A nyakfájás sokaknál mindennapos jelenség, nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna a nyaka. Gyakran nincs mögötte komolyabb betegség, mégis kellemetlenséget tud okozni.
 
Többek között a hektikus mindennapoknak köszönhetjük a jelenséget. Az egész nap az irodában ülőknek és azoknak, akiket az állandóan jelen lévő belső feszültség ejt rabul, az első testrész, ami megfádul, a nyak lesz.
 
De amilyen gyorsan a nyakfájdalom megjelenik, olyan gyorsan el is tüntethető a jóga segítségével, mivel a nyakfájdalom ászanái segítenek a feszültséget oldani.
 
Mi áll pontosan a nyakfájdalom mögött?
Krónikus stressz, rossz tartás, túlsúly, hosszú ideig való ülés, kevés mozgás, kevés alvás, félelmek megjelenése és még sorolhatnák a nyakfájdalom okozóit. Az időseknél összefüggésben van a porcok kopásával is. Viszont mindannyiunkat érint a probléma hanyag tartás által. Egy rosszul beállított irodai szék, egy magasabban lévő asztal, egy rossz szemüveg mind okozói lehetnek a fájdalomnak. Még ha az okok közhelyesnek is tűnnek, érdemes szakorvossal megkonzultálni a helyzet javításával kapcsolatban, hogy a nagyobb fájdalmakat elkerüljük. A hosszan tartó hanyagtartás vagy a helytelen terhelés következtében begörcsölnek az izmok, ami által az izomzat kevesbb oxigénhez jut. És akkor kezdődik az ördögi kör: az izom megkeményedik és a tényleges munkát más izmok végzik el. A fájdalom egyre nagyobb terültre húzódik és egyre intenzívebb lesz. 
Sokan észre sem veszik (és rossz szokásukká válik), hogy a vállaikat felhúzva tartják huzamosabb ideig. Ezt a rossz szokást és hanyagtartást már azáltal meg lehet szüntetni, ha minimális változtatásokat iktatunk be a tartásunkban, ha tudatosak vagyunk arról, hogy lent tartsuk a vállainkat. Aki sokat dolgozik a számítógép előtt, annak javasolt szüneteket beiktatnia, és abban az időben megmozgatni magát. A célzott erőgyakorlatok megelőzhetik és enyhíthetik a fájdalmat. Akut problémák esetén egy melegítő párna vagy egy puha, meleg sál használata is segíthet. Legismertebb gyógyszer mégis csak a mozgás. A jóga a fájdalmat enyhíti vagy megelőzi és jó közérzetet is biztosít.
Ha az erőgyakorlatokat jógával kombináljuk, akkor lehetőségünk lesz a feszültséget a testünkben megszüntetni és teljesen ellazulni.
 
Irodai jóga gyakorlatok
A bemutatott gyakorlatok nem csak irodai dolgozóknak javasolt, viszont azért ajánljuk mégis az irodistáknak, mert kivitelezésükhöz nincsen szükségük feltétlenül jógamatracra és kevés időt igényel. Már napi 10 perc az alábbi gyakorlatokból segíthet a feszültég oldásában, az elme lecsillapításában, feltölt energiával, segít újból a feladatokra fókuszálni és felfrissít.

A legfontosabb, hogy a nyakat és a vállat mindig melegítsük be, mert anélkül további fájdalmakat okozhatunk magunknak.

A bemelegítést széken ülve végezhetjük. A fejtetővel törekedjünk felfelé, az ülőgumókkal lefelé. A hát egyenes, a vállakat engedjük le. 
A nyakunk átmozgatását kezdük a fej billentésével előre, majd hátra, azután az egyik, majd a másik oldalra. Ezután a fejünkkel írjunk le köröket óvatosan mindkét irányba egymást után.
Ezután húzzuk a vállainkat a fülünkhöz belégzésre és nagy sóhajtással kilégzésre engedjük őket le. Azután körözzünk a vállainkkal, majd a karjainkkal is előre és hátra.
Az ászanákat ezután lassan és óvatosan végezd. Azonnali csoda nem fog történni, viszont ha a gyakorlatokat a mindennapjaidba beépíted, hamarosan sokkal jobb lesz a közérzeted.
 
Jógaászanák nyakfájdalom ellen: 
 
Lefelé néző kutyapóz (Adho-mukha-śvanāsana)
Ez a gyakorlat segít a gerincoszlop megnyújtásában, a nyak és a hát fájdalmainak csökkentésében.

 

Macskapóz (Mārjārāsana)
A teljes gericoszlopot megmozgatja, így csökkenti a hát merevségét, rugalmassá teszi a gerincet.
Felvétele, erővonalai és lebontása

 

 

Jó gyakorlást és nyakfájdalommentes napokat kívánunk!

 
Fordította: Hortobágyi Gabriella