Aloe vera, a hosszú élet elixírje?

2021. 09. 27. | Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

Az egyiptomi fáraók a fiatalság és a hosszú élet elixírjének tartották az aloe verát. Manapság főként természetes szépítőszerként, illetve kozmetikumok alapanyagként ismert. Emellett sejtregeneráló, immunerősítő és egyéb kedvező tulajdonságokkal is rendelkezik, így számos betegségnél kiegészítő terápiaként, enyhébb esetekben akár önmagában alkalmazható.

A gyógyászatban az aloe vera leveléből nyert gélt, illetve az abból készített dzsúszt használják fel. (Ritkábban a növény szárított levele porrá törve epe- és hashajtóként is alkalmazható.) A gél 96 százaléka víz, a fennmaradó 4 százalék bővelkedik B 1 -, B 2 -, B 6 – és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül fellelhető benne a kalcium, a vas, a lecitin, a magnézium, a mangán, a kén, a kálium, a nátrium és a cink. Enzimekben, fehérjékben, szénhidrátokban és aminosavakban ugyancsak gazdag. Mindezen összetevőket az emberi szervezet számára optimális arányban tartalmazza.

Jótékony hatások

Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Csillapítja a fájdalmat, megnyugtatja az idegeket. Stimulálja a sejtnövekedést, tisztítja és méregteleníti a szervezetet. Különösen eredményesen alkalmazható bőrelváltozások és emésztőszervi problémák esetén, a betegségtől függően külsőleg, belsőleg vagy mindkét formában.

Jenny Porter képe a Pixabay-ről

Külső alkalmazás

Az aloe vera nedve sebforrasztó, hámosító hatással bír. Valódi gyógyír lehet leégés, kisebb égési sérülések, elvakart csípések esetén, de a súlyosabb bőrproblémák, például az ekcéma vagy a pikkelysömör tüneteit is enyhíti.

Kozmetikai célokra is használhatjuk: a bőrt üdévé, tisztává, a hajat dúsabbá, élettelibbé, csillogóbbá varázsolja. Nem beszélve arról, hogy jelentős mértékben lassítja a külsőnkön is megmutatkozó öregedési folyamatokat…

Belső alkalmazás

Az ételallergia okozta kiütések gyorsabban elmúlnak, ha az érintett részekbe aloe vera-gélt masszírozunk. Nem zárható ki azonban, hogy magára az aloe verára is érzékenyek vagyunk. Először próbáljuk ki a csuklónkon, és csak akkor alkalmazzuk nagyobb felületen, ha nem lép fel allergiás reakció! Belsőleg fogyasztva tovább fokozhatjuk a hatását:

Franziska Ingold képe a Pixabay-ről
  • Az aloe vera enyhíti a vékony- és a vastagbélgyulladás, illetve e két szerv egyéb betegségeinek tüneteit.
  • Orvosi felügyelet mellett segít a vércukorszint beállításában.
  • Normalizálja a gyomorsav mennyiségét, így megelőzi, illetve enyhíti a gyomorsavhiánnyal és a gyomorsavtúltengéssel kapcsolatos emésztési zavarokat.
  • Stimulálja az immunrendszer, a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy működését, és ezáltal segíti a szervezet tisztulását. Évszakváltáskor a böjtöt kiválthatjuk egy-egy néhány hetes aloe vera-kúrával.
  • Méregtelenítő hatására való tekintettel bőrproblémák, például ekcéma vagy pikkelysömör esetén ne csak külsőleg, hanem belsőleg is alkalmazzuk.
  • Segít elmúlasztani a fog- és a fejfájást (de előbbi esetében természetesen nem helyettesíti a fogorvost).
  • Enyhíti a premenstruációs tüneteket.
  • A közelmúltban bebizonyosodott, hogy egyes szájbetegségeket, például a herpeszt is gyógyítja.

Elle Hughes fotója a Pexels oldaláról

Adagolás

Az aloe vera gélként és dzsúszként is kapható a gyógynövényboltokban. A gyártók általában feltüntetik a dobozon a pontos adagolást. Otthon is nevelhetünk aloe verát; a friss gélből jellemzően naponta egy-két evőkanálnyit célszerű fogyasztani. (Egyszerűen csípjük le a növény egyik külső levelét, fektessük egy tányérra, és a középvonala mentén vágjuk meg. A vágás mentén kibuggyan a gél.) Bár ezzel a jótékony hatású növénnyel nemigen tudunk ártani magunknak, a biztonság kedvéért kérjük ki orvos véleményét is. Terhes nők és öt éven aluli gyerekek ne fogyasszák!

Aloe vera otthon

Ne fiatal növényt vegyünk, mivel a hatóanyagok a növény ötéves korára érnek be. Az aloe vera nem igényel speciális gondozást, néhány „rigolyájára” azonban tekintettel kell lennünk. Szereti a fényt, ám a tűző napot rosszul tűri – a legoptimálisabb hely számára a félárnyék. Nyáron az erkélyen vagy a kertben is jól érzi magát. Ami a locsolást illeti, a földje ne legyen folyamatosan nedves – ha a cserépben pang a víz, a növény gyökerei nem tudnak megfelelően lélegezni –, de persze azt se várjuk meg, hogy jól láthatóan száradni kezdjen. Télen világos helyre tegyük, minél távolabb a fűtőtestektől! A növény számára a valamivel 20 fok alatti hőmérséklet az optimális, mert a gyökerek nem kapnak levegőt a vizes talajban.

(Borítókép: Gary Barnes fotója a Pexels oldaláról)