Jöhet egy kis tavaszi csakratisztogatás?

2024. 03. 15. | Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

A tavasz illatát már érezni a korai napsütés sugarai között. Vélhetően nem lesz meglepő amit írok, de lassan itt a természet megújulásának az ideje, és vele együtt, mi emberek – mint a természet részei – is így teszünk. A tél sötétjéből, hidegéből végre előbújunk és mozgásba lendülünk. Ezt a megújulást viszont fokozatosan kell véghez vinnünk, úgy, hogy közben figyelünk a tisztulásra. Miközben a nappalok hosszabbodásával aktívabbá válnak a mindennapjaink, figyelnünk kell a testi-lelki egyensúlyra, valamint az energiánk megfelelő beosztására.

Ahogy a tavaszi nagytakarítás megkezdődik, úgy érdemes a téli időszakban felvett szokásaink közül is néhánytól megszabadulni, mint például a begubózás. Amíg hideg van odakinn, havazik, korán sötétedik, általában már nem szívesen mozdulunk ki késő délután vagy este. De ahogy hosszabbodnak a nappalok és melegszik az idő, érdemes egyre többet kint lenni a friss levegőn, ezzel is segítve az energetikánkat újrahangolni, és átállítani a tavaszi, mozgalmasabb életmódunkra.

A csakrákról

A csakra szó kereket vagy kört jelent, de a jógikus szövegkörnyezetben az örvény vagy forgatag szavak is helytállóak. Ezek olyan energiaközpontok, amelyek területén erősen koncentrálódik az energia. Hét fő csakrát különböztetünk meg, melyek egyben a legnagyobbak is, a gerinc mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől indulva egészen a fejtetőig. A hét fő csakránk a következtő:

Gyökércsakra – Mūlādhāra (ejtsd: múládhára)
Nemi csakra – Svādhiṣṭhāna(ejtsd: szvádhisthána)
Köldökcsakra – Maṇipūra(ejtsd: manipúra)
Szívcsakra – Anāhata(ejtsd: anáhata)
Torokcsakra – Viśuddha(ejtsd: visuddha)
HomlokcsakraAjñā(ejtsd: adzsnyá)
Koronacsakra – Sahasrāra (ejtsd: szahaszrára)

Általánosságban a csakrákról ITT olvashatsz többet.

A csakrákkal különböző módokon dolgozhatunk. Mantrázással, vizualizációval, meditációval, egyes csakrákhoz tartozó színekkel, ásványokkal stb.
A következőkben egy egyszerű és hatékony módszert ajánlok figyelmedbe, amely segítségével felkészítheted magad a tavaszi megújulásra.

Felkészülés

A meditáció elkezdéséhez, készítsd elő a teret, a szobát a folyamatra. Akár ki is takaríthatsz, ha már a belső takarításra készülsz, először a környezeted legyen szép tiszta. Készíts elő egy kellemes füstölőt, egy kényelmes ülőalkalmatosságot, és szánj magadra 20-30 percet, amikor senki nem zavarhat meg. Sötétíts be kicsit, legyen hangulatos és megnyugtató a fényviszony. Mindent készíts elő ahhoz, hogy minél komfortosabban érezd magad.


Photo by Rebecca Peterson-Hall on Unsplash

Most, hogy a gyertyák égnek, a füstölő illata árad a szobában és te is kényelmesen leültél a kedvenc pózodba, lássuk a gyakorlatot.

Kezdetben hunyd le a szemeid, és a figyelmed legyen a légzéseden. Az orrodon keresztül lélegezz, és közben készülj fel a csakrákon keresztüli meditációra. Alulról felfelé fogunk haladni a gyökércsakrától a koronacsakra felé.

Így meditálhatsz a csakrákon
Gyökércsakra

Lélegezz mélyen, és kezdjük a gyökércsakrával. A gyökércsakra a biztonságról és a védelemről szól, így amikor káosz vesz körül, könnyen előfordulhat, hogy a gyökércsakra nem megfelelően működik.

Vidd a figyelmed a gerinced tövébe, ahol ez a csakra összpontosul, és képzelj el itt egy vibráló, vörös kört, ami a csakra színe. Képzeld el, hogy ez a szín kitaszítja a rossz szokásaidat, azokat, amik lefárasztanak. Hagyd itt feloldódni az egzisztenciális félelmeidet, a holnaptól való félelmet, azt, hogy nem tudsz magadról gondoskodni. Képzeld el magad energikusnak, aki kapcsolódik a földdel, a természettel, és vele együtt kész kinyílni, munkába állni, alkotni. A vörös energiától újra erősnek érzed magad.

Nemi vagy szakrális csakra

Következő az alsó gyomornál lévő nemi vagy szakrális csakra. Amikor a szakrális csakra blokkolva van, úgy érezzük, hogy megrekedtünk. Ahogy megérkezik a tavasz újra mozgásba lendítjük ezt a területet. Egy vibráló, narancssárga fényt képzelj el itt, amely megtisztít minden haragtól és szégyentől, ami felhalmozódott az elmédben. Bármi, ami eddig gátolt a vágyaid kifejezésében vagy megélésében, lassan feloldódik a narancssárga spirálban. Erősítsd magadban kreativitásod, engedd szabadjára szenvedélyed és az alkotási folyamatokat.

Köldökcsakra

A gyomor felső részén helyezkedik el a napfonat vagy köldökcsakra. Egy ragyogó sárga fényt látsz, amely elkezd feloldani minden pesszimista nézőpontot, amit az elmúlt időszakban felállítottál magadban. Tisztítsd meg magad a félénk viselkedésmódoktól és a túlgondolástól, így pozitív állapotba emeled az energiádat. Mosolyogj, lásd a jövő lehetőségeit és csodás dolgait, amelyeket tartogat számodra. Izgatottan vágj bele új dolgokba, és ne az akadályokon aggódj már a startvonalnál.

Szívcsakra

Negyedik állomásunk a szívcsakra. Egy fényes zöld spirált vizualizálj a mellkasod közepére, melynek a szív és a tüdő területe szolgál középpontként. Tisztulj meg az elmúlt időszak alatt felgyülemlett szomorúságtól, a veszteségből eredő fájdalomtól és a magányosság minden érzésétől. Hagyd, hogy a zöld szín feloldja ezeket az érzéseket, és előtérbe kerüljenek a béke és az együttérzés minőségei. Koncentrálj a körülötted élő emberekkel való kapcsolódásra és szeretetteljes együttlétre, valamint a támogatásukra. Válj nyitottá az új dolgok megtapasztalása iránt.


Image by jcomp on Freepik

 

Torokcsakra

A következő csakránk a torokcsakra, amely a kommunikáció és a rezgések minden irányú áramlásáért felelős. Vizualizálj egy vibráló kék energiát a nyak környékére, ami megtisztít azoktól a gátaktól, melyeknek következtében visszafogod az ötleteidet, vagy amelyek miatt nem vagy őszinte. Fókuszálj a nyílt kommunikáció lehetőségére és arra, hogy világosan ki tudd fejezni a gondolataidat és érzelmeidet. Ne csak a szavakra, de a hangokra és a rezgésekre is légy nyitott. Találd meg a zenét, ami a gondolataidat, érzelmeidet írja le, amivel azonosulni tudsz, engedd, hogy a részeddé váljon. Nem csak a kiadás, de a befogadás is fontos, élvezd a beszélgetést és a hallgatás egyaránt.

Homlokcsakra

A lila színű spirál vizualizálása a homlokodon a két szemöldök között a homlokcsakra kiegyensúlyozásában segít. Finoman érzed ahogy feloldódik az elszigeteltség érzése, hogy nem tudsz kapcsolódni a mindenséggel, az univerzummal. Úgy érzed, hogy ami felé haladhatsz az életedben az, ami szeretetet és boldogságot hoz majd. Kapcsolódsz a természettel, ami éppen kivirágzik, és boldog, hogy újjászülethet. Ezen keresztül Te magad is szabadon lehetsz boldog, határok nélkül.

Koronacsakra

Végül pedig elérkezünk a koronacsakrához, amely az egyetemes bölcsességgel és tudatossággal áll kapcsolatban. Figyelmed irányuljon fejed tetejére, ahol egy fehér-rózsaszínes fényt látsz, ami összeköt téged a spirituális birodalmakkal. Érzed, hogy a kommunikáció ezen a csakrán keresztül nyitva áll valami nálad nagyobb és minden ízében szeretetteljes irányába. Tapasztald meg a bizalmat, hogy nem vagy egyedül, hogy vezetve vagy és, hogy a végtelen szeretet áramlik át rajtad. Készen állsz arra, hogy elengedj mindent, ami nem a békédet és a kiegyensúlyozott állapotodat támogatja.

Levezetés

Elérkezve erre a pontra, úgy érzed, átjár a teljes harmónia, és minden energiaközpontod megfelelően működik és a fejlődésedet szolgálja. Látod a benned és a jövőben lévő potenciált. Nyugodt és kiegyensúlyozott vagy.

Majd lassan elengeded a vizualizáció folyamatát néhány mély légzéssel, miközben a figyelmed is ide irányítod. Ezt követően lassan kinyitod a szemed, és visszatérsz a meditációból a jelen valóságába. Ha hosszú volt a folyamat, vagy nehéznek érzed a visszatérést, nyugodtan feküdj le hullapózba, és maradj úgy egy kicsit, hogy be tudd fogadni az élményt. Ne siess, hagyj magadnak egy kis időt a visszatérésre.


Image by Freepik

Borítókép: by freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok