Gyógynövények és a planéták (1. rész)

2021. 08. 18. | Életmód

Szerző: Csikós Judit
 

Sokszor elgondolkoztam azon, hogy az égtestek vajon az élet mely területeire vannak hatással az anyagi világban? Arra jutottam, hogy minden látható és láthatatlan megnyilvánulásra hatással vannak, így többek között az ember mentalitására, szervezetére, és a hétköznapjaira is. E hatás alól természetesen a gyógynövények sem kivételek, minden egyes bolygó energetikai mintájához különféle gyógynövények kapcsolódnak. Ennek a kapcsolatnak a felfedezésével a gyógyító növényekkel való munka új dimenziói nyílhatnak meg előttünk. Nézzük meg az egyes planétákat és a hozzájuk kapcsolódó gyógynövényeket! Molnár Imola, az Imola Gyógyfüvei alapítójának cikke.

Nap

A Nap energiájához kapcsolódó gyógynövények segítségedre lehetnek abban, hogy megtaláld magadban a teremtő erőt. Hordozzák a tiszta férfi energiákat, és az apát szimbolizálják. A négy elem közül a tűz és levegő elemekhez tartozik, így testi szinten például a gyulladásos folyamatok kapcsolhatók a Naphoz. Az ilyen energiájú gyógynövények segítenek az önbizalmad, önbecsülésed megerősítésében, illetve előhozzák belőled az optimizmust és a kreativitást.

Sáfrány (Crocus Sativus)

Erősíti a szívet, de nem szabad túlzásba vinni, mert akkor úgy, mint ahogyan a Nap el tudja vakítani a szemet, úgy a sáfrány használatát is túlzásba lehet vinni, és akkor megterhelheti a szívet. Segíti az agy működését, és a járványok idején is jó szolgálatot tesz azzal, hogy a tüdőt védi és erősíti. Együttérzést-fokozó gyógynövény.

További gyógynövényei: narancs, babér, angyalgyökér

Hold

A Hold képviseli, a tiszta női energiákat legyen az egy fiatal leány, egy anya vagy akár egy bölcs asszony. Növények szempontjából talán ez a planéta a legfontosabb, a Hold mozgása nagyban meghatározza az ültetés, a gyűjtés, a szárítás és a raktározás-felhasználás kérdéskörét. A Hold energiája alatt álló gyógynövények segítenek abban, hogy az érzelmeidet letisztázd, és ráláss egyes belső folyamataidra. A négy elem közül a Hold a vízhez tartozik, így a Holdhoz tartozó gyógynövények általában vizes területekhez közel találhatók, hűtő és csillapító hatásúak.

Fehér fűz (Salix alba)

Fizikai szinten csillapító hatása van, így vérzés-, láz-, és fájdalomcsillapító hatással bír. Nagyon jó tisztító gyógynövény, vértisztító és méregtelenítő. Kitűnő tyúkszem és szemölcs eltávolító, ha a kérge hamuját összekeverjük ecettel és ezzel kezeljük a bőr felületét. Képes lenyugtatni az idegeket, az érzelmi kitöréseket és az indulatokat. Lehűti a szexuális vágyat, és képes az elmét is kordában tartani.

További gyógynövényei: vérehulló fecskefű, tyúkhúr, muskotályzsálya

Erik Mclean fotója a Pexels oldaláról

Merkúr

A Merkúr alatt álló gyógynövények segítenek kitisztítani az elmét, fokozzák az agy működésüket. Megmutatják, hogy hogyan értelmezi a használójuk a körülötte lévő világot, rálátást adnak az életére. Rámutatnak az emberben lévő gyermekre, így elősegítik a belső gyermekkel való kapcsolatfelvételt, együttműködést, és ez által a gyógyulási folyamat is megkezdődhet. Az ide tartozó gyógynövényekben keveredik a víz és a levegő elem, ebből kifolyólag ezeket a gyógynövények összetettebb feladatokra is tudjuk használni.

Kapor (Anethum graveolens)

Serkenti és erősíti az agy működését. Csillapítja a fájdalmakat és a túlterhelt gyomrot is megnyugtatja, miközben kihajtja a nem kívánatos szelet. Enyhíti a túlzó anyai aggodalmakat, és megnyugvást ad. Kiválóan alkalmazható a cukorbetegség esetén is.

További gyógynövényei: édeskömény, kányazsombor, sarlós gamandor, rozmaring

Vénusz

A Vénusz gyógynövényei segítenek rálátást adni a vágyaidra, a benned lévő szépségre és harmóniára. Megmutatják neked az adás és az elfogadás képességét. Mivel ebben a bolygóban egyaránt jelen van a víz és földelem is, így ide tartozik a szereteten alapuló törődés a fizikai testtel. Itt jelenik meg az a kérdés, hogy mennyire engeded meg magadnak, hogy szeressenek téged és ezzel egy időben képes vagy e magadhoz közel engedni valakit.

Aranyvessző (Solidago gigantea)

Apolló növény, és a szépség gyógynövénye. Vizelet-, kőhajtó, és vesetisztító. Fokozza a vese energiáját így nagyon szorosan összefügg az életenergiával is. Fertőtlenítő, gyulladás-, és fájdalomcsillapító. Szedése során ügyelni kell arra, hogy csak azokat a virágos szárakat gyűjtsük be, amik még nem nyíltak ki teljesen, mivel utóérő, így a leszedés után is még folytatódni fog a virág kinyílása és megérése. Elűzi a melankóliát és jókedvre serkenti a használóját. Segít, hogy ki tudjuk alakítani a belső és a külső világunkkal a harmonikus kapcsolatot.

További gyógynövényei: egres, fehér libatop, kerek repkény

Mars

A Mars a tiszta tűz energia, kifejezi a személyes akaratot, és előhozza az ösztön szintű cselekvéseket. Megteremti a kezdés energiáját és minden újhoz egy nagy adag erő löketet ad. A Marshoz kapcsolódó gyógynövények segítik az önérvényesítést, a férfiasságot, de túlzó állapotban az önzést, és az agresszivitást is kihozhatják az emberből. Fokozzák a teljesítőképességet és a tüzes, férfias energiákat. Energiát plántálnak a szerényebb, önbizalomhiányosabb emberekbe így a hódítás, és a megszerzés lehetőségei is jobban kinyílnak számukra. Előtérbe helyeződnek az „akarom”, a „kell” kifejezések. Olyan gyógynövények tartoznak ide, amelyek a vérrel kapcsolatosak; tisztítják, serkentik a vérképzést, vagy a vérnyomás szabályozásában van szerepük.

Galagonya (Crategus Monogyna)

Tavasszal gyűjtjük a virágát, ősszel pedig a termését, amit akár frissen is fogyaszthatunk. Hagyományosan a termékenységhez kapcsolták a galagonyát, így a házasságkötés során játszott szerepet. Termését amulettekben is elhelyezték, annak reményében, hogy az ártó szellemeket távol tartja. A galagonya az egyik legismertebb szívre ható szer, kardiotonikum, azaz szívteljesítmény, és keringés fokozó. Görcsoldó, nyugtató és általános roboráló gyógynövény.

További gyógynövényei: komló, torma, mustár, csalán

A következő részben a többi öt bolygón túl megnézzük, hogy, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy a gyógynövényeket az energetikai jólétünk érdekében fel tudjuk használni.

Amennyiben valamilyen komolyabb egészségügyi problémád áll fenn, mindenképpen keress fel egy megfelelő szakembert mielőtt elkezded a gyógynövényes kúrákat.

(Borítókép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról)