A régi indiai bölcsek tudták, hogy a természet ciklusai – így például a napszakok és az évszakok váltakozása – befolyással vannak ránk. Nincs fölöttük hatalmunk, ám az életmódunkról – így például arról is, hogy mit eszünk – magunk döntünk, ha pedig alkalmazkodunk ezekhez a ciklusokhoz, testileg-lelkileg egyaránt jót teszünk magunkban. Cikkünkből kiderül, hogy az ájurvéda mit ajánl a téli időszakra.

Kívül kapha és vata, belül pitta

Az ájurvéda az úgynevezett dósákból indul ki. Ezek egyfajta erők, amelyek az öt őselem – az éter, a levegő, a tűz, a víz és föld – különböző arányú kombinációiból jönnek létre, magukban hordozva az egyes alkotórészeik tulajdonságait. A három dósa a következő: vata – mozgékonyság, pitta – emésztés, hőszabályozás – és kapha – stabilitás, „leföldeltség”. A dósák a természetben és a testben – mint a természet részében – egyaránt jelen vannak, ám a különböző ciklusokban különböző módokon és arányokban.

Szervezetünk működését a téli időszakban kívül a kapha és a vata, belül pedig pitta minőség határozza meg. A kaphából adódóan egyfajta nehézségérzetet tapasztalunk, illetve a fokozódik a nyálkatermelés, míg a vata miatt a bőr és a nyálkahártya a szokásosnál szárazabb lehet. Belül azonban – a pittának köszönhetően – felerősödik az emésztés tüze, az agni. Az agni felel azért, hogy az ételeinket meg tudjuk emészteni, a bennük lévő vitaminokat és tápanyagokat be tudjuk építeni, megerősítve testünk természetes védekezőképességét. Az ájurvéda számos módszert ajánl az agni életben tartására, melyek a modern európai ember mindennapjaiban is viszonylag egyszerűen alkalmazhatók.

Tápanyagban gazdag zöldségek

Most van a szezonja van a céklának, a burgonyának, az édesburgonyának, a sárga- és a fehérrépának, amelyek gazdagok antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vitaminokban – különösen A- és C-vitaminban, így alkalmasak arra, hogy megalapozzuk velük az ellenálló képességünket az előttünk álló hideg időszakra. Ráadásul ezek helyben teremnek, így a környezetet is óvjuk, ha a messziről érkező zöldségfélék helyett ezeket tesszük a kosarunkba.

Zsiradékok

A szervezetnek ilyenkor nagyobb szüksége van zsiradékokra, mint egyébként. Így a főzés és a sütés során használhatunk ezekből kicsit többet, mint az év más szakaszaiban – mivel az agni most erősebben ég, a szervezet képes lesz feldolgozni őket. Fordítsunk azonban figyelmet a minőségükre. Ajánlott az extra szűz olívaolaj, a kókuszzsír, illetve a ghí.

Fehérje

A fehérjék a test építőkövei – télen pedig ezekből is többre van szükség, hogy megőrizzük az ellenálló képességünket. Az emberek fejében általában a hús él elsődleges fehérjeforrásként, az ájurvéda azonban nem javasolja ennek fogyasztását. A fehérjét minden további nélkülfél felvehetjük szójából, lencséből, babból, illetve különféle csonthéjasokból – dió, mandula, mogyoró – is.

Rostok

A rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, ami egyfelől az egészség kulcsa, másfelől a súlyfelesleg kialakulása is megelőzhető általa. Megtalálhatók a már említett zöldségekben, a szezonális hazai gyümölcsök közül az almában és a körtében. A gabonák közül érdemes teljes értékűeket választani, amelyek a gabona mind a három részét, azaz a korpát, csírát és a magbelsőt is tartalmazzák.