Út a csendbe – misztikus erők hatnak a Himalája tövében

2019. 11. 11. | Életmód

Szerző: Mezei Katalin
 

Miért kell a messzi Indiába utazni a csendért? Itthon is kiváló spirituális helyek vannak! Beszámoló az asrami utazásról.

Sosem hittem volna, hogy elutazom Indiába, azt pedig végképp nem, hogy többször, sőt, csoportot viszek oda újra meg újra.

Először a Himalájai Tradíció vezetője kért fel arra, hogy tartsak vele, vigyünk ki egy jógaterápiát tanuló csoportot. Ez az út olyan kiválóan sikerült, hogy ezt követően az Asram vezetője kért fel arra, hogy vezessek és készítsek fel csoportokat.

Rishikesh a jóga fővárosa, számtalan Asram (spirituális gyakorlófalu) található ott. Miért éppen ott?

A Mesterek mindig olyan helyet kerestek Asramjuknak, mely a természeti erők összetételénél fogva segítik mélyíteni a gyakorlást.

A Himalája tövében, a Gangesz folyó mellett valóban misztikus erők halmozódnak.

A Himalája eldugott barlangjaiban a mai napig mély spirituális gyakorlások zajlanak. A hegy élő, eleven, lélegző és segítő erőit határozottan lehet érezni. Behív a csendje és stabil ereje pusztán attól, ha ránézünk, s átjárhat a levegője. Bizonyára a barlangjaiban pulzáló mantrák és az erőteljes tapaszt végző jógik elmemezeje is hozzátesz ehhez az élményhez.

A megvilágosodott lények sokasága határozott úgy, hogy amíg szenvedés van a világon, addig testet öltenek, és beszélnek arról, hogyan kerülhető el a szenvedés.

Így jutott el hozzánk a jóga, mert a Himalájai Mesterek elküldték postásaikat, hogy az örömteli élet művészetét megosszák velünk.

Ezek a postások a tanárok, melyek sokaságát az Asramok tanítják, töretlen, úgynevezett parampara rendszerben, mesterről tanítványra személyesen átadott tudással, többezer éve.

A tanítás szent helyszínén az Guru jelenléte kézzelfogható valóság.

Szvámi Véda mahászamádija (testének elhagyása) után az ő testévé vált az Asram. Amikor ott vagyunk, határozottan érezhető a jelenléte, együttérző szeretete és hatalmas, erős elmemezeje, mely a mi szétszórt elménket segíti erősödni.

Az Asramba táplálódni megyünk- és lényünk teljes átalakulása és erősödése a jutalma az erőfeszítésnek, a zarándoklatnak.

Kellő felkészülés után személyes mantrát is lehet kérni és kapni, mellyel az elme fájdalma csökkenthető, mert a mantra segít átkelni az illúzió mocsarán ahhoz az örökké tiszta lényhez, akik vagyunk, az Atmanhoz.

Nem várost, hanem a belső világunkat nézni utazunk.

A hazahozott kincs pedig múlhatatlan. Nemcsak magunkat, de szeretteinket és tanítványainkat is táplálja a kimeríthetetlen forrás.

Amikor hazajövök, látom, hogy gyerekeim és tanítványaim is gyorsabb tempóban erősödtek, gyógyultak, helyet találtak.

Mert ahogyan magam erősödöm, az kihat másokra is.

Írta: Kornhoffer Tünde himalájai jógatanár

www.aranycsillag-joga.hu

A fotó a szerző tulajdonában van.