XV. Létkérdés Konferencia: Bhaktivedanta Swami Prabhupáda 125

2021. 10. 19. | Érdekesség

Szerző: Jógapont
 

1965-ben egy indiai úriember egy teherhajó fedélzetén útnak indult, hogy India legfontosabb szentírásait és ősi kultúráját megismertesse a nyugati világgal. Vállalkozása jóformán lehetetlennek tűnt: pénz és támogatók nélkül érkezett az Egyesült Államokba. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda csodával határos módon mégis a 20. század egyik legbefolyásosabb lelki tanítójává vált. Könyvei, és az általa létrehozott világszervezet, az ISKCON révén Sríla Prabhupáda nem csak nyomot hagyott a modern civilizáción, hanem befolyása ma is folyamatosan növekszik.

Bhaktivedanta Swami Prabhupáda 1896-ban született, így idén ünnepeljük születésének 125. évfordulóját. A nevét viselő hazai oktatási intézmény, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola egy konferenciával is tiszteleg a bölcs, szent ember élő emléke előtt.  

Az egész napos rendezvényre 2021. november 18-án kerül sor a Budapesti Hare Krisna Templom és Kulturális Központban (3. ker. Lehel u. 15-17.). Az előadások különböző szempontokból közelítik meg Sríla Prabhupáda életművét. Mi volt e sikeres misszionárius indiai kulturális háttere? Milyen módon értelmezte és adta tovább a védikus tanításokat? Hogyan viszonyult a modern tudományhoz? Milyen lépésekben épült ki az általa létrehozott intézményhálózat? Milyen, a védikus írásokban gyökerező társadalmi eszméket hirdetett? Milyen fordítói módszerrel érte el a védikus hagyomány megőrzését és ugyanakkor érthetővé tételét az Indián kívül élők számára? Hogyan értelmezte és tanította a jóga filozófiáját?

A konferencia előadói a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatói, akik mindennapi munkájuk során nem csak tanítják, hanem a saját életükben is alkalmazzák Sríla Prabhupáda hagyományhű tanításait.  

Az ingyenes konferencia részletes programja itt érhető el, regisztrálni pedig ezen a linken tudnak az érdeklődők.