Most, járvány idején a megelőzés részét képezi a C-vitamin-fogyasztás. Egy számos boltban kapható és viszonylag olcsó gyógynövényféleség sokat segíthet.

Nélkülözhetetlen a C-vitamin

A szervezet egészséges működéséhez feltétlenül szükség van kellő mennyiségű C-vitamin, azaz az aszkorbinsav bevitelére. Leginkább meghűléses betegségek, illetve különféle fertőzések megelőzésére és kezelésére használják, de általában is roborál. Mindemellett számos további áldásos hatással is bír.

Meghatározó szerepet játszik például a kollagéntermelésben, valamint a csontrendszer és a bőr egészségének megőrzésében – tulajdonképpen fiatalít.

Támogatja a vas felszívódását a szervezetben, ezáltal megelőzhető, illetve megszüntethető általa a vérszegénység, ami a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is fenyegeti.

Antioxidáns hatásánál fogva megköti a káros szabadgyököket, így védelmet nyújt a kedvezőtlen környezeti hatások ellen is.

További vitaminok és vegyületek

A csipkebogyóban fellelhető az idegrendszer kiegyensúlyozott működését biztosító B-vitamin. Tartalmaz még K-vitamint, ami megelőzi a vérzékenységet, vérzéscsillapító hatású, és a máj munkájához is hozzájárul. Gazdag továbbá antioxidáns hatású flavonoidokban, valamint az A-vitamin-képződéséhez nélkülözhetetlen karotinoidokban is.

Így készítsük el!

Ha teát készítünk belőle, soha ne forraljuk fel a vizet, ezzel ugyanis éppen a lényeget, azaz a C-vitamint tennénk tönkre. Ehelyett öntsünk a csipkebogyóra hideg vizet, és fél napig hagyjuk állni az egészet. Így a C-vitamin kioldódik a termésből, anélkül, hogy sérülne. Mint vízben oldódó vitamin, a C-vitamin könnyen és gyorsan kiürül a szervezetből. A folyamatos utánpótlás érdekében ne egyszerre igyunk meg egy nagyobb mennyiséget, hanem kisebb adagokra osztva vigyük be a szervezetünkbe.