A kapha prakriti étrendje

2021. 02. 20. | Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

A kapha típus a pikáns, a keserű és a fanyar, illetve a meleg, száraz és serkentő ételek fogyasztásával érheti el az egyensúlyi állapotot.

A kapha minőség tekintetében hideg és nehéz, emiatt esetében gyengébb lehet az emésztés tüze, az agni. Emésztése lassú, a víz pedig – váladékként és/vagy nyálkaként – túlságosan nagymértékben halmozódhat fel a szervezetében. Éppen ezért az emésztést elősegítő, a lép és a hasnyálmirigy működését serkentő, zsírbontó, vízhajtó hatású ételeket célszerű fogyasztania – ezek ellensúlyozzák a föld és a víz elemet, csökkentik az elnehezültséget, és még az édesség iránti vágyat is enyhítik.

A kaphánál a természetes éhségérzet jellemzően jóval az ébredés után jelentkezik, ezért számára egy mennyiség tekintetében visszafogottabb reggeli is elegendő. Ügyelnie kell viszont arra, hogy az ily módon “kimaradt” mennyiséget nem akarja pótolni, illetve a nap további részében több kisebb adagot egyen.

Jó, ha tartózkodik a zsiradékban sült ételektől, ezek ugyanis még inkább elnehezítik. A vízben főtt vagy blansírozott, illetve gőzölt ételek sincsenek jó hatással a vizesedésre egyébként is hajlamos kaphára.

Legjobb, ha a kapha ételei valamilyen száraz hőkezelésen – olaj nélküli sütésen, grillezésen – mennek keresztül. Étrendjében fontos szerepet játszanak a nyers, illetve kíméletesen párolt gyümölcsöknek és zöldségeknek is, mivel ezek rosttartalmuknál fogva fokozott munkára késztetik a bélrendszert.

A zöldségek közül szinte bármi megengedett a kapha számára, kivéve a magas víztartalmúak, mint például az uborka. Különösen javasolt a spárga, a saláta, a répa, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a padlizsán, illetve a csíraféleségek.

Nem tesznek jót neki a kifejezetten édes vagy savanyú, illetve lében gazdag gyümölcsök, mint például a mangó, a dinnye, a narancs, az őszibarack, a kókusz, a banán, a grépfrút.

Inkább aszalva érdemes fogyasztania a fügét, a szőlőt és a szilvát. Jó viszont az alma, a gránátalma, a körte, az áfonya. A sárgabarackot nyersen és aszalva egyaránt fogyaszthatja.

A gabonák közül érdemes beiktatnia az étrendjébe az árpát, a hajdinát, a kukoricát, a kölest és a rozst.

Mivel a tejtermék nyákosító hatásúak, jobb, ha a kapha ezeket nem, vagy legalábbis csak kisebb mértékben fogyasztja, tejet viszont ihat. 

Fehérjeforrásként lényegében minden hüvelyes a rendelkezésére áll, egyedül a szójáról célszerű lemondania.

A magvak közül a tökmag és napraforgómag, az olajak közül a mandula-, a kukorica- és a napraforgóolaj való neki – ám e téren azért ügyelnie kell a mértékletességre.

A kaphának fűszerek terén kimondottan nagy a mozgástere. Különösen ajánlott számára a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg, mivel ezek emésztésserkentő, szélhajtó, izzasztó, nyákoldó hatással bírnak.