Különösen értő közönsége volt az idei India Varázsa Fesztiválnak, amely – a korábbi évekhez hasonlóan – India kulturális kincseit elevenítette fel. A résztvevők bepillantást nyerhettek az ősi szentírásokba, az autentikus indiai művészetbe, no meg persze a gasztronómiába is.

Egy kis India a Lélek Palotájában

A rendezvény helyszíne, a Lélek Palotája – a Krisna-tudatú hívők budapesti oktatási és kulturális központja – minden részletében a misztikus Indiát idézte: a színes, illatos, zenés forgatagban jelen volt egyfajta nyugalom és békesség is, megnyitva az önmagunkhoz vezető utat. Mindeközben a látogatók olyan ismereteket szerezhettek, aminek bizonyára a mindennapok során is hasznát veszik.

68544500_503031240448427_1050004501827682304_n

Társadalom, erényesség, étkezés

Az előadások a legkülönbözőbb témákat ölelték fel – ilyen volt például a férfi-nő kapcsolat, amelyet az eredeti indiai társadalmi rendszerben, azaz a varnásramában oly módon szabályoztak, hogy az ne csak az érintetteknek, hanem a társadalom egészének is jó legyen. Szó volt a világ egyik legrégebbi írásáról, a Rámájanáról – a fordulatokkal teli meseeposz a jó és a rossz harcát bemutatva az erényesség mind magasabb szintjének megvalósításában segít. Kiderült az is, hogy a személyiség fejlődése szorosan összefügg a táplálkozással: minél inkább az erőszakmentességre törekedve étkezünk, annál tisztábbak leszünk, a szó szoros és átvitt értelemben egyaránt. Így pedig egyre közelebb kerülhetünk a transzcendentális világhoz, ahonnan mindannyian érkeztünk, és ahová visszatérve megtalálhatjuk az örök boldogságot.

68755284_116205393067969_8770802485242626048_n

A testi-lelki jóllétért

Az Egészség Szigeten a vendégek sok hasznos információt kaphattak az kiegyensúlyozott napirend kialakításához – hiszen a rendszeresség előfeltétele a megelőzésnek és a gyógyulásnak egyaránt. Emellett számos jótékony hatású fűszernövényt is megismerhettek, és az alkalmazásukat is elsajátíthatták.

Mivel a lakókörnyezetünk is hozzájárul a testi-lelki jóllétünkhöz, a költözés előtt állók, illetve az otthonuk átrendezésén vagy felújításán gondolhatók kikérhették vaszatiban járatos tanácsadó véleményét – ez az ősi indiai térrendezési eszköz ugyanis segít harmonizálni a lakóhely energiáit, ezáltal pedig az élet valamennyi területén hozzájárul az egyensúly kialakulásához.

A SORS Szigeten asztrológusok és numerológusok segítettek megtudni az érdeklődőknek, hogy mire születtek, mi a feladatuk az anyagi világban, hozzásegítve őket önmaguk megismeréséhez éppúgy, mint a szűkebb-tágabb környezetükben élők megértéséhez.

Természetes, ugyanakkor emelkedett életmód

Az arra nyitottak a gyakorlatban is kipróbálhattak egy természetes, ugyanakkor emelkedettebb életmódot – például az öltöztetősátorban indiai darabokat ölthettek magukra, amelyek azonban jóval többet jelentenek egyszerű ruháknál, hiszen komoly szimbolikájuk van. Ezúttal is volt hennafestés, ami megintcsak több dekorációnál, hiszen a mintáknak is megvan a maguk jelentése. Népszerű volt a mandalafestés, illetve a kozmetikumkészítés is – természetes anyagokból.

68647571_116190863069422_4913897685653651456_n

Áldást hozó esküvő

Az indiai fesztiválok elmaradhatatlan részeként volt jóga, amit a gyakorlatban is kipróbálhattak kicsik és nagyok egyaránt. Mindeközben a színpadon izgalmasabbnál izgalmasabb előadások követték egymást, úgymint tradicionális indiai zene és tánc, tűzzsonglőrködés, mantraéneklés, amibe a közönség is bekapcsolódhatott. Az egyik legjobban várt program pedig egy autentikus indiai esküvő volt – a szertartás nemcsak az ifjú párnak, hanem a nézőknek is áldást hozott.

Fotók: Lélek Palotája