Zöldhagyma, spárga, metélőhagyma, rebarbara: végre újra rengeteg friss idényzöldség-gyümölcs közül válogathatunk. Csábrági Marianna, vegán szakácsunk igazi vitaminbomba recepteket hozott nekünk, amik legalább annyira finomak, mint amilyen színesek.

Ha már tavaszi megújulás a téma a Jógaponton ebben a hónapban, akkor főzzünk valami olyat, ami színes, tápláló, laktató és persze nem utolsó sorban egészséges. Az ájurvéda azt írja, hogy annál táplálóbb és laktatóbb egy étel, minél többféle íz, minél többféle szín és állag jelenik meg benne. A szemünk által is jól lakunk, az ízlelés és a szaglás még teljesebbé teszi az élményt. Nagyon jó hatást eredményez, és az elégedettséget növeli, ha az ízek mellett néha egy-egy ropogósabb falat is a tányérra kerül.

Ennek fényében állítottam össze ezt a gyors menüt, hiszen a zöldségek tisztításán kívül a többi nem igényelt hosszú időt, és nem is bonyolult az elkészítése. Az ihletet az adta, hogy a sok eső után kimentem a kertbe, ahol a hideg idő ellenére szépen megindult a sóska, a metélőhagyma és a petrezselyem. Ilyenkor megjelenik már a spárga is, aminek az elkészítése pofon egyszerű, az ízélmény viszont egyedülálló.

A desszerthez most egy már korábban megsütött vegán csokis piskóta végeit használtam fel, de persze süthetünk frissen is egyet! Lássuk, hogy is fogjunk hozzá!

 

Töltött cukkini spárgával, lila krumpli tökmag ágyon, sóska mártással, grillezett tofuval

Amire szükségem volt ehhez a menühöz:

  • fél kg sóska
  • 4-5 db lila krumpli
  • 1 marék tökmag
  • 1 csomag spárga
  • metélőhagyma vagy zöldhagyma
  • 1 db cukkini
  • 10 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 150 g tofu
  • kókusz olaj
  • növényi tejszín
  • cukor
  • bors, rozmaring, majoránna, piros paprika
  • útifűmaghéj

Először előkészítem a zöldségeket. Megmosom, megtisztítom, amit szükséges, azt feldarabolom.

A cukkinit teszem be sülni a sütőbe leghamarabb. Kettévágom a cukkinit, és egy kiskanállal kikaparom a belsejét, majd amit kivettem, beleteszem egy kis keverő tálba. Ehhez hozzáadom a villával összetört csicseriborsót, kis útifűmaghéjat, szezámmagot, sót borsot, kis piros paprikát, valamit aprított zöldfűszereket, bármi jöhet, amit szeretünk és van otthon. Tettem hozzá egy kis növényi tejszínt is, hogy krémesebb legyen az állaga.

A cukkini belsejét fűszerekkel, sóval megszórom, de csak óvatosan! Majd megtöltöm őket, és előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm sütőpapíron, fólia alatt. Majd leveszem a fóliát, és megpirítom a tetejét. Ilyenkor, aki szereti, szórhat rá egy kis sajtot.

A spárgát egy serpenyőben kis kókuszolajba fektetem, persze, aki nem vegán vajat is használhat hozzá. Kicsi sóval, fehér borssal ízesítem, tettem mellé kevés metélőhagymát is. Fedő alatt készre pároltam.

A lila krumplit cikkekre vágom. Serpenyőben olajat hevítek, amibe beleszórom a marék tökmagot. Kis fűszert teszek még mellé, rozmaring, majoranna, só, bors, és utána amikor a tökmag megpirult, rádobom a krumplikat. Hagyom kicsit megkérgesedni a külsejét, utána fedő alatt készre párolom.

A sóska mártás is végtelenül egyszerű. Kis lábasba felteszek egy kis zsiradékot, és beleszórok két evőkanál cukrot, hogy kicsit karamellizálódjon. Utána rádobom a sóskát, egy csipet sóval ízesítem, és készre párolom pár perc alatt, majd leveszem a fedőt, hogy a leve elfőjön.  Amikor megfőtt, botmixerrel összeturmixolom. Mi édesen szeretjük, persze ízlések és pofonok, tudom, hogy sokan hasonlóan készítik, mint a spenótot. Itt most pont az a lényeg, hogy ez ad egy kis édes ízt a többi összetevőhöz.

A tofut igazán nem vittem túlzásba. Amiben a krumpli megsült, abban a serpenyőben, a fűszeres olajon kicsit átpirítottam, így még a tökmag íze is átjárta kicsit.

 

Piskóta gyömbéres rebarbara-eper-sárgabarack öntettel

Piskóta tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg cukor vagy édesítő
  • 3,5 dl növényi tej
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 kis zacskó vaníliás cukor
  • 1 dl növényi tejszín vagy joghurt
  • 2 dl olaj
  • 5 dkg kakaó

 Mindent összeverek egy tálban és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 30-40 percig sütöm.

Öntet:

  • 4 db sárgabarack
  • 25 dkg eper
  • 2 db rebarbara szár
  • gyömbér
  • 3 ek. cukor

Kis lábasban a cukrot megolvasztom, karamellizálom. Beleteszek egy pici csipet sót, majd rádobom az összevágott gyümölcsöket. Egy kis darab gyömbért lereszelek, azt is hozzáteszem. Gyömbér por is megfelel, kb. fél kávés kanálnyit tegyünk bele, ha nem akarjuk, hogy nagyon csípjen!

Addig főzzük, amíg levet ereszt a gyümölcs, majd besűrűsödik, aztán pedig hagyjuk szépen kihűlni.

Ezután már csak a növényi tejszínt kell felverjük, szépen egymásra halmozzuk az összetevőket, és már tálalhatunk is!