Mindaz, amit reggel teszünk, az egész napunkat meghatározza, sőt hosszabb távon is kihat. Az ájurvédikus reggeli rutin alkalmazásával egészségesebbek, energikusabbak lehetünk – nem csak testi szinten.

Az íny és a fogak egészsége

Az íny és a fogzománc egészsége érdekében használjunk puha fogkefét. Válasszunk olyan fogkrémet, amely nem tartalmaz kemikáliákat – leginkább a gyógynövénytartalmú ájurvédikus fogkrémek javallottak.

A fogmosást követően forgassunk a szánkban két-három percen át valamilyen hidegen préselt növényi olajat, lehetőleg olíva- vagy a szezámolaj – ezzel megint csak az ínyt és a fogakat erősítjük. Ezután mutatóujjal masszírozzuk át egy kevés olajjal az ínyt, apró, finom, az óramutató járásával ellentétes mozdulatokkal. Ez a masszázs energetizálja az ínyt, és nagyban hozzájárul annak egészségéhez.

Fülmasszázs – mentális tisztaság

A fül masszírozása az egész testre pozitívan hat. A mutató- és a hüvelykujjunkat használva dörzsöljük finoman a fül szélső részét, fentről lefelé haladva. Majd juttassunk néhány csepp szezámolajat a fülnyílásokba – ily módon szabályozni tudjuk a szárazságért felelős vata energiát. Az ájurvéda szerint a fül és az agy között szoros kapcsolat van, így a fülmasszázs a mentális tisztasághoz is hozzájárulhat.

A szem hűsítése

A szem a tűz elem működésének lenyomatát őrzi, ezért könnyen „túlhevül” – különösen fontos tehát az ápolása, részben hűs vizes lemosással. Majd nézzünk felfelé, lefelé, jobbra, balra, majd forgassuk a tekintetünket az óramutató járásával megegyező, illetve azzal ellentétes irányba. Duzzadás vagy irritáció esetén tehetünk a két szemre egy-egy uborkaszeletet vagy aloe vera-géllel átitatott vattakorongot is.

Illóolajos masszázs

Finoman dörzsöljük át a teljes testet olajjal, amibe előzőleg a dósánknak megfelelő illóolajat csepegettünk. A vatának a gyömbér, a kardamom és a narancs, a pittának a szantálfa és a levendula, a kaphának az eukaliptusz, a rozmaring és a zsálya ajánlott. Hatásosabb a masszázs, ha közben lassan, mélyen, tudatosan lélegzünk ki és be.

Rehidratálás

A reggeli fürdő rehidratálja a bőrt és nemcsak testi, hanem szellemi-lelki síkon is felébreszt. A pittának viszonylag hűs, a vatának langyos, a kaphának meleg víz javasolt. Mivel a szintetikus termékekben lévő anyagok a szervezetbe is bejutnak, érdemes ájurvédikus szappanokat, samponokat használni.