Hűsít, miközben ébren tartja az emésztés tüzét.

Az ősi indiai filozófiai és gyógyító rendszer, az ájurvéda az úgynevezett dósákból indul ki. Ezek egyfajta erők, amelyek az öt őselem – az éter, a levegő, a tűz, a víz és föld – különböző arányú kombinációiból jönnek létre, magukban hordozva az egyes alkotórészeik tulajdonságait. A három dósa a következő: vata – mozgékonyság, pitta – emésztés, hőszabályozás – és kapha – stabilitás, „leföldeltség”.

A dósák a természetben és a testben – mint a természet részében – egyaránt jelen vannak, ám a különböző ciklusokban különböző módokon és arányokban. Ennek megfelelően az egyes évszakokban mást és mást érdemes ennünk és innunk.

Az ájurvéda szerint nyáron a pittát kell csökkenteni, ám olyan módon, hogy az agnit, vagyis az emésztés tüzét továbbra is tápláljuk. Erre azért van szükség, mert az agni nélkül nem tudjuk megfelelően feldolgozni a szervezetünkbe bevitt táplálékot, ami méreg- és salakanyagok, vagyis az ama felhalmozódásához, ezáltal pedig betegségek kialakulásához vezethet.

A melegben jobban kívánjuk a folyadékokat is, de, mint a fentiekből is látszik, korántsem mindegy, hogy mit iszunk. A következő teát kimondottan a nyári időszakra javasolja az ájurvéda – hűsít, egyensúlyban tartja a pittát, ugyanakkor az agnit is táplálja.

Édesköménymag-tea

Az édesköménymag-tea bő negyedóra alatt elkészíthető.

Hozzávalók

  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál édesköménymag
  • nádcukor ízlés szerint

Elkészítés

  1. Töltsük a vizet egy fazékba, tegyük bele az édesköménymagot.
  2. Forraljuk fel, majd takarékon főzzük 10-15 percig.
  3. Zárjuk el a tűzhelyet. A teához adjuk hozzá a cukrot.
  4. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Fontos, hogy ennél jobban ne hűtsük le, mivel így már elfojtaná az agnit.