Oldal kiválasztása

A női jóga alapelvei

2018. 09. 21. | Csak nőknek

 

“Legyél te a Holdnak tiszta, hűsítő fénye, mely meggyógyítja a világot, mely lángokban áll.”
(Szvámi Véda)

A női jóga alkalmazott jóga: a gyakorlás fókuszában a női szervek állnak. A hatha jóga gyakorlatai közül azokat válaszd ki, melyek a legalaposabban mozgatják át a petefészek, a méh és a mellek területét, ezáltal fokozva a vérkeringést, és így a táplálást is. Fokozódik a nyirokáramlással együtt a méregtelenítés is.

  • Az órát mindig az oltár előtti meghajlással, tűzgyújtással és imával, Isten meghívásával kezdd el. Vonj magatok köré ragyogó fénykört!
    “Isten nélkül semmi az ember.” (Odüsszeusz kalandjai c. film)
  • Mióma, ciszta, endometriózis, PCOS esetén TILOS NYOMÁST GYAKOROLNI AZ ADOTT TERÜLETRE. Van ott elég belső nyomás, ne fokozzuk! Viszont a ritmusos, dinamikus mozgás, az adott terület “átlégzése” nagyon jót tehet.
  • Használj szakkifejezéseket. Kerüld a fenék, stb kifejezéseket. Ez nem intimitást hoz létre, hanem akár félelmet is gerjeszt. Jól válogasd meg az instrukciókat, mert módosult tudatállapotban az elme és így a test fokozottabban reagál. Például: nyisd ki a lábad! Egy abúzust átélt nőnél tudattalanból felszakadó intenzív fájdalmat okozhat. Helyette kis terpesz a helyes kifejezés.
  • Ne egyetlen órán akarj átadni mindent, amit az elmúlt években tanultál. A kevesebb több! Hagyj időt az emésztésre! Egy órán egy vezérgondolat elegendő. Haszálj tiszta forrást, mesterek mondatait!
  • Menstruáció esetén az apána folyamatokat támogassuk, a vérzés mibenlétének (hideg vagy meleg) figyelembevételével!

Az órát a ráhangolódásban azzal kezdjük, hogy megfigyeljük, a ciklus melyik szakaszában tartunk éppen. A jóga gyakorlása ezt a szakaszt támogatja a gyakorlásban.

írta Kornhoffer Tünde himalájai jógatanár, jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.hu

A női jógáról bővebben még ide kattintva olvashatok!