1500-an a Citadellán – jóga alkonyattól pirkadatig

2019. 08. 12. | Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

A 2019-es évre Budapest nyerte el az Európa Sportfővárosa címet – ezáltal pedig minden eddiginél több lehetőség nyílt az itt élők előtt a mozgásra, ami az egészséges, harmonikus élet egyik alapvető feltétele. Az ennek jegyében szervezett eseménysorozat egyik legjelentősebb mozzanata az augusztus 10-11-i Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig! című rendezvény volt, ahol nemcsak a jógás múlttal rendelkezők találhattak kedvükre való programot, hanem az érdeklődők is megtehették az első lépést azon az úton, amely nemcsak testi jóllétet, hanem szellemi-lelki szintű továbblépést is eredményezhet.

Különleges helyszín, számos irányzat

Az igazán különleges helyszínen a résztvevők több jógairányzatot ismerhettek meg a gyakorlatban hiteles hazai és nemzetközi oktatók irányításával – úgymint Sivananda, Iyengar, Vrindávan-Gangótri, Himalájai, Kundalini és Forrójóga. Az órákra mintegy négyszázan regisztráltak. A párhuzamosan rendezett jógapikniken pedig szakmai előadások, workshopok, hangtálazás, koncert várta a vendégeket, akik így személyesen is megismerkedhettek az egyes irányzatok képviselőivel. Az eseménynek két ismert háziasszonya is volt: Csisztu Zsuzsa magyar tornászbajnoknő, televíziós műsorvezető, jogász, aki a gyakorlatban is ismeri a jógát, valamint Dobó Kata színész-rendező, aki a mai napig erőt merít ebből az ősi filozófiai és mozgásrendszerből.

joga

Egyre népszerűbb a jóga

Manapság a nyugati világban elsősorban a fizikai aspektusa miatt vált népszerűvé a jóga, ami nem meglepő, hiszen a gyakorlásnak számos, rövid időn belül megtapasztalható pozitív hatása van. Erősödik a csontozat, rugalmasabbá válik a test, javul az emésztés és az anyagcsere hatásfoka, ami által még fogyás is elérhető, hogy csak néhányat említsünk – és ki ne szeretne egészségesebb, fittebb, csinosabb lenni? Mindemellett a stressz is oldódik ily módon, ami alól manapság szinte lehetetlen kivonni magunkat.

Több szinten javul az életminőség

Ám a jóga révén több más szinten is javulhat az életminőség – például jobb viszonyba kerülhetünk önmagunkkal és szűkebb-tágabb környezetünkkel egyaránt. Ha pedig jobban elmélyedünk ebben a csodálatos tudományban, fokozatosan választ kaphatunk olyan, mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre is, hogy ki vagyunk, honnan jöttünk, hová tartunk, és végső soron mi is a dolgunk ebben az anyagi világban.

harman

BHF – Vrindávan-Gangótri Jóga

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, amely a jóga ez utóbbi aspektusaira legalább akkora figyelmet fordít, mint a fizikai szintű gyakorlásra, a Vrindávan-Gangótri Jógával volt jelen a rendezvényen. Ez az irányzat egy komplex életvezetési rendszer, amelyet az iskola tanárai és oktatói hoztak létre, ötvözve a hagyományos jóga elemeit, az ájurvédikus életmódot, a természetes gyógymódokat, a védikus pszichológiát, valamint az indiai és a kultúra szellemi hagyatékát. Természetesen magában foglalja a mozgást – úgymint ászanák, gyakorlatsorok, pránájámák, energetika, relaxáció –, ám hasonló jelentőséggel bír a helyes életvezetés és az önfejlesztés is. Mindezek együttesen messze túlmutatnak a testi jólléten, és hosszabb távon egy szellemi-lelki szempontból is kiegyensúlyozottabb és teljesebb életet tesznek lehetővé.

Fotók: Végh Miklós