Élvezd ki a fügeszezont ezzel a vitaminbomba desszerttel!

2021. 08. 30. | Vegetáriánus

Szerző: Csikós Judit
 

B-vitaminok bombája: fügés barnarizspuding. Kifőzte: Kálmán Judit reforméletmód-tanácsadó.

A B-vitamin komplex egy fontos anyagcserefolyamat szabályozó vitamincsoport.  Miért komplex? “A B-vitaminokat komplexnek is nevezzük, hiszen ezek az anyagok sosem önmagukban, hanem mindig közösen fordulnak elő az egyes élelmiszerekben. Tehát nem egy B-vitaminról, hanem többről beszélhetünk. Ezek közül a salátában és a gabonafélékben az összes B-vitamin megtalálható, de a sörélesztő is nagy koncentrációban tartalmazza ezeket az anyagokat. Mivel a B-vitaminok egymással együttműködve, közösen fejtik ki a hatásukat, így semmit sem érünk el azzal, ha pusztán egyfajta B-vitamint szedünk. Nagyszerű csapatjátékosok, egyenként, önállóan sokkal kevésbé képesek kifejteni a hatásukat. Együtt még a felszívódásuk is jobb, mint külön-külön. Később még lesz szó arról, hogyan is hatnak egymásra ezek az anyagok, melyik B-vitamin melyik másik hatását erősíti.” (b-vitamin.hu)

A B-vitamin család fontos forrása a barnarizs burka. Fogyasszuk rendszeresen sósan, édesen, zöldséggel vagy gyümölcsaszalékokkal. Az alábbiakban a kedvenc barnarizspudingom receptjét olvashatjátok.

Hozzávalók

  • főtt barnarizs
  • áztatott füge
  • só, méz, víz
  • fahéj, vanília tetszőlegesen

Elkészítése

A rizst leturmixoljuk egy kevés főzővízzel, s egy kevés fügével ízesítjük pici sóval, mézzel, tetszőlegesen fűszerezzük fügedarabokkal gazdagítjuk. Fogyasszuk egészséggel, és szeretettel!

A ragyogó bőr és haj, valamint az idegrendszer fejlődése és egészsége nagyban függ a megfelelő B-vitamin komplex beviteltől. “Ezeknek a vitaminoknak az emésztőrendszer is nagy hasznát veszi: javítja és fokozza az emésztőszervek működését. Segít a méregtelenítésben is, mivel stimulálja a májat, így azt fokozottabb működésre készteti. De a sportolók sem mehetnek el a B-vitaminok mellett, hiszen az izmok felépítésében és működésében is lényeges szerepet játszanak ezek az anyagok.” (b-vitamin.hu)

(Borítókép:  cottonbro fotója a Pexels oldaláról)