Jógaoktatók osztják meg tapasztalataikat.

 Vértessy FlóraVértessy Flóra – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu):
 
Saját tapasztalatom mondom el ebben a témában. Több mint 20 éve űzök küzdősportot, 12 éve a jógával párhuzamosan. Bár a karate edzések során is végzünk nyújtásokat, de azok leginkább a lábat, combot érintik azzal a céllal, hogy a rugásokat lazábban, és magasabban lehessen végrehajtani.
Azt tapasztalom, hogy az ilyen jellegű, a test minden izmát erőteljesen igénybevevő sportoknál rendkívül előnyös ha jógát is csinálunk mellette. Nemcsak azért, mert a jóga képes a test olyan izmait is nyújtani, amit máshogy nem, vagy csak nehezen lehetséges, hanem azért is, mert hatalmas előnyre tesz szert a küzdősportban az, aki olyan testtudattal rendelkezik, amit a jóga nyújthat. A karate formagyakorlatinál rendkívül szembeötlő a jóga nyújtotta testtartás, energiaáramlás és a valódi akciók megmutatkozása. Az elme kontrollja miatt sokkal nyugodtabb és összeszedettebb a harciművész is. Bár léteznek a keleti harciművészetekben is hasonló elmetechnikák, de azt tapasztalom, hogy manapság ez inkább csak formaság a legtöbb dojoban (edzőterem), és kevés az igazi belső technika.Szerencsére ez változóban. A dojóban, ahova én járok például lehetőség van az edzés előtt résztvenni jógaórán is, sőt legnagyobb örömömre az edzések végén már jóganyújtásokat is alkalmazunk.

Kapisinszky JuditKapisinszky Judit – Vaisnava jógamester, a Páva Jógastúdió vezetője:
 
A jóga fokozza a fizikai, a mentális és a spirituális teljesítményt. A jóga eszöztárából javaslom arra helyezni a hangsúlyt, amire a sportolónak szüksége van; ászanák [testgyakorlatok], pránájáma [légzőgyakorlatok], a koncentráció és relaxáció [a célok, az eredmények programozása], meditáció [a belső csend megélés és találkozás önmagunkkal]. A jóga nem edzés, gyakorlását minden sportágban javasolnám! Az elme a gondolatok tárháza, a sportolás is rendszerint fejben dől el. A gondolatok életjelenséget mutatnak, mozognak, eltűnnek, előjönnek, átalakítjuk őket. A gondolatok érzéseket okoznak, amelyek befolyásolják a viselkedésünket, sikert vagy kudarcot okozva. Mivel a jóga a gondolathullámok uralása, az elme kontrollja /Patandzsali: Jóga-szútra/, jó szível ajánlom gyakorlását minden sportolónak.
 
Minden test jógatest? E korábbi interjúból megtudhatod, hogy alkalmas-e a tested jógára.

Szerkesztő: Wittmann Viktória