Gyökércsakra – mindennek az alapja

2022. 04. 20. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Előző cikkünkben (ezen a linken olvashatod) kifejtettük, milyen módon és pontokon alakultak ki a fő csakrák. Ezeket követően elmerülünk a csakrák világában, egyesével számba véve azokat, részletesen ismertetve tulajdonságaikat. Ezen sajátosságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megismerhessük az adott energiaközpont funkcióit, alul- és túlműködésének jeleit, és hogy hatékonyan egyensúlyba tudjuk hozni azt kibillenés esetén.
Az alapoktól, alulról felfelé haladunk, a gyökértől a korona irányába, miképpen a fa is felfelé nyújtózik a gyökerétől a lombkoronája felé.

Body energy photo created by freepik – www.freepik.com

 A gyökércsakra

A gyökércsakra, szanszkritul mūlādhāra (ejtsd: múládhára), a gerincoszlop alján az első három csigolya környékén helyezkedik el, a medence idegközpontjánál, a végbélnyílás és a nemi szervek között. A szimbóluma a vörös négyszirmú lótusz formájában jelenik meg, melynek közepén található a mantramagja, a LAM. Uralkodó eleme a föld, amely a legszilárdabb anyag, s mely a stabilitást hivatott szimbolizálni, kapcsolódó mirigye a mellékvese.

Mire van hatással?

Testi szinten a vér, izmok és a csontok rendszeréért felelős, a fogakért és az emésztőrendszer végső szakaszáért, valamint a körmökért és a szaglásért is. Psziché szintjén a létfenntartás és a védekezés a fő feladata. A gyökércsakra állandóságot ad, segít, hogy két lábbal álljunk a földön, megingathatatlanul, hogy ezáltal megszilárdíthassuk elménket. Megtartó rendet visz az életünkbe, ami akkor teljesedik ki igazán, ha olyan méretű biztonságot tudunk teremteni magunk köré, amely állapotban nem kell aggódnunk a bajoktól és zűrzavartól. Tekinthetünk rá úgy, mint az energiaközpontunk irányítójára, miképpen a testünké a szív.

Megfelelő működés

A fent említett tulajdonságok akkor aktívak, ha a gyökércsakra megfelelően működik, úgynevezett kiegyensúlyozott állapotban van. Abban az esetben, ha a működése ezen ideális helyzettől eltér, kibillent állapot jön létre, mely alul- vagy túlműködésként jelentkezik. Amennyiben ez a kimozdult helyzet áll fenn, kialakulnak különböző nem kívánatos tünetek. Ilyen például a fáradékonyság, a határozatlanság, a szétszórtság, a depresszió, az elveszettség vagy a gyökértelenség érzése. Testi szintű panaszok lehetnek például a rossz testtartás, derék környéki fájdalom, vérnyomás- és veseproblémák, ízületi gyulladás, hideg végtagok, isiász vagy egyéb lábproblémák.

Mi a megoldás a jelentkező problémákra?

Minden egyes csakrához tartoznak különböző technikák, melyek segítenek elérni a kiegyensúlyozott állapotot. Mivel már tudjuk a kapcsolódó tulajdonságokat, ezek nagy segítséget nyújtanak a harmónia elérésében.

A csakrához társuló színen vagy a mantramagon történő meditáció egy jó módszer lehet. Kényelmesen elhelyezkedve képzeljünk el egy piros kört és vizualizáljuk, amiként a közepe spirálszerűen körbe forog. Zengessük hangosan vagy akár magunkban a LAM szótagot. A csakra kapcsolódó eleme a föld, ezért keressünk kapcsolatot a földdel. Feküdjünk le a földre, kinn a természetben, érezzük a föld stabilitását, kimozdíthatatlanságát, lélegezzük be az illatát. Ezen három metódust akár együtt is alkalmazhatjuk, annak érdekében, hogy erősítsük a jótékony hatásokat. A piros szín viselése magában is passzív módon hat a gyökércsakrára.


Photo by Amy Treasure on Unsplash

Jógapózok a gyökércsakra harmonizálásához

A jógapózok nagy hányada valamilyen módon befolyással van a csakrákra, ezért elengedhetetlen megemlíteni néhány pózt a múládhára harmonizálásához. Kiemelkedően jótékony hatással van ezen energiaközpontra a lefelé néző kutya póz (Adho-mukha-szvanászana), a faállás (vrikshászana) és a székpóz (utkatászana). Ezen ászanák beépítése a napi gyakorlásba, vagy akár külön gyakorolva kifejezetten a gyökércsakrára koncentrálva fejtik ki harmonizáló hatásukat.

(Fontos kiemelni, hogy krónikus betegségek, elváltozások esetén javasolt szakember felkeresése és e módszerek alkalmazása csupán mint kiegészítő javasolt.)

 


Yoga girl photo created by yanalya – www.freepik.com

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok