Mindenki boldogságra vágyik – a boldogság pedig, bármily meglepő, tanulható. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán (BHF) – Európában egyedülálló módon – a lélek tudományát oktatják. Az utófelvételi időszak pedig már meg is kezdődött, így augusztus 3-ig jelentkezhetsz. Döntésedet az alábbi információkkal szeretnének megkönnyíteni. Külön figyelmedbe ajánljuk Sivaráma Szvámi szerzetes, spirituális tanító és a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) vallási vezetőjének videóját a főiskoláról.

A főiskolán két alapszakon indul képzés: vaisnava jógamesteri és vaisnava teológusi, illetve vaisnava teológia mesterszakon.

Vaisnava jógamesteri alapszak

A BHF az egyetlen intézmény Európában, ahol jógából lehet diplomát szerezni. A képzés a test és lélek egységére fókuszál. A hallgatók megismerkedhetnek a jógaszentírásokkal és azok magyarázataival, és azért, hogy előbbieket eredetiben is tanulmányozhassák, szanszkrit nyelvet is tanulnak.

Ami pedig a jóga fizikai vonatkozását illeti, az oktatás az ászanák, a légzőgyakorlatok, a ráhangolódás és a relaxáció mellett magában foglalja az anatómiát és fiziológiát is, de tantárgy az oktatásmódszertan is, hogy a leendő jógamesterek minél hatékonyabban adhassák át tudásukat.

Vaisnava teológia alapszak

A vaisnava teológia alapszak középpontjában a vallásfilozófia áll, ám ahhoz kapcsolódóan a hallgatók sok minden mást is tanulnak, ami segít tisztába jönni olyan, mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekkel, hogy honnan jöttünk, hová tartunk és mi a dolgunk ebben az anyagi világban. Betekintést nyerhetnek az indiai kultúrába – amire egyébként a jóga szakos hallgatóknak is lehetősége van -, beleértve például az asztrológiát, a gasztronómiát, és az élet tudományaként is emlegetett ősi gyógyászati rendszerrel, az ájurvédával is megismerkedhetnek – vagyis egy komplett életmódrendszert sajátíthatnak el, amivel mind maguknak, mind a környezetüknek jót tehetnek, különösen, ha valamilyen segítő területen dolgoznak.

Vaisnava teológia mesterszak

A mesterképzés célja olyan vallási ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik magas szinten ismerik a vallási jelenségeket, továbbá a vallási hagyományokat, különösen a hinduizmus irányzatait. A törzsanyag a következő három tanulmányi területre osztható: irodalomtörténeti ismeretek, exegetika, valamint módszertani szakterület.

A képzés során a hallgatók alkalmassá válnak a vaisnava vallási jelenségek teológiai és hittudományi feldolgozására, szanszkrit nyelvű szentírások elemzésére, valamint kulturális intézményekben, könyvkiadásban, folyóirat-szerkesztésben, tömegtájékoztatásban, közgyűjteményekben, társadalomtudományi intézetekben, művészeti kutatóintézetekben és műhelyekben a tudományos életben való aktív részvételre, valamint tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

A jelentkezés módjáról és a felvételi vizsgáig megteendő lépésekről itt olvasható bővebb információ. 

Szeretettel ajánljuk Sivaráma Szvámi videóját, amely itt tekinthető meg.