Oldal kiválasztása

Hogyan lazítsunk? (2. rész)

2018. 10. 02. | Gyakorlás

 

Mezősi Anna (Himalája jógatradíció képviselője) szerint a lazítás olyan, mint a szerelem: felszólításra nem megy.

Miért nem tudunk lazítani?

 • Jó okunk van tartani, amit végre megszereztünk. Még ha nem tűnik pillanatnyilag túl boldogítónak is. Az enyém. Amíg kicsomagolom, megnézem mi van benne.
 • A nők sokaságának hihetetlenül nagy szomja van a tudásra – habzsolja a képzéseket, könyveket, önmegvalósítását. Egyszerre 8 könyv van az éjjeliszekrényén, 3 tanfolyamra jár. Ismerős?
 • Na és mit is okoz a túl sok? Bizony-bizony, a nem jó stresszt. Azért a nem jót, mert a túl sok információ emészthetetlen ebben a mennyiségben.

És itt jön a képbe a lazítás. Mert kell egy kis áramszünet!

Mindnyájan egyedi összetételei vagyunk az öt elemnek: föld, víz, tűz, levegő és éter. Ebből is adódik, hogy más lesz a jó módszer a lazításra a föld elemben gazdag, stabil, nyugodt, nehezen mozduló, súlyos embernek, mint az izgága, egy percig sem megülő levegősnek.

Arról nem is beszélve, hogy életszakaszonként is más feladataink vannak! Más a lazítás egy kisbabás anyukának (egy forró fürdő…fél óráig…), mint egy idős embernek (pl. tartalmas társaságban egy jó kirándulás, aztán csak a tűz nézése).

Na és az évszakok is másra hívnak, másra van kedvünk és lehetőségünk tavasszal, mint télen.

És a holdciklus, meg a napszak is. Sok mindenre kell figyelnünk, …ez már megint túl sok!

Maradjunk most a napi ritmusunknál:

Minden nap, mindenkit megillet a szabad lazítás joga!

Vívd ki, kérd rá a főnököd engedélyét, hogy fél órára elvonulhass. (Itt az elmédre gondoltam! Miért, Te kire?)

Szabad felnőttként megteheted:

  • Helyezd magad offline állapotba! Ahogy a dal mondja, engedd, hogy a dolgok nélküled változzanak. 30 percről van szó. (Jógaórán mindig van valaki aki rezgőre hagyja a telefonját, ami olyan mintha ki se kapcsolta volna, mert ennyi szabadidőt sem ad magának a főnöke. Szóval 24 órás szolgálatban van, ki tudja mióta. Régen is volt ilyen, rabszolgaság volt a neve, vagy szolgaság, csettintésre ugrani. Mi meg itten szabadnak hinnénk magunkat.)
  • A földön hozd létre a helyedet: teremts biztonságos körülményeket. (Azért a földön, mert a relaxáció nem alvás, amit ágyban gyakorlunk.) Meleg alátét, kis emelés a fej alá, térdhajlat alá, palacsintába sodort pokróc jól ellazítja a derekad, egy laza takaró, kis biztonságos energiavédelem. Ha ugrál a szemed, akkor valami kis sötét kendőcske lazán a szemre borítva.
  • A lazítás tanulásának is van sorrendje, azt használd ami bevált. Persze nem mindig jön be ugyanaz, -tudod, napi rend, havi rend, éves rend, életszakasz rend, irtó gyorsan tud változni minden. Sokfajta technika is használatos, pl. dinamikus (igen, nem tévedés!) lazítástól az áramlásoson át akár a jóga nidráig. Tanácsos megtanulni többfajtát is egy jógatanártól. Vannak Jolly jokerek, pl. a 31 pontos lazítás. Izgalmas, és egyben bele teheted a kreativitásod is (kék csillagot is vizualizálhatsz, vagy fehér fényt) és mélyre visz. És mindezt elég gyorsan.
  • Igazi tradíciók vagy szakemberek által összeállított technikákat használj. Érdekes „relaxációk” és „meditációk” keringenek a neten, némelyikük nagy lelkesen egy 200 órás pszichoterápiát sűrít bele 30 percbe – ami már megint: túl sok. Némelyik pedig nem tiszta szimbólumokat használ.
  • Nem mindegy mit használsz vizualizációra. Tanítványodnak különösen nem mindegy – magadnak persze kipróbálhatsz bármit. Egyszer legalább. Tévedni szabad.
  • A szóhasználat is rendkívül fontos!
  • Ami a fő tanács: Érezz bele a testrészeidbe, sorban, kezdve a homlokközponttal, végighaladva lefelé, szisztematikusan. Ne akard ellazítani. Csak érezz bele…és engedd el… 
  • Gyakorolj naponta!
  • Mindig gyere vissza a földre, oda, ahonnan elindultál, a saját testedbe és a saját életedbe. Ez sajnos nem vicc. Könnyű eltévedni a világok között. Ilyen egyszerűen kell tenni: szólítsd  magad a neveden, s mond magadnak: gyere vissza. 

Kontraindikáció a mentális betegségek, személyiség zavarok – ez esetben konzultálj jógatanárral és az orvosoddal.

Mindig oka van annak, ha valaki nem tud lazítani. Köhög, ficereg… Ezt vegyük mindig komolyan. Üljön fel, pihenjen oldalt fekve, ahogy jól esik neki. Ekkor mielőbbi segítség kell, konzultálj ezekben az esetekben jógaterpeutával.

 

Írta: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta, Anaya nőijóga oktató

www.aranycsillag-joga.hu

 

 1. része a cikksorozatnak:

Lazítani, próbálj meg lazítani… (1. rész)