Végre teljes pompájában tündökölnek a piacok, így vegán szakácsunk, Csábrági Marianna igazi nyári szín- és ízkavalkádot felvonultató recepteket hozott nekünk.

Azt mondják mindenkinek vannak gyengéi, én sem vagyok kivétel! Nekem az egyik mindenképpen a nyári zöldséges stand, vagy a piac. Elvarázsolnak a gyümölcsök, a zöldségek, a hatalmas csokor zöld petrezselymek, a színek és a formák. A végén már azt sem tudom, mit fogok ebből az egészből készíteni, pedig mindig valamilyen tervvel megyek! Csak azt látom a lelki szemeim előtt, hogy milyen színes, és tarka lesz a tányéron. Persze, az a legfontosabb szempont, hogy minél tartalmasabb legyen! Ebben a melegben lényeges az is, hogy hamar készen legyen, ne nehezítsen el minket, és energikusan maradjunk. Ráadásul ez a menü teljesen vegánra és gluténmentesre kerekedett, úgyhogy igazán ajánlom mindenkinek, akár így egyben, akár darabonként, önállóan. A receptek leírása tovább tartott, mint az ételek elkészítése, így ha nincs sok időnk, akkor is bátran belevághatunk!

Újburgonya serpenyőben

  • 1kg közepes piros újburgonya
  • kis olaj
  • bors
  • 1 tk asafoetida (hagyma ízének helyettesítésére használt indiai fűszer)
  • 1 kk borsikafű

Megtisztítom a burgonyát, majd a serpenyőben kis olajban kissé felhevítem a fűszereket. Ezután rádobom a krumplikat, átforgatom őket, majd erősebb lángon kicsit megsütöm a külsejét. Majd lejjebb kapcsolom, és fedő alatt puhára főzöm.

Zelleres tofu kockák csicseriborsóval, kápiával

  • 2db kápia paprika
  • 3 csomag tofu
  • 200 gr csicseriborsó (konzerv)
  • 3-4 szép hosszú zellerszár
  • kókuszolaj
  • 1 tk só
  • 0.5 kk bors
  • 2 tk füstölt pirospaprika
  • 0.5 kk szerecsendió
  • 1 tk asafoetida
  • 1 tk mustármag
  • 2 ek szójaszósz

Azzal kezdem, hogy a tofut felkockázom, majd olajban kicsit kérgesre pirítom. Amikor megsült kiszedem egy kis tálba, és megöntözöm szójaszósszal. Ezután serpenyőbe, egy kis olajba  beleteszem a fűszereket és kicsit megpirítom azokat, kivéve a füstölt paprikát, azt csak később teszem bele. Beledobom a durvára kockázatot kápiát, és jól átsütöm. Ezután lejjebb kapcsolom a lángot, és beleteszem a füstölt paprikát. Amikor a paprika puha, beledobom a tofut, majd a csicseriborsót és a durvára vágott zellerszárat is. Fedő alatt 10-15 percig összefőzöm, majd fedő nélkül kicsit lesütöm, és készen is vagyunk!

Tejszínes-kurkumás petrezselyem öntet

  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 dl növényi főző tejszín
  • só,
  • 1 tk mustár
  • 1 kk cukor
  • 1 kk kurkuma

Olajon kicsit megfuttatom az apróra vágott petrezselymet, rászórom a fűszereket. Miután kicsit megpárolódott a petrezselyem, akkor kis lángnál ráöntöm a tejszint és pár percig összefőzöm.

Gyömbéres körte sült dióval

  • 3 db körte
  • 5 dkg dió
  • kis darab gyömbér
  • kókuszolaj
  • 2 ek nádcukor
  • csipet só

Az olajon megpirítom a diót, amikor majdnem jó, akkor a cukrot is rászórom. Amikor megsült, kiszedem a diót, és beledobom az apróra vágott körtét. Beledobom az aprított gyömbért, vagy egy csapott kávéskanál gyömbérport, megpárolom fedő alatt, majd kicsit elfőzöm a levét fedő nélkül. Amikor kész, lekapcsolom és belekeverem a megsült diót.

Piros gyümölcsös tápióka puding

  • 0.5 kg meggy
  • 0.5 kg cseresznye
  • 2 ek nádcukor vagy méz
  • csipet só
  • 2 csapott ek tápiókalisz
  • 1 dl víz
  • 2 dl növényi habtejszín

Egy lábasba odateszem a kimagozott piros gyümölcsöket, beleteszem a sót és cukrot is. Fedő alatt hagyom, hogy levet eresszen, majd egy kis edénykében összekeverem a tápióka lisztet a vízzel, és hozzászedek a gyümölcs meleg levéből is. Jól elkeverem, majd hozzákeverem a gyümölcshöz. Ezután még melegen a tálaló edényekbe szedem és jól lehűtöm. Közben felverem a habot, majd ha kihűlt  a puding, rászedem a habot, és fogyaszthatjuk is!

(Borítókép: Sharon McCutcheon, Pexels)