A Krisna-tudat – amellett, hogy egy emelkedettebb életet biztosít, és közelebb visz a transzcendentális világhoz – a környezetvédelemhez is nagymértékben hozzájárul. Olyannyira, hogy ha mindenki követné az egyik legfontosabb szentírásunkban, a Bhagavad-gítában olvasható elveket, lényegében meg is szűnne a környezetszennyezés. Hogy ez miként lehetséges, megtudhatod Dr. Tasi Istvántól (Ísvara Krisna Dász), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola docensétől.

Mindenki boldog akar lenni

Mindannyian boldogabb, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb életre vágyunk – a mai kor embere azonban olyan módon próbálja ezt elérni, ami nem hozhat tartós eredményt. Pillanatnyi örömöt persze adhat egy új tárgy vagy egy új élmény megszerzése vagy megélése, de az ember hamarosan már valami másra vágyik – gyakorlatilag a folyamatos elégedetlenség állapotában él, persze kisebb-nagyobb megszakításokkal.

A Földnek is árt

Az újdonság hajszolásával nemcsak magunknak, hanem a bolygónknak is ártunk, hiszen a sok – voltaképpen teljesen felesleges – dolog előállítása és használata a Föld kizsákmányolásával és a környezet sosem látott mértékű pusztításával jár együtt.

Mentális-lelki fejlődés

Az anyagi világ természeténél fogva állandóan változik, ez az állandó változás pedig már önmagában kizárja a tartós boldogságot – az csak mentális-lelki fejlődés által érhető el. A Krisna-tudatúak éppen így élnek, ezáltal pedig nem „csupán” a transzcendentális világhoz kerülhetnek egyre közelebb, de a bolygót is kímélik – lényegében semmilyen módon nem szennyezik mindannyiunk otthonát, a Földet. Reménykedünk, hogy minderre talán a ,klímaváltozás elleni harc 16 éves vezéralakja, Greta Thunberg is felfigyel – éppen ezért született meg az alábbi videó, amelyet Greta mellett minden kedves olvasónknak is szeretettel ajánlunk. A cikk végén a videó szövegéből rövid részletet is közlünk.

Részlet a videó szövegéből

“Az igazi gyógyítás az, amikor egy betegség gyökerét szüntetjük meg, nem csak a tüneteit enyhítjük. A szén-dioxid és a metánkibocsátás nem a legmélyebb oka a problémáinknak. Ez csupán egy tünet. Azt mutatja meg, mi történik, amikor az emberek tömegei esnek áldozatul a materialista életfelfogásnak. Eszerint az emberi életnek nincs magasabb rendű célja, és úgy válhatunk boldoggá, ha az érzékeinket ingereljük, egyre többet fogyasztunk és egyre több tárgyat birtoklunk. Ezeknek az előállítása pedig mérges gázokat eregető gyáróriásokhoz vezet.  Az emberi mohóság a Föld népességét sújtó valódi járvány.

Tudod, Greta, mi Krisna-hívők a Bhagavad-gítá tanításait követjük. Eszerint az ember csak akkor tud mértékletesen élni, ha magasrendű belső örömet merít a lelki gyakorlataiból. Egy ilyen emberekből álló társadalom kevesebb gázt pufog a levegőbe, és így nem izzítja fel maga körül a levegőt.”

Kép forrása: Krisna.hu