A gyökerek erősítése jógával – Kornhoffer Tünde tanácsai

2020. 04. 06. | Életmód, Jóga gyakorlás

Szerző: Mezei Katalin
 

„Alapjaimban megrendültem”, „nem vagyok magamnál”, „gyökértelennek érzem magam”.

Ismerős kifejezések, ugye? Tudnád folytatni, saját tapasztalatból, gondolom.

A jelen helyzet maximálisan indokolja. Különösen nehéz most a  vata típusúaknak, vagy ha hideg, szeles napunk van, vagy plusz stressz helyzet alakul ki.

tundi_vriksaszana

Mit tehetünk jógával?

 1. Rendszeresen gyakorolj, ugyanabban az időpontban, 30 perc feltöltő jóga bőven elég!
 2. Minden gyakorlatban a test tudatosítása a legfontosabb. Maradj benne a testedben!
 3. Ászanák közül a fekvő ászanák, ahol minél nagyobb felület érintkezik a talajjal,napközben a Tádászana, vagy mozdulatlan állás 2 percig, fókuszálva egy stabil pontra a szem magasságában.
 4. Amikor sétálsz, érezd a talp és talaj találkozását. Trappolj előtte, hogy biztosan érezd!

Tekinteted tartsd a földön.

 1. Szankalpa: „jelen vagyok a pillanatban”. Pl.: Most csak a rántást kavarom, csak a rántás van, kavarom. Nézem a színét, érzem az illatát. Csak a rántás van és én.
 2. NÁDI SODANA. Napközben 4 óránként 3 kör legalább. Ébredéskor, lefekvéskor mindenképpen. Kiegyensúlyozza az idegrendszert, a legkiválóbb stabilizáló finomtesti gyakorlat.
 3. Enni a földön ülve, mindent kikapcsolva (se mobil, se zene), csakis a dósádnak megfelelő táplálékra figyelve, alaposan megrágva. A sebtében bekapott étel a vatát erősíti.
 4. Inni meleget (vagy legalább szobahőmérsékletűt) megrágva.
 5. Aludni olajozott talppal (kivéve menstruáció, akkor tilos olajozni, elég csak meleg vízben áztatva, meleg zoknit húzva felmelegíteni a lábat), citromfűtea, relaxáció kivételesen az ágyban is, belealudva. Dzsapa malád, holdkő, hegyi kristály  lehet a párna alatt. Dzsapázva is lehet aludni ez esetben!
 6. Tevékenységek földiek legyenek. Főzés! Takarítás esetleg. Kertészkedés.
 7. A meditációból válaszd a rövidet, de többször. A meditációd alatt nagyon részletesen lazítsd el a tested, lentről felfelé, majd vissza a homlokközpontba. (Beleérzek a homlok közepébe. Beleérzek a halántékba stb. Minél részletesebb, annál mélyebb a lazítás)
 8. Szelektáld a híreket.
 9. Szelektáld az ismerősöket. A te Facebook- stb.-oldalad a te birodalmad, megteheted, hogy kiteszed azt, aki nem oda való.
 10. Nevess, amin csak lehet.

Budapest, 2020. 04. 02.

Írta: Kornhoffer Tünde Anaya női jóga képző

www.aranycsillag-joga.hu a Facebook Aranycsillag jóga oldalon ingyenes 30 perces tematikus jógagyakorlatok és meditációk várnak rád.