Húsvéti lakoma hús nélkül? Mutatjuk, hogyan!

2021. 03. 30. | Vegetáriánus

Szerző: Csikós Judit
 

Az ünnepek sokszor még azokban is felébresztik a vágyat a régi ízek iránt, akik régóta vegetáriánusok, ha pedig újonnan tértél át a húsmentes életmódra, még nagyobb az esély, hogy úgy érzed, kimaradsz valamiből, ha nem tudod a megszokott, kultúránkban rendszerint húsos ételeket enni a családdal és barátokkal. Csábrági Mariann vegán szakács receptjeivel sonka-tojás kombó nélkül is teljes értékű lesz a húsvét!

Ezzel a menüvel most arra adok ötleteket, hogy milyen ízekkel tehetjük kellemessé a húsmentes húsvétot. Vendégeidet, családtagjaidat is elkápráztathatod ezekkel a falatokkal. Készíthetsz belőle kóstoló tálakat, de ugyanakkor lakomázásra is rendkívül alkalmasak. Kellemes, könnyű, színes, üdítő, látványt nyújtanak, ízeiben mégis ott a jellegzetes tojásos, tormás, kicsit füstölt íz, ami meghatározó a hagyományos konyhában ilyenkor. Elkészíthetők lakto-vegetáriánus módon (tojás nélkül, de tejtermékeket használva), de a vegán kukták helyettesíthetik növényi termékekkel a tejes alapanyagokat.

Füstölt szejtán sült

Először elkészítem a szejtánt.

Hozzávalók:

  • 150 gr búzasikér (webshopokban, bioboltokban, delikáteszekben kapható, de néhány nagyobb szupermarketben is beszerezhető)
  • 50 gr teljes őrlésű liszt
  • 1 tk só
  • 0,5 kk bors
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk asafoetida (hagyma ízének helyettesítésére használt indiai fűszer, de hagymapor, fokhagyma por is lehet, aki használ hagymaféléket)

Ezeket elkeverem egy nagyobb keverő tálban.

Hozzáadom a

  • 2,5 dl langyos vizet, amibe belekeverek
  • 1 ek folyékony füstöt (webshopokban, bioboltokban, delikáteszekben kapható)
  • 2 ek szója szószt.

Összegyúrom egy homogén gombóccá az összetevőket, és a gombócot beleteszem egy kis kerek vagy ovális, akár négyszögletes edénybe, aminek a formáját fel tudja venni. Hagyom állni egy órát, de ezt nem muszáj, viszont ha több dolgot főzünk, érdemes ezzel kezdeni a főzést. Előző este is begyúrhatjuk, és betehetjük hűtőbe pihenni éjszakára.

Sütés előtt a szejtán gombócot olajjal és mustárral megkenjük és fűszerezzük.

Ezután, amikor összeállt a tészta, felfőzök egy edényben annyi vizet, hogy ellepje majd a gombócot. A vízbe tehetünk sót, babérlevelet, én még borókabogyót is dobáltam bele, no és még egy kis őrölt szerecsendiót. Ezután, a lobogó vízbe teszem a gombócot, és hagyom főni 40-45 percet. Nem kell erősen főzni, csak szépen lassan. Ezután leszűröm, és egy kiolajozott jénai edénybe helyezem a megfőtt szejtán gömböcünket. Tetejét olajjal és mustárral megkenem, tehetünk rá kis asafoetidát, borsot, sót, akár füstölt paprikát is. Itt is lehet hagymát használni, sőt zöld fűszereket is tehetünk a tetejére. Beteszem a sütőbe 180 fokon, fedő alatt készre sütöm kb. 30 perc alatt, majd 10 percig fedő nélkül kicsit megpirítom 200 fokon, de ne tovább! Hagyom kihűlni, és utána szépen lehet szeletelni.

Kalács

Hozzávalók:

  • 500 gr fehér liszt (kelt tésztához való)
  • 1 tasak száraz, vagy egy kis kocka normál élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél narancs leve (kihagyható)
  • 120gr vaj (lehet növényi margarin)
  • 3,5 dl tej (lehet növényi tej)
  • mazsola (tetszés szerint)
  • kis tej, baracklekvár és rumaroma sütés előtt megkenni a kalácsot

A lisztet átszitálom egy dagasztó tálba, hozzáadok 2 ek cukrot (ha nem akarod édesen akkor lefelezheted a cukrot), 1 kk sót és 1 csomag vaníliás cukrot. Ha sós kalácsot szeretnél, akkor duplázd meg a só adagot és a kalácsba csak annyi cukrot tegyél, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges.

A 3 dl tejet meglangyosítok, egyik felét egy magas edénybe töltöm, beleteszem az 1 ek cukrot és az élesztőt. Félreteszem, hogy feljöjjön. A maradék tejbe beleteszem a vajat, hogy megolvadjon benne, de ne főzzük fel, mert megváltozik az állaga, csak olvadjon!

Amikor az élesztő felfut, a vaj megolvadt, mindent beleöntök a liszt mellé, beledobom a mazsolát is, (én nem tettem bele, mert a család nem mazsolás, pedig nagyon finom sok mazsolával), narancslét is, és keverő géppel, vagy kézzel szépen átdolgozom, kidagasztom. Ha már szépen elválik az edény falától, és szép homogén a tészta, letakarom egy tiszta konyhakendővel, szobahőmérsékleten félreteszem pihenni 40 percet.

Ezek után a deszkára helyezve három, vagy négy részre vágom, csíkokat hengergetek belőle és összefonom kaláccsá. 20 percet hagyom itt pihenni, majd kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem egy kis tej-baracklekvár-rumaroma kombóval, ettől szép fényes lesz. A sütőt 180 fokra előmelegítem, beteszem, és hagyom sülni kb. 45 percig. Az első 25 percben ne nyisd ki a sütőt, utána bekukkanthatsz, ha nem egyformán sül, megfordíthatod a tepsit a sütőben. Amikor szép aranybarna a teteje, kiveszed a sütőből, hagyod kihűlni, és csak azután szeleteld fel!

A padlizsánkrémet tölthetjük félbevágott paprikába, a hamis tojáskrémet pedig kibelezett paradicsomba

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • bors
  • folyékony füst
  • kis mustár
  • őrölt színes bors
  • adafoetida (vagy hagyma, ha használsz)
  • feketesó (tojásos ízt adó indiai fűszer, (webshopokban, bioboltokban, delikáteszekben kapható)
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 evőkanál (növényi) joghurt vagy tejföl (elhagyható)
  • zöld növények, pl. petrezselyem, koriander, medvehagyma (elhagyható)
  • paprika, ha abban szeretnénk tálalni

2 db padlizsánt feldaraboltam, enyhén kiolajozott serpenyőben megpirítottam, megszórtam kis borssal, sóval, tettem hozzá kis folyékony füstöt, és fedő alatt puhára sütöttem.

Ezután botmixerrel összetörtem, hozzátettem kis mustárt, törött színes borsot, asafoetidát hagyma helyett, kis feketesót, egy tk balzsam ecetet, amitől kicsit pikáns lett, és aki szeretné kicsit selymesebbé tenni, az tegyen bele egy nagy evőkanál tejfölt, joghurtot, ami lehet növényi is. Vághatunk bele zöld növényeket is, petrezselymet, koriandert, medvehagymát. Ezt a krémet beletölthetjük félbevágott paprikákba, ami lehet színes is, hogy még étvágygerjesztőbb legyen, de akár még csípős is lehet, ha szeretjük az erőset.  

Céklakrém

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cékla
  • 1/2 alma
  • kis ecet, só, cukor
  • torma
  • kis tejföl

Meghámozok egy nagyobb céklát és lereszeljük apró reszelőn. Nem főzöm meg, csak kis ecet, só, cukor kombóval megáztatom, egy kis őrölt fűszerköményt is tehetünk bele. Más folyadék nem kell hozzá, mert levet fog ereszteni. Hagyom állni egy órát, majd a levét kicsavarom. Teszek hozzá édes, vagy csípős tormát, a nagyobb lyukú reszelőn lereszelt fél almát is beleteszem, kis tejföllel összekeverem, és kész a gyönyörű élénk színű krémünk. Az arányok és ízek tetszés szerint módosíthatók.

Hamis tojáskrém

Hozzávalók:

  • egy csomag (250gr) sima tofu
  • 1 tk kurkuma
  • fél kk feketesót,
  • tejföl/növényi tejföl (opcionális)

Összetöröm a tofut, hozzáadom a fűszereket, és összekeverem. Még kis tejföl mehet hozzá, természetesen ez is lehet növényi.

Ha sárgábbat szeretnénk, vagy még tojásosabb ízűt, akkor a kurkumából és a fekete sóból tehetünk többet. A sóval vigyázzunk, mert a fekete só is sós, kóstolás előtt óvatosan bánjunk a plusz sózással. Apríthatunk bele zöld petrezselymet, illetve ízlés szerint borsot is tehetünk hozzá. Ezt a krémet beletölthetjük kibelezett paradicsomba, és díszíthetjük zöldekkel, vagy egyszerűen csak rá is kenhetjük a kalács szeletekre.

Könnyű retek-zeller saláta

Készíthetünk jégcsapretekből és piros retekből reszelve, illetve szárzellert vékonyan szeletelve egy friss salátát, amit simán joghurttal leöntünk. Ehhez is tehetünk egy kis almát, ami könnyűvé, zamatossá teszi, és akár tormát is adhatunk hozzá pár kanállal, amitől igazán húsvéti jellege lesz.