Oldal kiválasztása

Jóga: kapcsolatban a testtel, az elmével és a lélekkel – videó

2019. 08. 06. | Egyéb, Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

A fenti címmel a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatója, Képes Andrea (Ranginí Déví Dászí) tartott előadást a Krisna-völgyi búcsú Bölcsesség Szigetén. Az előadásról készült videó a cikk végén található

Mit értünk test alatt?

Vaisnava (Krisna-tudatú) megközelítésben nemcsak anyagi testünk van – e szemlélet alapján durva- és finomfizikai test különböztethető meg. A lelket a vaisnavizmus nem anyagként határozza meg.

Durvafizikai test – az érzékszervi tapasztalást teszi lehetővé.

Finomfizikai test – a nyugati pszichológia ezt azonosítja a lélekkel. Három részből áll:

  • Elme – gondolkodik és érez.
  • Intelligencia – a döntéshozatalban segít az elmének.
  • Hamis ego – amit gondolunk magunkról, ahogyan meghatározzuk magunkat.

A durva- és a finomfizikai test között a pránikus rendszer tartja a kapcsolatot – a prána, vagyis az életenergia a nádikon, azaz az energiacsatornákon keresztül áramlik.

Lélek – elpusztíthatatlan. Sat, cit, ananda, vigraha – vagyis örökké él, minden tudással rendelkezik, mindig boldog, és különféle létformái határozzák meg az Istennel való kapcsolatát.

Bhakti-jóga: az önmegvalósítás útja

A Krisna-tudat követői minden jógafolyamat közül a bhakti jógát gyakorolja, melynek célja a lélek eredeti természetének megismerése. Mindannyian lelkek vagyunk, ily módon pedig rendelkezünk a fenti négy tulajdonsággal, még ha itt, az anyagi világban esetleg meg is feledkezünk róla. Itt-tartózkodásunk célja az Istennel való kapcsolatunk felébresztése és megerősítése – ezáltal mehetünk ugyanis vissza Isten lelki hajlékára, ahogy megtapasztalhatjuk a valódi boldogságot. Ez a folyamatot nevezik a vaisnavizmusban önmegvalósításnak.

Jóga és kultúra

A kettő között szoros kapcsolat van, hiszen az önmegvalósítás csakis kulturált körülmények között lehetséges. Ennek kapcsán beszélt Ranginí Déví Dászi a mozgás, az étkezés kultúrájáról, illetve légzőgyakorlatokat mutatott be. Szeretettel ajánljuk az előadásról készült videót!