10 méherőtipp – Női praktikák a közelgő évszakváltásra

2020. 01. 30. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

Minden évszakváltásnál lehetőség van a természetes méregtelenítő folyamatok támogatására. Az ájurvéda szerint ez azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk, hogy a testtípusunknak (dósa) megfelelő életmódot folytassunk.

A napokban több panaszt is kaptam “fázó méhről”, “ hideg, jeges érzésről az alhasban”. A női erő raktára a méh, amely sok kihívásnak van kitéve. Óvjuk, vigyázzunk rá!

Íme, 10 tipp méhenergizáló otthoni wellnessre:

1. Ügyelj rá, hogy ne legyen hideg a kezed, a lábad, a méhed! Ha lehűlt, melegítsd át őket, ahogy tudod! Használhatsz egy csepp hidegen sajtolt szezámolajat is, hogy átkend velük a kihűlt testrészeket.

2. Napindító: egy bögre forró víz (tehetünk bele pár csepp lime-ot is) kortyolása. Méregtelenít, felmelegít, beindítja az elengedést. (A tea nem jó, mert az nem tisztít, hanem táplál. Az ablakot se teával mosod…)

3. Alapos elengedés: Vécézéskor használj dobogót, arra tedd fel a lábad – mintha guggolnál –, hogy a vastagbelekből maradéktalanul eltávozhasson a salakanyag. A bátrabbak és a stabil WC-ülőkével rendelkezők káliászanában/utkata-kónászanában guggolva is végezhetik a napi elengedési rítust. Vigyázat! Kaptam hírt WC-szörfről egy álmos reggelen…)

4. A lélegzet jusson el az alhasig is! Ne feszítsd be a hasfalad. Különösen stresszhelyzetben fordul elő, hogy az alhas nem részesül a lélegzet lazító, masszírozó támogatásában. Ha feszes a hasfal, nincs benne kielégítő keringés. (Mindez azért létfontosságú, mert a keringés szállítja a tápanyagokat!)

5. Az ősz, a tél, a tavasz a finom levesek, melegítő fűszerek időszaka. Méhétek a cékla, a sütőtök és a körte is. (Amilyen a táplálék formája, arra a szervre hat. Próbáld ki!)

6. Alkalmazz gyömbéres méhpakolást, de csakis a menstruáció előtt. Ez különösen akkor segít, ha nehezen indul a menzesz, és ragacsos, lilás, alvadt vérdarabos a vérzés, amit a vér hidegsége okoz. Ilyenkor jót tesz egy erős gyömbértea-pakolás. Forralj össze egy bögre vizet 5 cm reszelt gyömbérrel. Márts bele a teába egy tiszta, kis méretű törölközőt, majd tedd a méhedre, és pihenj fél órát, beleérezve, belelélegezve mindezt a méhedbe. Vigyázat! Bőséges vérzésnél forró a vér, ilyenkor nem pakolás kell, hanem vegyük fel a savászana pozíciót! Minden mozgatás tilos!

7. Méhmelegítő olaj: kend át ricinusolajjal a méh terét elöl-hátul. (Figyelem! Menzesz alatt az olajozás minden formája kerülendő!)

8. Olajos-sós testápoló: fürdés után ezzel dörzsöld át magad, majd zuhanyozz, s irány az ágy! Recept: tegyél sót egy csészébe, s hidegen sajtolt szezámolajjal keverd massza állagúra. 1-2 csepp illóolaj mehet bele (muskotályzsálya, levendula stb). Máris kész a testápoló.

9. Méhgőzölés: készíts magadnak női teakeveréket, s abból egy sűrű teafőzetet. Öntsd ezt bele egy vödörbe, és ülj rá óvatosan a vödörre. (Vigyázz, nehogy túl forró legyen!) Takard körbe magad takaróval, fél órát meditálj így. Jó mantra az OM HRIM SRIM HUM KLIM ilyenkor. Ezután szigorúan tölts fél órát az ágyban!

10. Méhápoló kenőcs: reszelj ghíbe (tisztított vaj) gyömbért, és morzsolj hozzá valamilyen női gyógynövényt, például cickafarkot. Kb. 3-5 percig melegítsd kis láng fölött a keveréket, majd szűrd le. Ezzel kenegesd a méhed elöl, s hátul a keresztcsontnál.

Szerző: Kornhoffer Tünde
Anaya női jógaoktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu)