Ájurvéda tanfolyamaink bemutatják az ősi indiai orvoslás alapjait, azt a holisztikus szemléletet, amely az élet tudományát jellemzi.

Fentről lefelé

Bár az ájurvéda tudományát négy-ötezer éve öntötték írásos formába, a védikus tradíció szerint mindig is létezett. Maga Isten adta át az első teremtett lénynek, Brahmannak, aki aztán továbbadta azt az ősnemzőknek, majd a sor folytatódott. A kinyilatkoztatott tudás a mai napig deduktív módon – fentről lefelé – hagyományozódik tovább mesterről tanítványra, apáról fiúra, emellett azonban az ájurvédikus módszereket már számos egyetemen is oktatják.

Az ájurvédát sikeresen alkalmazták, illetve alkalmazzák jelenleg is sikerrel – ilyen többek között a sebészet, ahol a saját szöveteket felhasználó pótlóműtéteket gyakran az ájurvédikus módszer szerint végzik el. Megoldást jelenthet a tisztázatlan diagnózisú, pszichoszomatikus, posztoperatív, eredményes nyugati gyógymóddal nem rendelkező betegségek esetén, illetve hasonló jelentőséggel bírhat a megelőzésben – testi és lelki szinten egyaránt.

Ma is alkalmazza az orvoslás

Az ájurvédikus felfogás szerint a betegséghez vezető nemkívánatos folyamatok megelőzhetők, illetve részben vagy teljesen visszafordíthatók életmód- és szemléletváltással. Előbbihez sorolandóak a különféle napi és szezonális rutinok, mint például a testnyílások rendben tartása vagy az időszakos böjt; a dósánknak – vagyis a testalkatunknak – megfelelő táplálkozás; a rendszeres mozgás; valamint az aktivitásban és a pihenésben való következetesség és mértékletesség.

Mindenki számára elérhető

Ez a csodálatos ősi tudás ma is elérhető, például a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola ájurvédikus tanfolyamain, amelyek középpontjában más és más téma áll – így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.

Ájurvédikus öngyógyítás alaptanfolyam

Ájurvédikus egészségmegőrző táplálkozás – életmódprogram

Ájurvédikus életmód

Ájurvédikus fitoterápia – életmódprogram