Most kezdj új dolgokba: 2021 asztrológiailag legkedvezőbb napja

2021. 05. 14. | Asztrológia

Szerző: Csikós Judit
 

Aki többé vagy kevésbé követi az asztrológiai előrejelzéseket, tudja, hogy vannak jobb és rosszabb periódusokat ígérő bolygóállások. Az már kevésbé ismert, hogy a védikus asztrológia szerint minden év tavaszán van egy olyan együttállás, amit az év legkedvezőbb napjának tartanak, idén ez május 14-ére esik.

Az Akasja Tritijának nevezett hindu ünnep a védikus naptár második hónapjában a növekvő Hold harmadik napjára esik, erre utal a tirija szó is, aminek jelentése „a Hold harmadik fázisa”. Ilyenkor asztrológiailag a Nap és a Hold a lehető legerősebb pozíciókba lépnek, és elősegítik, hogy bármibe kezdjünk bele az sikeres legyen. Az aksaja szó jelentése „végtelen”, „kifogyhatatlan”, „soha nem csökkenő”. A hinduizmusban úgy tartják, hogy ezen a napon minden tett csak növekedni fog, ezért alakult ki a szokás, hogy Aksaja Tritiján aranyat vásárolnak az emberek.

De nem csak az anyagi tettek térülnek meg többszörösen, hanem a spirituálisak is. Ha ezen a napon jógázunk, mantrázunk vagy szent szövegeket olvasunk, akkor a lelki életben is sokszorosan erősödni fogunk.

A Főiskolán is tanított Visnu-szahaszra-náma mantra zengetése nagyon kedvező, de ha valami egyszerűbbet választanánk elsőre, az Om namó bhagavaté vászudéváját is énekelhetjük.

Az Akasja Tirtija nem csak a mai Indiában fontos nap, a védikus történelemben számtalan jelentős esemény történt ezen a napon, a Bhakti Kutir bolg össze is gyűjtötte ezeket:

  • Ezen a napon ünneplik Indiában Visnu hatodik inkarnációjának születésnapját, Paraszurámét, aki nem más, mint a Vénusz bolygó Istene.
  • Valamint ezen a napon szállott alá a Gangesz Istennője a Földre, a mennyei tejút folytatódásaként.
  • Ezen a napon született Annapurna Dévi, az ételek, és főként a rizs istennője, róla nevezték el Nepál egyik 8 ezer méteres hegyláncát.
  • A védikus Indiában a tradíció követő királyok ezen a napon különleges felajánlásokat tettek meg Vaibhava Laksminak, hogy az országunkban mindenki jó módban éljen.
  • Ganésa ezen a napon kezdte el leírni a Mahabháratát, Vjászadéva diktálásában.
  • A Védák azt mondják, hogy a teremtés különböző szakaszai fel vannak osztva Arany, Ezüst, Réz és Vas korra. Mi most a Vas korban vagyunk, de az Aksaja Tritija napján kezdődött el előzőleg az Arany és a Réz kor is, szóval ezért is különleges ez a nap.
  • A Mahabharatában Krisna ezen a napon ajándékozza meg Draupadit, a Pándavák feleségét, az Aksaja Patra nevezetű edénnyel, aminek az volt a különlegessége, hogy sohasem ürült ki. 
  • Valamint olyannyira fontos ez a nap, hogy India ősi templomaiban is bizonyos szokások és rituálék ehhez a naphoz vannak kötve. Például Puriban, a Bhakti Kutir őshazájában, ezen a napon szokták elkezdeni megépíteni a szekereket az éves Rátha Játra szekér fesztiválra. Egyébként minden évben új szekereket építenek, a régieket pedig eltüzelik a templom konyháján, amikor a jó Istennek főznek. Pár ezer kilométerre északon pedig ezen a napon kezdődik újra a templomi imádat Badrináthban,  az extrém hideg miatti leállás után.
  • Szudáma, a szegény pap, Krisna gyerekkori osztálytársa, ezen a napon látogatta meg Krisnát felnőtt korukban, hogy Krisna segítségét kérje. 

Te mibe fogsz ma belevágni?