Oldal kiválasztása

Dzsanmásatamí – Ünnepelj velünk!

2020. 08. 06. | Egyéb

Szerző: Mezei Katalin
 

Időpont: 2020. 08.12., 15.30 – ONLINE

Dzsanmástamí ünnepe az egyik legfontosabb nap a Krisna-hívők életében: Krisna isten megjelenésének, születésnapjának ünnepe. A jeles nap minden évben augusztus-szeptember hónapokra esik a Hold ciklusához igazítva – Srávana (július-augusztus) vagy bhádrapada (augusztus–szeptember) sötét felének nyolcadik napja.

Az ünnep mitológiai tartalma a következő: Kansza, a gonosz király egy jóslatból arról értesül, hogy leánya, Dévakí, egy olyan fiúgyermeket fog szülni, aki őt meg fogja fosztani hatalmától, ezért Dévakí megszülető gyermekeit sorra megöleti. Dévakínak sikerül elrejtenie nyolcadik gyermekét, Krisnát, akit azután egy Nanda nevű pásztor nevel fel. Krisna, aki Visnu isten egyik megtestesülése, a halandók mindennapi életét éli, a szeretetet tanítja, és olykor csodákat művel. Amikor elérkezik az ideje, megöli Kanszát, és megvalósítja az igazságosság uralmát a földön. Ezen a napon az emberek estig böjtölnek, este pedig Krisnáról szóló legendákat adnak elő, és vidáman énekelnek.

2020. augusztus 12-én 15.30 órakor sok szeretettel várunk mindenkit online ünnepségünkre, amelyet az ISKCON Magyarországgal közösen rendezünk. Az eseményre itt, illetve a [email protected] email címen lehet regisztrálni.

Mindenkit szeretettel várunk!

Fotó: iskconnews.org