A leghíresebb csakra, az adzsnyá (homlokcsakra)

2022. 08. 26. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A harmadik szem talán a legismertebb az összes csakra közül. Jó eséllyel az is találkozott már vele, aki a csakrák rendszerét nem ismeri, vagy csupán érintőlegesen találkozott a témával.

Az ajñā (adzsnyá) szanszkrit szó jelentése parancs, irányítás, észlelés. A homlok mögött, a szemöldökök között a középagyban helyezkedik el a homlokcsakra, vagy más néven a harmadik szem. A kétszirmú ibolyaszínű lótusz szimbolizálja, középen az ÓM mantramaggal. A legtöbb irodalom nem kapcsol elemet ezen csakrához, de vannak rendhagyó esetek is, ahol az intelligencia, az ego és az elme hármasát rendelik hozzá, mely által az önérzetet, az ösztönöket és a tisztánlátást uralja. Hozzá köthetők a megérzéseink, mely a harmadik szem finom szintű érzékelésével magyarázható.

Fizikai szinten az agyalapi mirigy a hozzá kapcsolódó belső elválasztású mirigy. Mivel az agyalapi mirigy befolyásolja a többi mirigy működését, ezért ez egy nagyon fontos csakra, melynek harmóniája közvetetten elengedhetetlen a kiegyensúlyozott endokrin mirigyek működéséhez. Ezen felül a csakrához a közelében lévő szervek és idegdúcok tartoznak, mint a szemek, arc, orr, homlok, melléküregek, fülek, kisagy, nyúltagy és központi idegrendszer. Ezen felül lelki szinten felel a tisztánlátásért, a felismerésekért, az emlékezőtehetségért, a szellemi erőért és akaraterőért. Segít könnyebben megérteni a körülöttünk lévő világot, és annak összefüggéseit.


Kép: Spring woman photo created by wirestock – www.freepik.com

Nem megfelelő működés esetén

A kibillent működés komoly problémákhoz vezethet. Fejfájás, hormonzavar, látászavar alakulhat ki náthával és melléküreg problémákkal egyetemben. A fejfájás egyik kialakuló oka lehet, hogy túl sokat gondolkodunk, de a gondolatainkra, intuíciónkra nem hallgatunk, így a gondolataink nem öltenek testet tettekben. A tüsszentés tisztítja a fejet, ezáltal a gondolatokat és érzéseket is, melyek ilyen működéskor megragadnak az elménkben. A szem problémáinak kialakulása esetén a távollátás visszavezethető arra, hogy nem akarunk a hozzánk közeli dolgokkal foglalkozni, míg rövidlátás esetén éppen ellenkezőleg, a távoli dolgokat próbáljuk figyelmen kívül hagyni. Diszharmonikus működés esetén könnyen válhatunk túlzottan elbizakodottá. Elutasítjuk a spirituális ismereteket, irracionálisnak titulálva azokat, és csak a bizonyítható tényszerű dolgokat tartjuk elfogadhatónak.  Ezeken felül kialakulhatnak tanulási nehézségek, rémálmok és képzelgések is, melyek az instabil működés jelei.

A csakra harmonizálása az alábbi módszerekkel könnyedén elérhető:

Ászanák

A legalkalmasabb pózok a harmadik szem harmonizálásához egyes egyensúlyi ászanák, mivel a csakrához a kisagy kapcsolódik, melynek egyik fő feladata az egyensúlyérzék. Ilyenek például a vakra-szarvángászana (vakra-sarvāṅgāsana – csavart gyertyaállás), a tálászana (tālāsana – pálmafa póz) vagy éppen a bakászana (bakāsana – darupóz). Ezeken felül a padmászana (padmāsana – lótuszülés) tökéletes elsajátítása is egyensúlyban billentheti a harmadik szem működését.

A kristályok és drágakövek

Az ametiszt nyugalmat és világosságot teremt ott, ahol eddig zűrzavar volt, így tisztítva az éleslátást, erősíti a megérzéseket. A türkiz fejleszti a tisztánlátást és erősíti az energiacsatornákat. A kék kalcedon élénkíti a nyitottságot, segíti a megértést az új dolgok tanulásakor. A szodalit pedig megnyugtat és kiegyensúlyoz, csökkenti a félelemérzetet és fokozza a tudatosságot.

Ezen felül egyes illatok és illóanyagok is pozitív irányba billenthetik a működést, ilyen például a szegfűszeg, gyömbér, borsmenta, rozmaring és erdei fenyő.

Óm mantra meditáció

A legtöbb jógahagyomány megegyezik abban, hogy az oṃ (óm) szótag az egyik legmagasabb rendű mantra, így zengetése minden szempontból áldásos hatással jár. A harmadik szem mantramagja az ÓM vagy AUM, így ezen energiaközpontra különösen jó hatással van. Amennyiben sikerült már a fenn említett lótuszülést is elsajátítani, és kényelmesen mozdulatlanul ebben a pózban ezen hangzót zengetjük, hatványozott eredményt érhetünk el. A lényeg, hogy nyugodt és tiszta környezetben rendszeresen gyakoroljuk ezt a meditációs formát. Az elején rövid intervallumokat alkalmazva 5-10 percig gyakoroljuk, majd ezt növeljük a megfelelő hosszra, maximum 2 órányi időre kitolva.


Kép: Pranayama photo created by yanalya – www.freepik.com

A szexuális vágy szabályozásával megkönnyíthetjük az ajñā-csakra harmonikus működését.

Fontos kiemelni, hogy krónikus betegségek, elváltozások esetén javasolt szakember felkeresése és ezen módszerek alkalmazása, csupán, mint kiegészítő javasolt.

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok