Dacára a kánikulának, mintegy ezerötszáz ember vett részt a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad keretében megszervezett Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig! rendezvényen. Az ingyenesen látogatható programok India jóganagykövete, Ankita Sood, Képes Andrea (Ranginí Déví Dászí), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jóga szakának vezetője, valamint Dr. Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniója elnökének köszöntőjével vették kezdetüket. Megnyitó beszédükben mindhárman kiemelték, hogy a jóga egy olyan különleges mozgásforma, amely a vallási, filozófiai hátterének is köszönhetően nem csupán fizikailag, hanem szellemi-lelki téren is áldásos hatással bír.

Kivételes lehetőség, exkluzív helyszín

¬ Kivételes lehetőség a mai nap: Budapest városa exkluzív helyszínnel járult hozzá a jóga és a mozgás népszerűsítéséhez ¬ mondta köszöntőjében Képes Andrea. ¬ Nagy örömünkre, örömömre szolgál, hogy a BHF-nek lehetősége nyílt egy ilyen színvonalas programhoz csatlakozni, a Testnevelési Egyetemmel együttműködésben.

A rendezvény célja az, hogy szélesebb körben megismertessük a jógát mint nagyszerű mozgás- és életformát. Azok, akik ellátogatnak ide, előadásokat hallhatnak, emellett pedig több helyszínen különböző irányzatok, stúdiók oktatóival találkozhatnak. Kívánom, hogy aki először találkozik a jógával, kedvet kapjon a folytatáshoz. A jóga útján pedig nemcsak a mozgásra, hanem az életminőség több szinten való javítására is lehetőség nyílik.

A jóga mint mozgásforma

A rendezvény fókuszában a jóga mint mozgásforma állt – hiszen a Budapest Sportfőváros 2019 cím lényege éppen az, hogy az itt élők közül minél többen megtegyék az első lépést egy aktívabb életmód felé, ami által egészségesebbek lehetnek a jövőben. Ez a ősi filozófiai és hitrendszer pedig a legkülönfélébb módokon járul hozzá a test egészségének javításához, illetve megőrzéséhez, tekintve, hogy egyaránt áldásos hatással van az izomzatra, a csontozatra, a szív- és érrendszerre, az anyagcserére és az emésztésre, az idegrendszerre, a hormonrendszerre – hogy csak néhány példát említsünk.

Pozitív hatás az élet különböző területein

Ennek megfelelően Képes Andrea előadásában a jóga fizikai aspektusai kerültek előtérbe – így például a pránájáma, amely valójában a légzés szándékos és tudatos irányítását jelenti. A kontollált ki- és belégzés jó a testnek, mivel a teljes tüdőt átszellőzteti, illetve a vérbe több oxigént juttatva serkenti az elhasznált anyagok lebontását és eltávolítását. Mindemellett azonban segít a figyelem, az összpontosítás és a nyugalom állapotának elérésében is, ilyen módon pedig a fizikai jóllét mellett az élet különböző területeire is pozitív befolyással van.

Mint az előadó hangsúlyozta, a jóga nem csupán gyakorlás, hanem életforma is, így számos ajánlást tartalmaz, többek között az étkezésre, az aktivitás és a pihenés arányára, illetve általában az életritmusra vonatkozóan – minden esetben az arany középútra helyezve a hangsúlyt. Ez a fajta jó értelemben vett szabályozottság pedig megint csak hozzájárul az életminőség javulásához.

Test, szellem, lélek

Ugyanakkor a jóga messze nem csak a fentiekről szól. Gyakorlása a maga teljességében fejti ki a hatását, megteremtve és fenntartva a test, a szellem és a lélek egyensúlyát. Éppen ezért a jóga nagy segítségünkre lehet a mindennapok során felmerülő nehézségek leküzdésében is. Mindemellett közelebb juthatunk általa önmagunk megismeréséhez, illetve életünk értelmének megértéséhez. Természetesen mindenkinek a belátására van bízva, hogy a jóga mely aspektusába kapcsolódik be – de bárhogy is dönt valaki, csak jól járhat.