Az ipari állattenyésztés gazdaságosan nem kivitelezhető humánus módon, és nemcsak az állatoknak, hanem a környezetnek is árt. Egyre többen tisztában vannak ezzel, és igyekeznek is tenni lehetőségeik szerint bolygónkért, például a növényi étrendre való részleges vagy teljes átállással.

Az új keresletre hamarosan megérkezett az élelmiszergyártók és -forgalmazók válasza: a műhús, ami tulajdonképpen a növényi alapanyagokat tartalmazó, ám a különféle húskészítmények ízvilágát idéző termékek gyűjtőneve.

A jelek szerint megéri ilyesféle fejlesztésbe invesztálni. Így például a Tex-Mex beszállítója, a tíz éve növényi alapú élelmiszereket gyártó Beyond Meat tavasszal a tőzsdére lépett, részvényeinek értéke pedig egyetlen nap alatt 163 százalékkal növekedett.

A cégnek több kihívója is akad a piacon, így például az Impossible Foods, amely a Burger Kinget látja el növényekből készült “húspogácsával”. Úgy tudni, hogy a McDonald’s is fontolóra vette a műhús bevezetését.

Mindazonáltal a Beyond Meat az erős kezdés ellenére sérülékeny. Az általa gyártott műhúsok egyik fő alapanyaga ugyanis a borsó, így a rossz termés vagy általában az ellátás akadozása alapjaiban ingathatja meg a vállalatot.

További részletek a témában itt olvashatók.