Lassan beköszönt az esküvők, a bulik, az összejövetelek és természetesen a strandszezon időszaka is. Nyáron hajlamosak vagyunk meggondoltlanabbak lenni, és könnyebben elengedjük magunkat. Nem figyelünk arra, hogy este kicsit jobban fel kellene öltözni, vagy nem tanácsos leülni egy hideg kőre, vagy elfelejtjük megnézni, hogy milyen az általunk kiválasztott strand vizének a minősége. Ha ezekről elfeledkezünk, könnyen kialakulhat egy felfázás vagy húgyúti gyulladás, ami bizony nem kellemes a nyári programok idején.

Mielőtt útnak indulunk a nyári forgatagba érdemes körülnézni a polcainkon otthon, és szemügyre venni a gyógynövény készleteinket. Ellenőrizzük, hogy még nem járt-e le a szavatossága? Mekkora mennyiség van az egyes gyógynövényből? Mi az a gyógyfű, amit mindenképpen vigyél magaddal, illetve tarts otthoni is a nyári szezonban? Molnár Imola, a BHF teológia szakos hallgatója és az Imola Gyógyfüvei Manufaktúra alapítójának tanácsai.

Jó még a szavatossága?

Minden gyógynövény csomagoláson rajta van a lejárati dátum, keressük meg ezt a részt. Ha otthon szívesen áttesszük egy szép üvegbe a bolti csomagolás helyett, akkor mindenképpen írjuk rá a lejáratát is. Én azt szoktam csinálni, hogy kivágom a csomagolásról azt a részt és ráragasztom az üvegre. A legfontosabb! Ne felejtsük el ráírni a gyógynövény nevét a tartóedényre! De ha már lejárt a gyógyfű szavatossága 1-2 hónapja, akkor sem kell feltétlenül kidobni, ülőfürdőnek még nyugodtan elhasználhatod. Természetesen, ha bepenészesedett, vagy bármilyen elszíneződést látsz, vagy rossz az illata akkor haladéktalanul inkább dobd ki, vagy akár mehet a komposztra.

Mennyi van még belőle?

Mennyi teára elég az a mennyiségű gyógynövény, ami otthon van? Egy-két teára, vagy 50-100 gramm is van belőle? Nézzünk egy példát; hivatalos vagy egy hosszú hétvégés esküvőre, és tudod, hogy minden nap meg fogsz inni két bögre gyógynövény teát. Tehát az összesen hat bögre teát jelent, amihez általában bögrénként 2 teáskanálnyi gyógyfű szükséges. Így összesen tizenkettő teáskanálnyi teát kellene elcsomagolnod. Sajnos most a súlyát nem tudom meghatározni, mert nagyon eltérőek a gyógynövények fajsúlyai. A lényeg, hogy tervezz előre és mindig gondold végig, hogy mit szeretnél magaddal vinni.

Milyen gyógynövény legyen veled?

Cickafarkfű (Achillea millefolium)

A hölgyeknek első számú gyógynövénye, de sok esetben az uraknak is nagy segítség lehet ez a csodálatos gyógynövény. Felfázásra, menstruációs görcsök csökkentésére, húgyúti betegségekre, aranyér kezelésére vagy akár prosztatagyulladásra is kiválóan alkalmazható.

Cickafarkfű, egy igazi női gyógynövény (Markus Winkler fotója a Pexels oldaláról)

Tea elkészítése:

2 teáskanál cickafarkfüvet forrázzunk le 2,5 dl vízzel és 10 perc pihentetés után szűrjük le és fogyasszuk el kortyonként. Ha lehet, ne tegyünk bele semmilyen édesítőt.

Aranyeres kenőcs:

Hozzávalók:       

  • 100 g kókuszzsír, vagy ghí (tisztított vaj)
  • 30 g friss cickafarkfű virág, szárítva 10-15 g
  • 20 g diófa levél

Egy kis edénybe beletesszük a hozzávalókat és lassan elkezdjük melegíteni, nem kell felforralni. Miután teljesen átmelegedett a keverék, tegyük félre 24 órára pihenni. Másnap újból felmelegítjük, hogy folyékony állapotú legyen. Egy konyharuha segítségével leszűrjük, a növényi részeket jól kinyomkodjuk. Zárható tégelybe öntjük és kihűlés után azonnal alkalmazható.

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

Kiváló vesetisztító, vizelethajtó és húgyúti fertőzésekre alkalmazható gyógynövény. A magas kovasav és szilícium tartalma miatt erősíti a sejtek falát és ezáltal ez egész szervezetet. A porrá őrült zsurlót fogmosáshoz is lehet alkalmazni, így pár nap alatt képes elmulasztani a vérző fogínyt.

A mezei zsurló a húgyúti fertőzések mellett a fogínyvérzésre és a köszvényre is ajánlott (Dids fotója a Pexels oldaláról)

A köszvény megjelenésének egyik fő kiváltója lehet a túlzott húsfogyasztás, illetve a túl alacsony vízbevitel. A rendszeres, napi zsurló tea fogyasztással elérhetjük, hogy az ízületek közül a húgykősav lerakódások kimosódnak, ezáltal megszűnhet a gyulladás és enyhülhetnek a köszvényes tünetek is.

Tea elkészítése:

1 teáskanál zsurlót forrázzunk le 2,5 dl vízzel és 10 perc pihentetés után szűrjük le és fogyasszuk el kortyonként. Ha lehet, ne tegyünk bele semmilyen édesítőt és reggel fogyasszuk.

Ülőfürdő:

100 g zsurlót áztassunk be fél napra hideg vízbe, majd engedjük annyi meleg vizet a kádba, hogy a vesét is elérje, öntsük bele a kiáztatott vizet és 20 percet relaxáljunk. A stressz csökkentés kedvéért akár levendula virágot, rózsaszirmokat is tehetünk a fürdővízbe. Ez a fürdő segíthet az ízületi bántalmakon és a porckopáson is.

Amennyiben valamilyen komolyabb egészségügyi problémád áll fenn, mindenképpen keress fel egy megfelelő szakembert mielőtt elkezded a gyógynövényes kúrákat.

(Borítókép: Engin Akyurt fotója a Pexels oldaláról)