Két hete kezdődött el a Krisna-tudatú hívők Országos Karácsonyi Szeretetlakomája. Céljuk, hogy ételosztásaikkal minél több rászorulót érjenek el, ám lehetőleg elkerüljék a tömeget; így idén a Blaha Lujza téri nagyszabású rendezvény helyett több helyszínen, más-más időpontban, kisebb csoportoknak osztanak ételt és élelmiszer adományokat.
Országosan összesen 6500 segélycsomaggal és ebéddel vendégelik meg a rászorulókat. A leginkább elesett embereket a helyi önkormányzatok és családsegítő szolgálatok, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei közreműködésével érik el. A vidéki ételosztások Somogy, Borsod és Heves megyében 18 települést, Budapesten pedig a BMSZKI 12 egységét érintik, és az elmúlt hetekben már 5 fővárosi helyszínen jártak!
„A rengeteg segélykérő telefonhívás, e-mail és üzenet azt jelzi számunkra, hogy ennél még sokkal több segítségre is szükség lenne az országban.” – mondta el Szilaj Péterné, szóvivő. „Idén megnövekedett a rászorulók köre, az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre. A jelen körülmények között nagy kihívást jelent az ételosztások megszervezése és a biztonságos lebonyolítás.”
Az Ételt az Életért humanitárius program 30 éve azon dolgozik, hogy a leginkább kiszolgáltatott embereket a felszínen tartsa, ezért nap mint nap egészséges, tápláló, vegetáriánus ételeket osztanak. Az ünnepek alkalmából ezt olyan tartós élelmiszer alapanyagokkal egészítik ki, amikből vendégeik maguk is tudnak főzni. Ennek köszönhetően a rászoruló családoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy szeretteik ünnepi ebédjéről maguk gondoskodjanak, épp mint egy normál háztartásban. A közös étkezés ugyanis a családok egyik legfontosabb megtartó ereje.
Karácsony napjain a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei rászorulóit látogatják majd végig. Az ünnepi ebédet előre kiporciózva szállítják ki, a tégelyekre pedig egy-egy kedves, személyes ünnepi jókívánságot is felragasztanak. Ezeket az üzeneteket az egyház jóakarói és támogatói kifejezetten a nehéz sorsú emberekre gondolva fogalmazták meg. Ezzel az apró gesztussal próbálják elviselhetőbbé tenni a nélkülözést a szeretet ünnepén.
A következő 1 hétben az alábbi helyszíneken és időpontokban várjuk a sajtó képviselőit:
HEVES MEGYEI APRÓFALVAK
December 22., kedd:
Mezőszemere érkezés: 11:30, osztás kezdése: 12:00
Szihalom érkezés: 13:30, osztás kezdése: 14:00
December 23., szerda:
Ivád érkezés: 11:30, osztás kezdése: 12:00
Váraszó érkezés: 13:30, osztás kezdése: 14:00
Szentdomonkos érkezés: 11:30, osztás kezdése: 12:00
Tarnalelesz érkezés: 13:30, osztás kezdése: 14:00
SOMOGY MEGYEI KISTELEPÜLÉSEK
December 23., szerda:
Marcali 12:00 Piactér, étel- és csomagosztás 120 főre
Horvátkút 11:20, központi óvodaépület, étel és csomag lerakása 30 főre
December 24. csütörtök:
Somogyvámos meleg étel és csomag házhozszállítás a falu teljes lakosságának, 600 adag ebéd és 300 tartós élelmiszercsomag
December 24-26., csütörtök-szombat:
Budapest
 (1039 Budapest, Csillaghegy, Lehel u. 15-17. üzemi konyha)
6:00 Főzés kezdete (fotózási és interjú lehetőség)
8:30 Meleg étel átszedése a főzőüstökből, porciózás, bepakolás (fotózási és interjú lehetőség)
9:30-10:00 Kiszállító járművek indulása a helyszínekre (fotózási és interjú lehetőség)
Naponta kb. 600 adag bedobozolt meleg ebéd, és ahol tudják fogadni, ott tartós élelmiszercsomag is.
Helyszín: a BMSZKI 12 épületegysége, ahol a fotózáshoz és a forgatáshoz nem járultak hozzá, interjúra a csillaghegyi, Lehel utcai központban van lehetőség.
December 27. vasárnap:
Debrecen (Magyari u. 2.) 100 élelmiszercsomag és meleg ebéd