Csakrák kiegyensúlyozása a bídzsa mantrákkal

2023. 02. 27. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

A tavalyi év folyamán egy hosszabb cikksorozatban bemutatásra került a csakrák rendszere, és az egyenkénti részletes ismertetetés is megtörtént. Most arra vállalkozom, hogy egy rövid csakrameditációt megmutatva vezesselek mélyebbre a csakrák megismerésében.

A 7 fő csakra

A csakrák rendszeréhez tartozó nádik, vagyis energiacsatornák behálózzák a test teljes egészét, akárcsak az idegrendszer vagy a vérkeringés. Ezzel együtt csakrák a test különböző pontjain is megtalálhatóak mellék- és alcsakrákként. Ezeknek mennyiségét és pontos elhelyezkedését különböző irodalmak különbözőképpen határozzák meg. De amiben minden irodalom alapvetően megegyezik, az a hét főcsakra megléte a testben, mégpedig nevezetesen:

GyökércsakraMūlādhāra (ejtsd: múládhára)
Nemi csakraSvādhiṣṭhāna (ejtsd: szvádhisthána)
KöldökcsakraMaṇipūra (ejtsd: manipúra)
SzívcsakraAnāhata (ejtsd: anáhata)
TorokcsakraViśuddha (ejtsd: visuddha)
Homlokcsakra – Ajñā (ejtsd: adzsnyá)
Koronacsakra – Sahasrāra (ejtsd: szahaszrára)

 A csakrák tulajdonságai és a csakra-meditáció

A csakrák tulajdonságaihoz tartozik egy domináns szín, egy uralkodó elem, egy mantramag, egy belső elválasztású mirigy, mely működését irányítja és természetesen egy hely, ahol elhelyezkedik. Ezek segítenek behatárolni őket és koncentrációnkat irányítani, miközben a csakrameditációt végezzük. Az alábbi elmélyedésünk alapját a mantramag fogja adni, mely szanszkritul a bīja (ejtsd: bídzsa) néven ismeretes. Minden csakrának van egy ilyen bídzsája, mely egy szótag, ennek a mantramagnak az ismétlésével érjük el a célunk. Tehát ez a módszer gyakorlatilag egy mantrameditáció, melyet a csakráink kiegyensúlyozására használunk az adott mantramag kántálásával.

A mantrázásnak számtalan pozitív hatása van. Tekintve, hogy a figyelmünket egy pontra koncentráljuk és kitartóan ismétlünk egy meghatározott szöveget, ez már elég ahhoz, hogy a durva fizikai test szintjén megnyugtassuk a testünket, oldjuk a stresszt és javítsuk a közérzetünket.

A csakra-meditációhoz szükséged lesz körülbelül 20 percre, egy tiszta és kényelmes szobára ahol zavartalanul, meditációs pózban ülhetsz egy rövid ideig. Ha készen állsz, helyezkedj el keresztezett lábú ülésben. Keresd meg az ideális pozíciódat, emeld a szegycsontot és nyújtózz a fejtetővel felfelé. Ha szükséges a hátad támaszd meg a falnál, hogy a meditáció során ne keljen helyezkedned, és mozdulatlanul tudj ülni. Tested legyen laza, mégis megtartott. Hunyd le a szemed, és kezdd el befelé fordítani a figyelmedet, kiüríteni az elmédet.

LAM: Gyökércsakra – Mūlādhāra

Hagyd, hogy figyelmed a gerinced tövében állapodjon meg. A gyökércsakra ezen régiójában érezd egy pillanatra az ülés és a lábak földhözragadtságát és stabilitását az alattad lévő párnán vagy padlón keresztül. Vizualizáld a csakrához tartozó vörös színt. Majd ezt követően hallhatóan ejtsd ki néhányszor a bídzsa mantra első hangját, a LAM-ot, úgy összpontosítva a figyelmed, mintha a hang lentről, a farkcsont tájékából indulna. Ismételd a mantrát, és érezd, ahogy a hang a gerinced tövében hullámzik. Majd néhány percet követően a mantra kántálását fejezd be, és csendben ülj néhány lélegzetvételig. Hagyd, hogy a mantramag rezgése átjárjon.

VAM: Nemi csakra – Svādhiṣṭhāna

Emeld a figyelmed egy kicsit feljebb, a keresztcsontod előtti területre, az alhas mögé, és érezd ezt a területet. Ha segít, hogy kapcsolódj ehhez a régióhoz, ringasd a medencédet egy kicsit előre és hátra. Vizualizáld a csakrához tartozó narancssárga színt. Majd ezt követően először egyszer érthetően ejtsd ki a VAM hangzót, majd kezdd el ismételni lassan, érthetően. Érezd, ahogy a medencéd területén hullámzik az energia. Majd néhány percet követően a mantra ismétlését fejezd be, és csendben ülj néhány lélegzetvételig. Hagyd, hogy a mantramag rezgése átjárjon.

RAM: Köldökcsakra – Maṇipūra

A következő terület a köldök szakasza lesz, emeld a figyelmed erre a szakaszra. Érezd az ágyéki gerincszakasz és a has lágy ívét, valamint a has és az emésztőszervek tüzes minőségét. Vizualizáld a csakrához tartozó sárga színt. Majd ezt követően hallhatóan ejtsd ki néhányszor a bídzsa mantra első hangját, a RAM-ot. Érezd, ahogy a köldök területén hullámzik az energia. Majd néhány percet követően a mantra ismétlését fejezd be, és csendben ülj néhány lélegzetvételig. Hagyd, hogy a mantramag rezgése átjárjon.

YAM: Szívcsakra – Anāhata

A figyelmed emeld fel a szív és a tüdő magasságára és rögzítsd ezen a területen. Érezd a légzés levegős minőségét a tüdőben. Vizualizáld a csakrához tartozó zöld színt. Érezd a légzés hullámzását, a ki- és belégzés ringatását. Majd ezt követően hallhatóan ejtsd ki néhányszor a bídzsa mantra első hangját, a YAM-ot. A hang kiindulását érezd ezen a területen. Majd néhány percet követően a mantra ismétlését fejezd be, és csendben ülj néhány lélegzetvételig. Hagyd, hogy a mantramag rezgése átjárjon.

HAM Torokcsakra – Viśuddha (ejtsd: visuddha)

Emeld még fentebb a figyelmed a torkod területére és lazítsd el ezt a szakaszt. Érezd a nyaki gerinc lágy ívét és a lélegzet csendes suhanását a légző járatokban. Vizualizáld a csakrához tartozó kék színt. Majd ezt követően hallhatóan ejtsd ki néhányszor a bídzsa mantra első hangját, a HAM-ot. Érezd a hullámzó érzést a torok területén és a tapasztald meg hang rezgő érzületét. Majd néhány percet követően a mantra ismétlését fejezd be, és csendben ülj néhány lélegzetvételig. Hagyd, hogy a mantramag rezgése átjárjon.

KSHAM: Homlokcsakra – Ajñā

Lazítsd el az arcizmokat, a szemmozgató és szem körüli izmokat, ajkaid elernyednek. Lazítsd el a szemöldököd közötti részt, és engedd, hogy a tudatosságod az agy közepébe érkezzen. Vizualizáld a csakrához tartozó ibolya vagy indigó színt. Majd ezt követően hallhatóan ejtsd ki néhányszor a bídzsa mantra első hangját, a KSHAM-ot. Érezd a hullámzó érzést az agy közepében, mintha innét érkezne a hang. Majd néhány percet követően a mantra ismétlését fejezd be, és csendben ülj néhány lélegzetvételig. Hagyd, hogy a mantramag rezgése átjárjon.

OM: Koronacsakra – Sahasrāra

Figyelmed érkezzen meg a fejtetődre, a koronacsakra központjához. Érezd úgy, mintha agyad két féltekéje egy kicsit könnyebbé válna, és maga a koponya is ellazulna. Ezen a ponton elkezdheted az OM mantra ismétlését, míg annak vibrálását a fejtetődben nem érzed. Az elméd elcsendesedett és elengedheted a kántálást is, csak ülhetsz ebben az üres és gondtalan állapotban. Ha az elme ismét keresi a figyelmet, aktívvá válik, visszatérhetsz az  OM zengetéséhez.

Folytasd az ülést, amíg kényelmes, majd dörzsöld össze a tenyeredet a szíved előtt, és miután felmelegedett, helyezd a tenyereket az arcodra. Érezd a hő energiáját és pislogva nyisd ki a szemed. Majd ezt követően az ujjaid széttárva engedd be a fényt és érkezz meg újra a meditációs állapotból a jelenbe. Még várj néhány lélegzetvételnyi időt, hogy az elméd szokja a kilépést a meditációs helyzetből és lassan megmozgatva a végtagokat ébrezd fel a tested is.

 

 

(Borítókép: flickr)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok