Amikor a hőmérséklet alacsony, meg kell támogatnunk a szervezetet, hogy energikusak maradjunk, és a betegségek is elkerüljenek minket. Ezt a legegyszerűbben teák fogyasztásával tehetjük meg.

Tein nélkül

Érdemes azonban tartózkodni azok a fajtáktól, amelyek élénkítő teint tartalmaznak, és inkább valamilyen kíméletes, ám hatásos alapanyaganyagból elkészíteni a meleg italt. Az ájurvéda szerint különösen alkalmas erre a célra egy sokoldalú fűszerünk, mégpedig a gyömbér.

Nem csak melegít – ennyi áldásos hatása van

Ez a csodálatos növény már néhány nap alatt enyhíti azt a fajta elnehezülést, amit az ünnepek után sokan tapasztalhatunk. Élénkíti az anyagcserét, csökkenti a puffadást, miközben a keringést is támogatja. Méregtelenítő és nyákoldó hatása révén hozzájárul a tipikusan téli betegségek megelőzéséhez, mint a megfázás, az influenza, illetve azok szövődményei. Mindemellett a mentális éberséget is elősegíti, mégpedig anélkül, hogy feleslegesen stimulálná az idegrendszert.

Egyszerűbb nem is lehetne

Az elkészítési módja nem is lehetne egyszerűbb. Egy két-három centis, megtisztított gyömbérdarabot vágj karikára, tedd az egészet egy edénybe, és öntsd le forró vízzel. Hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le, és már ihatod is. Ízesítheted citrommal vagy valamilyen édesítőszerrel is, de önmagában is finom. A hatást fokozhatod, ha – még a forrázás előtt – fahéjat és szegfűszeget is teszel a gyömbér mellé.