Az ájurvédikus felfogás szerint a helyes napi rutin nagymértékben hozzájárul az egészséghez, illetve a betegségek leküzdésében is segíthet. Ezen belül különösen fontos szerepet játszik a reggeli rutin, amely segít felvenni a természet ritmusát. Ha az alábbiak közül csak néhányat követünk, rövid időn belül jelentős változást tapasztalhatunk testi-lelki-szellemi szinten egyaránt.

Korai kelés, egész napos aktivitás

Ha nem is minden nap, de legalább időnként keljünk fel valamivel napkelte előtt. Ilyenkor jógázhatunk, meditálhatunk, sétálhatunk, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk a felkelő napban. A hajnali órákban a mozgékonyságért felelős vata energia van leginkább jelen az atmoszférában, így ez az időszak optimális az ébredésre – ráadásul hozzájárul az aktivitásunkhoz a nap folyamán.

Az első ital – emésztés és tisztulás

Az ájurvéda szerint az első dolog, amit magunkhoz veszünk, a nap további részében kihat ránk. Mielőtt bármit is ennénk, igyunk meg egy-két pohár langyos vizet, amit citrom- vagy lime-lével ízesítettünk. A langyos víz stimulálja a gyomor-bél traktust és a perisztaltikát, magyarul serkenti az emésztést. A citrom és a lime gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, így segítenek megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól, vagyis az amától.

Az arc felébresztése

Az arc a test legkiszolgáltatottabb része, így a reggeli hidratálás elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészíthessük mindazon kihívásokkal, amelyekkel a nap folyamán meg kell küzdenie: a hőhatással, a légköri szennyezettséggel és a stresszel.
Öblítsük le hideg vízzel, mégpedig hétszer egymás után – ennek az ájurvéda szerint azért van jelentősége, mert a fő csakráink, azaz energiaközpontjaink száma is ennyi. hét csakránk van, azaz energiaközpunk van – a hetes számnak azért van jelentősége, mert ugyanennyi csakránk, azaz energiaközpontunk van.

Nyelvtisztítás

Az ájurvéda szerint a fogmosás nem elég – az éjszakai folyamán a nyelven kiválasztódott lepedéktől is meg kell szabadulnunk, mivel ez is ama, tisztítás híján pedig az evés-ivás során visszakerül a szervezetbe. Pedig fontos, hogy eltávolítsuk, különben az evés-ivás során visszakerül a szervezetbe.
A tisztításhoz használhatunk fém vagy műanyag nyelvkaparót (bár ez utóbbit az ájurvéda nem támogatja), de egy kanál is megfelel a célnak. Az eszköz használatáról ide kattintva olvasható részletes információ.