A visuddha vagy torokcsakra

2022. 07. 27. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A torokcsakra szimbóluma a tizenhat színű kék lótusz, mantramagja a HAM hangzó. Pozícióját a torok környékére helyezik, leggyakrabban a torok tövéhez, a nyak és a törzs kapcsolódásánál található mélyedés magasságában. Az éter – ākāśa – a kapcsolódó eleme, mely a legtisztább és legfinomabb formája az anyagnak. A szanszkrit neve a legnagyobb tisztaságot jelentő viśuddha szóból eredeztethető.

Az érzékszerv, amely működéséért felelős a hallás, a kapcsolódó testrészek pedig a nyak, a tarkó, az állkapocs, fülek, hangképző szervek, a légcső, a hörgők, a tüdő felső tájéka, a nyelőcső és a karok, melyeknek szabályzása a feladata. Hozzárendelt endokrin mirigy a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigyek.

A beszédre való készség, és így a torokcsakra, megkülönbözteti az embert a többi élőlénytől. Nem csupán a kimondott szavak, de a befogadottak is hatással vannak a működésére, tekintve, hogy a hallás fő érzékszervként kapcsolódik. Továbbá a kommunikáció ilyen értelemben nem pusztán az egyén másokkal való társalgását, de a testen belül a sejtek közvetítését és kapcsolatát is meghatározza. Mivel csak azokat a gondolatokat tudjuk megfogalmazni, amelyek már felmerültek bennünk, így magát a befelé fordulást és az elmélyedést is támogatja.

Nem megfelelő működése

A száj, fogak, hörgők, nyelőcső, hangszálak és egyéb légző és hangképző szerveken túl a nyirokrendszert is irányítja, és a pajzsmirigy által hatással van a teljes anyagcserére és a hormonháztartást is befolyásolja. Az alulműködésből vagy a túlműködésből adódóan a felsorolt területeken különböző betegségek léphetnek fel.


Fotó: Man with computer photo created by Drazen Zigic – www.freepik.com

Ide soroljuk a rekedtséget, a torokfájást, a bronchitist, a köhögést, mandulagyulladást és a gyakori megfázásra való hajlamot. Ezen felül a nyelvproblémák, például, ha valaki gyakran megharapja a nyelvét, a szájproblémák, az itt keletkező gyulladások, melyek a kommunikációt hátráltatják. A tüdő és a fül megbetegedései is sok esetben ezen csakrához vezethetőek vissza, nevezetesen, hogy az egyén túl sokat beszél, ellenben meghallgatni képtelen másokat, sőt akár saját belső hangját sem. A fülkörnyéki rendellenes működés gyakran adódik stressz okozta kibillenés által, mivel a fül nem csak a hallásért felelős, de az egyensúly megtartásának egyik alapja is. Végezetül a pajzsmirigy, mint a csakra által irányított endokrin mirigy megbetegedéseit, alul- és túlműködésének zavarát köthetjük a torokcsakra kibillenéséhez is.

Mint a legtöbb csakra esetében itt is meghatározhatóak lelki és viselkedésbeli torzulások, változások. Diszharmonikus működése esetén önkénytelenül elkezdjük titkolni valódi énünket. Bűntudat érzete alakulhat ki és félelemé, amely valódi mivoltunk megmutatásának elnyomása miatt jön létre. Ezen érzetek nehezítik az érzések, gondolatok és vágyak megnyilvánulását, vagy torzítják azokat. Emellett az individuum saját emócióit is nehezen vagy zavarosan érti csak meg, melynek hatására cselekedetei meggondolatlanná válnak, érzelemvilága felborul. Az önkifejezés eszközeinek lehetőségei fokozottan csökkennek, a kommunikáció minden irányba megreked, megmerevedik. A mélyről érkező gondolatok az egyén torkán akadnak, a beérkező impulzusok pedig nem jutnak célba. Az új dolgokra elutasítással reagál, a régiekhez pedig mereven ragaszkodik. Elveszíti rugalmasságát nem csak a környezete, de saját maga irányába is. Gyakran kér elnézést.

A csakra harmonizálása az alábbi módszerekkel könnyedén elérhető:
Ászanák

A legalkalmasabbak a visuddha-csakrával való munkához azon pózok, melyek során nyitjuk vagy zárjuk a torok területét. Ilyen például az ustrászana (uṣṭrāsana – tevepóz), szimhászana (siṁhāsana – oroszlánpóz), bhudzsangászana (bhujaṅgāsana – kobrapóz), salabhászana (śalabhāsana – sáskaállás), dhanurászana (dhanurāsana – íjállás), szarvángászana (sarvāṅgāsana – gyertyaállás), halászana (halāsana – ekeállás), matszjászana (matsyāsana – halállás).

Hangterápia

A hangterápiák és különböző hangfürdők jótékony hatással vannak a torokcsakrára. Mi emberek szintén valami módon reagálunk a hangokra a minőségüktől függően. A harmonikus hangok ellazítanak, megnyugtatnak, lecsendesítenek, míg a diszharmonikus zajok dühítenek, nyugtalanítanak, nyomasztanak. A kellemes hangvibráció hatására az elménk felhagy a belső monológgal és egy bizonyos szintű belső béke alakul ki. Ez elősegíti a harmonizálás folyamatát.

Kristályok és drágakövek

A türkiz tisztítja a hörgőket és a tüdőt, fájdalomcsillapító hatású, erősíti az intuíciót és a meditációt. A borostyán, alkalmas a torokcsakra erősítésére, ugyanis tisztítja a tüdőt, jótékony hatással van a pajzsmirigyre, nyiroktisztító hatású, növeli az önbecsülésünket. Az akvamarin javítja a pajzsmirigy működését, valamint tisztítja a légutakat, és hatásos az allergia tüneteire. A lápisz lazuli effektív torokfájás, rekedtség, hallás vagy beszédkészség elvesztése esetén, a pajzsmirigyre harmonizáló hatással van, valamint csökkenti a félelmeket.

Mauna (csend meditáció)

A mauna jelentése csend, mely e gyakorlat szempontjából a verbális kommunikáció megvonását jelenti, melyet vagy egész nap vagy néhány óráig fenntartunk. Amilyen módon a böjt tisztítja a testet, a beszéd szabályozása megtisztítja az elmét és belső önvizsgálatra sarkall. Ha ezt a gyakorlatot beépítjük a mindennapjainkba, beszédünk megfontoltabbá válik, már csak azt mondjuk ki, ami igazán fontos.


Fotó: Noelle Otto

Fontos kiemelni, hogy krónikus betegségek, elváltozások esetén javasolt szakember felkeresése és ezen módszerek alkalmazása, csupán, mint kiegészítő javasolt.

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok