Sok nőnél a visszafojtott, ki nem mondott szavak, az önkifejezéssel kapcsolatos problémák, a felszínre törni kívánó, de elhallgatott mondanivalók lelki, mentális és energetikai szinten is blokkokat, elakadásokat okozhatnak, melyek akár testi tünetekben is megnyilvánulhatnak.

 Feszültségoldás a torok területén
 
 
A női egészségünkkel való törődés során nagyon fontos, hogy figyelmet fordítsunk a torok, a nyak területére is. Sok nőnél a visszafojtott, ki nem mondott szavak, az önkifejezéssel kapcsolatos problémák, a felszínre törni kívánó, de elhallgatott mondanivalók lelki, mentális és energetikai szinten is blokkokat, elakadásokat okozhatnak, melyek akár testi tünetekben is megnyilvánulhatnak. Ha rendszeresen tapasztalunk ezen a területen problémákat (pl. pajzsmirigy-gondjaink vannak, gyakran elmegy a hangunk), illetve ha olyan élethelyzetben vagyunk, ahol támogatni szeretnénk a felszabadult, őszinte, sikeres kommunikációt (pl. kellemetlen téma megbeszélése, fontos tárgyalás előtt), akkor érdemes segítségül hívni néhány egyszerű feszültségoldó gyakorlatot, amelyek jótékonyan hatnak a torok területére. Az alábbiakban ehhez adunk néhány javaslatot.
 
Felmelegített tenyerünkkel finoman simogassuk le, öleljük körbe elölről a nyakunkat. Ezt a szeretetteli mozdulatot a mindennapokban is bármikor végezhetjük.
 
Lassan, odafigyelve végezzünk általános, a nyakat bemelegítő mozdulatokat:
– állunkat engedjük le a mellkasunkra, majd nyújtózzunk vele az ég felé,
– fejünket engedjük le a vállunkra jobbra, majd balra,
– ezután fejünket fordítsuk el egyik, majd másik irányba, állunk maradjon vízszintes,
– végül végezzünk fél- vagy teljes fejkörzéseket.
 
További könnyed gyakorlatok:
– az állunkat vízszintesen toljuk előre, majd húzzuk hátra (mintha egy asztallapon lenne),
– majd írjunk le vele vízszintes nyolcasokat a levegőben.
 
Amennyiben a nyakunk, vállunk táján feszültséget érzünk, a bemelegítő mozdulatok előtt végezzünk néhány lazító vállkörzést, néhányszor emeljük a vállunkat a fülünkhöz és engedjük le mély sóhaj kíséretében.

torok joga
 
A torokcsakra magmantráját vibrálva is harmonizálhatjuk ezt a területet: kilégzésre zengessük a HAM szótagot hangosan vagy magunkban, miközben kék színben képzelhetjük el ezt a területet. A HAM mantrát zengethetjük három egymást követő kilégzéssel is, különböző sebességben: az első kilégzésre lassan, a második kilégzésre gyorsabban, végül a harmadik kilégzésre nagyon gyorsan vibrálva.
 
Az alábbi, az OM mantra hangzóival és fejmozgással egybekötött mudrát is alkalmazhatjuk:
– az A hangzót zengetve fordítsuk el fejünket és tekintetünket balról jobbra,
– az U hangzót zengetve jobbról balra,
– majd emeljük fel fejünket és az M hangot zengetve állunkat hozzuk fentről lefelé,
– végül csendben vigyük állunkat lentről felfelé.
A négy szakaszt egyetlen kilégzés alatt hajtsuk végre. Egymás után többször is, pl. háromszor ismételhetjük. Amennyiben nehézséget okoz egy kilégzéssel végrehajtani a gyakorlatot, úgy az egyes hangzókat külön kilégzéssel, lassabb ütemben is zengethetjük.
 
Ha a körülmények lehetővé teszik, végezhetjük a szimhászanát (oroszlánpózt) is. Erről a kiváló feszültségoldó gyakorlatról például itt olvashatunk részletesen. Néhány, kifejezetten a torokcsakrát harmonizáló ászanáról pedig ebben a cikkben olvashatunk – ezeket rendszeres jógagyakorlásunkba is beilleszthetjük.
 
Természetesen, mint mindig, ha bármilyen betegségünk, elváltozásunk van a nyak és a torok területén, érdemes szakemberrel konzultálni a gyakorlatok végzése előtt.
 
Szerző: Pékó Zsanett
Naliní női jóga oktató
III. évfolyamos BHF jógamester hallgató