Az ájurvédikus tudást nagyjából ötezer éve jegyezték le, a védikus felfogás szerint azonban mindig is létezett. A védikus felfogás szerint ez a csodálatos gyógyítórendszer magától Istentől származik – Ő adta tovább az első teremtett lénynek, aki az ősnemzőknek adta tovább, majd a tudás egyre lejjebb és lejjebb szállt, míg el nem ért jóformán mindenkihez.

A korszerű medicina kiegészítője

Még manapság is gyakorta deduktív módon, azaz fentről lefelé jut el mestertől tanítványig, apától fiúig,  de világszerte számos felsőoktatási intézményben is tanítják – ez is arra utal, hogy az ájurvéda máig megőrizte létjogosultságát. Természetesen akadnak az orvoslásnak olyan területei, ahol már fejlettebb módszerek állnak rendelkezésre, mint például a fogászat vagy a sebészet. Ugyanakkor a korszerű medicina kiegészítéseként az ájurvédát most is sikeresen alkalmazzák például pszichoszomatikus betegségeknél, az anti-aging terén és persze a megelőzés során is.

Ezt tehetjük testi szinten

Az ájurvéda elnevezés a szanszkrit ájur (élet) és véda (tudás) szóból ered. A gyógyítórendszert nem az egyes szervek mechanikus funkcióira, hanem a szervezet életerejének megerősítésére helyezi a hangsúlyt. Gyakorta alkalmaz gyógynövényeket – ezekből az ájurvéda hazájában, Indiában több ezer lelhető fel – , de hasonlóan fontosak az olajok, a masszások és más manuális kezelések, az izzasztás, a pancsakarma nevű tisztító eljárás, és még hosszan sorolhatnánk. Fontos, hogy a beteg –  vagy a betegséget elkerülni kívánó személy – maga is tegyen saját magáért, például rendszerességen alapuló, szabályozott életmóddal vagy a testtípusának megfelelő étkezéssel (ez utóbbiról későbbi cikkünkben írunk majd).

Életszemlélet, életvezetés

Ugyanakkor a védikus tradíció szerint bizonyos életszemlélettel, életvezetéssel kapcsolatos elvek is szerepet játszanak a megelőzésben vagy a gyógyításban. Ebből kiindulva először is tisztáznunk kell, hogy mindannyian lelkek vagyunk, akik az 
az előző életeikből hozott karmának megfelelően kapnak valamilyen finom- és durvafizikai testet kap. Vagyis a
születéskori állapot tekinthető ideálisnak, ami sokáig meg is maradhat, ha az isteni szabályrendszert követjük. Ha viszont attól eltérünk – általában az érzékkielégítésre törekedve –, negatív folyamatok indulhatnak meg a finomfizikai testben, amelyek az azzal szorosan összefüggő durvafizikai testben is megjelennek – és már “kész” is a betegség.

Jama és nijama

A Krisztus előtt élt bölcs jógi, Patandzsali alkotta meg a nyolcfokú jógarendszert, amelynek első két fokát a tiltások (jama) és az előírások (nijama) jelentik.

Jama

  • Az erőszak tilalma (ahimszá)
  • A hazugság tilalma (szatjam)
  • A lopás tilalma (astéja)
  • Szabályozott nemi élet (bramacsárja)
  • A gyűjtögetéstől való tartózkodás (aparighraha)

Nijama

  • Tisztaság (saucsam)
  • Elégedettség (szantósa)
  • Lemondás (tapaszja)
  • Az önvaló tanulmányozása (szvádjája)
  • Meghódolás a Legfelsőbb előtt (isvara-pranidhana)

Érdemes tehát a fentieket minél nagyobb mértékben szem előtt tartva élni az életünket – ily módon pedig nem csupán egészségesebbek lehetünk, hanem – és ez a legfontosabb – a transzcendentális úton is messzebbre juthatunk.