A vaisnava táplálkozás szabályozóelvei, tejtermékekhez való viszonya

Elemzésemet a gaudija vaisnavizmus fő erkölcsi elveivel kezdem, majd rátérek a fő táplálékokra, amiket fogyasztanak. „A védikus vallásbölcselet szerint a tisztaság, a lemondás, az igazmondás és a kegyesség a vallás négy egyetemes alapelve.” Mint ahogyan dr. Tasi István (Ísvara Krisna Dász) említi Kérdések és válaszok című könyvében, ezen alapelvek függvényében a Krisna-hívők négy szabály követését tartják fontosnak: 

  1. a húsevés kerülése könyörületesség az állatok iránt, valamint fejleszti az empátiát;
  2. a kábító- és mámorító szerektől mentesség, a lemondásnak kedvez;
  3. a nem szabályozott nemi élet kerülése, hozzásegít a belső tisztasághoz;
  4. a szerencsejátékok elkerülése segít abban, hogy az ember igazmondó és becsületes maradjon.

Ahogyan a húsevés kerülése is bent van az erkölcsi elvek között, így a vaisnavák nem fogyasztanak húst, halat, tojást és hagymát. 

A vegetarianizmus szorosan kapcsolódik a valláshoz, mivel a fő elv az erőszakmentesség, mely hozzájárul ahhoz, hogy a vallást megfelelően tudjuk gyakorolni. „A vaisnava írások a vegetáriánus ételek (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, cukor, tejtermékek) fogyasztását írják elő az ember számára.”

Bemutatom Oleg Torszunov professzor A boldog élet törvényei című könyve alapján, hogy a napszakokban, mikor mit érdemes enni. 

Napszakokra javasolt étkezés:

A reggeli elfogyasztása ajánlott 6 és 8 óra között. A Nap ilyenkor kel fel, ami az életlevegő áramlását fokozza a szervezetben. Fontos, hogy a reggeli könnyed legyen, ami a gyomornak könnyen emészthető. Ilyenkor az emésztés nem túl erős, ezért az alapos étkezésnek nincsen túl sok értelme. Az emésztés tüze 8 és 9 óra között a legaktívabb, ezért hasznos, ha ekkorra már a reggelit elfogyasztottuk, hogy az emésztés időben elkezdődjön a tűzenergia által. Reggelire ajánlott ételek a következők: a gyümölcsök, a tejtermékek, a dió, a lekvár és a cukor. Ezek az ételek hozzájárulnak ahhoz, hogy megtartsuk az optimizmusunkat.

Oleg Torszunov A boldog élet törvényei című könyvében kihangsúlyozza, hogy az évszakoknak is fontos szerepe van abban, hogy mit reggelizzünk. Mivel nyáron magasabb a napsütéses órák száma, ezért érdemes bogyósokat és friss gyümölcsöt fogyasztani. Tejtermékek közül ajánlott a joghurt és a kefir. Fűszereket tekintve a fahéj, a zöld kardamom, az ánizs, kömény és a menta ajánlott. Ősszel kevesebb bogyóst és friss gyümölcsöt együnk, viszont a reggelink tartalmazzon főként tejterméket: sajtot, vajat és tejfölt, mivel ezek fűtő hatásúak, és a szervezetnek ebben az időszakban erre van szüksége. Télen kiemelten fontos a melegítő ételek fogyasztása, ahogy már fentebb említettem, a sajt, a vaj, a tejföl és a sűrített tej. Amikor hideg az időjárás, csökkentsük az aszalványokat, a bogyósokat, de a dió mennyiségét növeljük. Fűszerek közül nem ajánlott ánizst és mentát fogyasztani, mert ezek hűtő hatásúak. Tavasszal pedig tartsuk meg a fűtő hatású ételek fogyasztását, azonban, ahogyan nő a levegő hőmérséklete, kezdjünk el enni minél több friss gyümölcsöt. Téli és nyári fűszereket egyaránt használhatunk, mint a fahéj, a zöld kardamom, az ánizs, a menta, a kömény. Abban az esetben, ha 6 óra előtt reggelizünk, az étrend évszaktól függetlenül lehet ugyanaz: sűrített tej, diófélék, mazsola, datolya, illetve aszalt kajszi vagy szilva. Az ebédet érdemes délelőtt 10 és délután 2 óra között elfogyasztani. A Nap legmagasabb foka déli 12 órakor van, ilyenkor az egész szervezetünk az emésztésre van hangolva. Abban az esetben, ha ekkor eszünk, 1 óra felé az elfogyasztott étel aktívan megemésztődik. Ebédre ajánlott olajban sült zöldségeket, tejes ételeket, gabonából készült leveseket fogyasztani. Ebben az időintervallumban a szervezet megfelelően tudja felhasználni a gabonát és a hüvelyeseket. Azonban, ha 10 óra előtt vagy 1 óra után fogyasztjuk ezeket, akkor az ellenkező hatást váltjuk ki, az agyműködésünk csökken.

Az ebéd fogásainak a sorrendje a következő. Ezt a sorrendet Európa középső és keleti országaiban és a közeli területeken érdemes így felépíteni.

  1. Amennyiben szomjas valaki, akkor igyon ebéd előtt meleg vizet, üdítőt vagy írót. Ha nem szomjas ebéd előtt, akkor ne fogyasszon el semmilyen italt az étkezés előtt.
  2. Ezt követi a friss zöldségből készült saláta, amely aktivizálja a gyomor működését. Fontos, hogy a saláta mennyisége megfelelően legyen meghatározva, mert, ha sok van a salátából, akkor csökkenti az emésztés tüzét. 
  3. Ezután a zöldségételek következnek (párolt zöldségek, zöldségtálak), itt lehet inni folyadékot is mellé. A főtt zöldségételek segítenek a jó emésztésben. 
  4. A leves az előzőnél jobban serkenti az emésztés tüzet, itt is fontos a megfelelő hőmérséklet. A leves ne legyen túl édes.
  5. A kását és a csípős fűszert javasolt együtt enni.
  6. Az édesség az ebéd végén ajánlott.

A vacsora helyes fogyasztására is kitér Torszunov a fent említett A boldog élet törvényei című könyvében. Estére ajánlott enni párolt zöldségeket, dióféléket, kevés vajjal, sóval fűszerezni. Az emésztés szempontjából legjobbak ebben a napszakban a föld felett termő zöldségek (a patisszon, a káposzta, az uborka). A paradicsomot nem ajánlott este fogyasztani, ahogyan a burgonyát sem. A joghurtok és a kefir sem ajánlott estére. A tejfogyasztás esti fogyasztása fokozza a hatékony alvás hatékonyságát, békét teremt a tudatunkban. A Védák azt ajánlják, hogy lefekvés előtt igyunk meg (50-150 ml) forró, megédesített tehéntejet. Továbbá a szabályozóelvekhez tartozik, hogy a vaisnavák nem fogyasztanak hagymát, azonban gyógyítás céljából esznek fokhagymát. 

Folytatásként szeretnék kitérni a vaisnavák tejtermékekhez való viszonyához. Fentebb említettem az előző bekezdés végén, hogy este ajánlott a tej fogyasztása, tehát a vaisnavák fogyasztanak tejterméket. Fontos megemlíteni, hogy olyan tejtermékeket fogyasztanak, amelyek ökogazdálkodásból származnak, mint Krisna-völgy. Miért is fontos az, hogy erőszakmentes ökogazdálkodásból származzon a tej, amelyet fogyasztunk? A tehénvédelmi központban nem erőszakkal veszik el a tejet a tehenektől, valamint nem gépekkel történik a lefejésük, továbbá az állatok élhetnek addig, amíg elrendeltetett nekik. A tejfogyasztásnál is fontos megemlíteni, hogy az erőszakmentességet követik (ahimsa) elvét, minél kevesebbet ártsanak az állatnak. A vaisnavák lakto-vegetáriánusok, azaz tejterméket fogyasztanak, azonban tojást és halat nem. 

Írta: Gáncs Nikolett vaisnava jógamester