Csábrági Mariann vegetáriánus séf receptjei

Az elmúlt hetekben többen kérdeztétek tőlem, hogy hogyan készítem a töltött paprikát, és hogy mitől nem fő szét a töltelék, és sorolhatnám a kérdéseket. Hamarosan megérkeznek az új zöldségek, de addig még van egy kis időnk begyakorolni, hogyan is csináljuk.  Nálunk a családban nagyon népszerű, nem bírok sosem elegendő mennyiséget főzni belőle. Mindig több gombócot készítek ugyan, mint paprikát, de így kétféle ételt tudunk egyszerre varázsolni. Szerintem minden családban van valaki, aki szereti a töltött paprikát, de a paprikát nem eszi meg, így ők is boldogok lesznek.

Tálalhatjuk sima sós vízben főtt burgonyával is, főként, ha valaki gluténérzékeny, de ezzel a friss rozscipóval nagyon jó kombináció.

A kölestorta pedig egyszerűen a világ egyik legegyszerűbb, és legfinomabb édessége. Vegánok és laktóz érzékenyek kifejezetten imádják, mert az íze hasonló a túrótortáéhoz. Gyümölcsökkel vagy egy turmixszal fogyasztva nem csak desszertként állja meg a helyét, hanem egy könnyű tízórainak, vagy akár ebédnek is megfelel.

Bazsalikomos tavaszi töltött paprika, gombócokkal 

  • 5-10 közepes vastagabb húsú paprika
  • 25 dkg kerek szemű rizs
  • 15 dkg szója granulátum vagy darált szejtán
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv (250gr)
  • 2 db közepes paradicsom
  • 4 ek csicseriborsó liszt
  • zöldpetrezselyem
  • zöld nagy levelű bazsalikom
  • 1 l paradicsomszósz
  • bors
  • pirospaprika
  • cukor vagy édesítő

Először is egy keverő edénybe beleöntöm a csicseriborsó konzervet levével együtt.

Ha mi főzzük otthon a csicseriborsót, akkor se öntsük ki sose a levét, mert nagyon hasznos adalék az összetevők összeragasztásához!

Majd összetöröm egy villával a csicseriborsót. Nem kell túl simára, maradhat durvább. Hozzáadom a szója granulátumot, hogy egy kicsit megpuhuljon a lében.

Közben odateszem főni a kerek szemű rizst. Olyat válasszunk, amit sok helyen tejrizsnek is neveznek, mert ez nyákosabb, kicsit ragacsosabb fajta, de könnyen puhul. Csak félig főzöm meg, tehát ha bögrében kimérem a 25 dkg rizst, akkor ugyanannyi vizet teszek hozzá. Csak addig főzöm, amíg a vizet felszívja lassú tűzön, figyelve, hogy nehogy leégjen!

Amikor megfőtt a rizs, hozzáteszem az összetört csicseriborsóhoz. Összekavarom alaposan, hozzáteszem a csicseriborsó lisztet, a fűszereket ízlés szerint, és az apróra vágott petrezselymet is. Kicsit félre teszem, hogy összeálljon a töltelék.

Ezután megtisztítom a paprikát, a végeit kivágom, és megtöltöm őket a töltelékkel. Nem kell teljesen tele, hiszen még dagadni fog a rizs is a főzéskor.

A maradék töltelékből gombócokat formázok, és kicsit hagyom őket összeérni. Közben felteszem főni vizet, amibe teszek sót, kis asafoetidát, kis borsot és még egy kis bazsalikomot is beledobhatunk. Először mindig a gombócokat szoktam megfőzni, ha bizonytalanok vagyunk, csinálhatunk egy próba főzést egy gombóccal, hogy biztosan egyben marad-e. Amikor a gombócokat kiszedtem, a két paradicsomot összevágva hozzáadom a léhez, és belehelyezem a paprikákat.

Hagyom őket szépen megfőni, amíg a paprika megpuhul, közben egy másik nagyobb edényben már egy kis rántást készítek, lehet gluténmentes liszttel is, ha a gombócot nem szejtánnal készítettük. Kis zsiradékba beleszórok két evőkanál lisztet, kicsit megpirítom, hozzáadom két tk. pirospaprikát, majd kis hideg vízzel felöntöm. Ezután beleöntöm a paradicsom szószt. Nem baj, ha sűrű, mert a paprika főző levét még bele fogom szűrni.

Miután a paprika megfőtt, kiszedem egy tányérra, és a főzőlevet átszűröm a paradicsomlébe. Ezután hagyom kicsit összefőni, besűrűsödni. Hozzáadok még ízlés szerint a fűszerekből, kicsi cukrot is tehetünk bele, vagy csípős paprikát, illetve sok-sok zöld bazsalikomot, amitől csodás friss íze lesz! 

Amikor elég sűrű a lé, akkor belehelyezem a paprikákat és gombócokat, és egy nagyon picit lassú tűzön még összefőzöm, de nem sokáig, hiszen már minden készen van benne!

Kóstolás után a szószt még tudjuk ízlés szerint sóval, cukorral, borssal ízesíteni.

Bajor rozscipó olívaolajjal megbolondítva 

  •  150 gr teljes őrlésű rozsliszt
  • 150 gr BL-80-as kenyérliszt
  • 3 gr szárított élesztő, rendes is jó
  • 4 ek olívaolaj
  • 3 dl víz
  • 2 tk só
  • 1 kk cukor
  • 1,5 tk őrölt fűszerkömény

 

Kimérem a liszteket egy keverőtálba, mindent további hozzávalót beleteszek, és géppel vagy kézzel jó alaposan összedolgozom, kidagasztom.

Amikor szépen összeállt a tészta, akkor 40 percre félreteszem pihenni.

Közben a sütőt bekapcsolom, és a jénai edényt, aminek van teteje is, kiolajozom és beteszem a sütőbe, hogy felmelegedjen a sütővel együtt. Amikor a tészta megkelt, kiteszem deszkára, kicsit megformázom és megcsavarom azt. Így rakom bele a felmelegedett edénybe, majd beteszem sülni. Egy órán át sütöm 180 fokon, majd az utolsó 10 percben leveszem a fedőt róla, és még hagyom kicsit pirulni. Utána kiveszem a sütőből, kiborítom a rácsra, hogy kihűljön, és utána lehet szeletelni.

Köles torta

  • 25 dkg köles
  • 10 dkg búzadara (elhagyható, pótolható útifű maghéjjal)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 ek. nádcukor
  • csipet só
  • 5-7dl tej vagy növényi tej
  • 2 közepes citrom

Átmosom és beáztatom a kölest legalább egy óra hosszára, de akár egy éjszakára is. Ezután egy lábasba felteszem lassú tűzön főni a kölest dupla adag tejjel. Ügyeljünk rá, hogy terebélyesedni fog, úgy válasszunk edényt!  Hozzáteszem a sót és a vaníliás cukrot és letakarva nagyon lassan főzöm. Amikor megpuhult és felvette a hozzáadott tejet, akkor hozzáadom a grízt, dupla adag tejjel, majd a cukrot is beleteszem. Pár percig hagyom főni, majd lekapcsolom, és már csak hagyom lefedve puhulni. Amikor kihűlt, egy tortaformába öntöm és hűtőbe teszem kihűlni. Közben felolvasztok egy fehér és egy fekete csokit és a tetejére kenjük, miután kihűlt. 

Készíthetjük gyümölcszselével is a tetején, vagy csak önmagában gyümölcs öntettel.

Most már remélhetőleg jön a tavaszi gyümölcsök szezonja, és sokféle módon variálhatjuk, hiszen a köles nagyon egészséges, laktató és finom is!