Böjt a járvány idején – Kornhoffer Tünde tanácsai

2020. 03. 23. | Életmód, Filozófia

Szerző: Mezei Katalin
 

Mottó: Az egészséges embernek számtalan kívánsága van, de a betegnek csak egy.

2020 márciusában a világméretű járvány miatt minden megváltozik, így a böjt is mást jelent. Most mindnyájan böjtölünk, ha akartunk, ha nem, mert lemondunk valamiről, ami fontos.

Ismerjük meg a böjt jógikus lehetőségét.

Amiről önként mondunk le, az kevésbé fáj – tudták ezt őseink, így minden kultúrában jelen van az önként vállalt lemondás, egyrészt mint a szenvedést csökkentő gyakorlás (hiszen elkerülhetetlen az elengedés, jó begyakorolgatni idejekorán), másrészt mint a spirituális fejlődés lehetősége.

Nagy szellemi vezetők böjttel készültek fel a küldetésük beteljesítésére.

A magyar hagyomány is nagy jelentőséget tulajdonít a nagyböjti időszaknak. Testi és szellemi megújulás, valóságos feltámadás fogja követni a húsvéti ünnepen, a tapasztalatok szerint.

VRAT-elhatározás

A böjt a jógagyakorlatok közül az elme fegyelmezésének gyakorlatai közé tartozik, a jámák és nijámák kimunkálásának lehetőségeként. A jógik azt tartják, hogy a jógázónak állandóan gyakorolnia kell, hogy a teste, az elméje feletti irányítást gyakorolja.

Napjainkra egyre kevesebbet kellett várakoznunk, szinte azonnal megszerezhető bármilyen tudás (Google), vagy étel. A túl sok vált mostanra kihívássá, a túl kevés (háború) után. A túl sok stresszt okoz. Nagyon kiáradtunk, túl sokat termeltünk, halmoztunk fel, mindenből. Hány könyvet olvasol egyszerre? Hány ruhád, cipőd van? Nemcsak a táplálék megemésztéséhez, de a tudás megemésztéséhez is agnira, tűzre van szükség. Az agnit elfojtja a nagy mennyiség vagy az emészthetetlen tartalom, ugyanúgy a testünkben, mint a tábortűznél.

Mi a teendő, hogyan tudjuk a jó tüzet erősíteni? Visszavonódással, csökkentéssel, a növelés többlete után.

Ez a böjt.

Nagyböjti gyakorlatok

A táplálék megvonása erős elmemezőt igényel, stabil személyiségszerkezetet. Most, a világjárvány idején nem biztos, hogy reális még egy ösztönkésztetést befolyásolni.

Négy ösztönkésztetésünk az önvédelem, az evés, az alvás, a szexualitás. Most az önvédelem állít mindnyájunkat nagy kihívás elé. Ezért inkább máshogyan böjtölj:

A böjt nem lemondást jelent, hanem sokkal inkább táplálást, feltöltést!

1. A mennyiség helyett a minőség kerüljön előtérbe.

 • Tájékozódj dósádnak megfelelő rostdús, lokális táplálékról (böjti káposztaleves, zeller stb). Az étkezésre különösen figyelj oda, mértéktartó és élvezetes legyen, szépen megterített asztalnál, gyertyafényben.
 • Hírböjt: csak megbízható forrásból tájékozódj, maximum naponta 2×15 percben!

2. A gondolatok szelektálása:

 • Mauna: naponta legyél csendben, amennyit lehet. Kapcsold ki a telefont is.
 • Beszéded legyen lényeges, igaz, szeretetből fakadó. Csak akkor beszélj, ha átment a hármas szűrőn!
 • Urald a gondolataidat is, a negatív mellett legyen örömteli is bőven.
 • A kevesebb több. Rakj rendet otthonodban! S ami kívül megjelenik, az hatással lesz e belülre is, az elmédre. Naponta két rendrakást találj ki (szekrények, fiókok stb.). Kezdd a nehezebbel!

3. Adakozz!

 • Adj értéket, magadat, értő figyelmedet, hívj fel naponta valakit, csak azért, hogy meghalld, hogy van. Tilos tanácsot vagy észt osztani, minősíteni. Tanulmányozd az együttműködő kommunikációt.
 • rendrakásban ajándékozz tovább olyat, aminek eleget örültél, hadd örüljön most más is.
 • Adj tudást családodnak: írd meg végre a tudásod kicsiny kis összefoglalóit, a füveskönyvedet, amiben a te életbölcsességeid vannak. Vigyázat, hamar lebuksz, ha nem valódi és hiteles.
 • Adj magadnak időt örömteli tevékenységekre a „Fontos vagyok magamnak” projekted keretein belül. Ha te jól vagy, az jó. Családodnak, hazádnak. Tényleg!

4. Ima

 • Imádkozz reggel, délben, este!

Bár folytathatnám még tovább remek ötletekkel, de most tényleg rajtad a sor. Annyi mindent tudsz, most eljött az időd, alkalmazd!

Most aztán a magad mesterévé kell válnod. Aki belülről vezérel. Élő érzékeléskapcsolatot alakíts ki magaddal. A sok ellentmondó tanács helyett tapasztalj. Vágj bele a nagy kalandba, és élvezd, hogy a magad ura vagy. Szabad és önmagáért felelős ember.

Budapest, 2020.03.23.

Kornhoffer Tünde Anaya-jógaoktató

Anaya jelentése: Isten velünk van. A válság ideje alatt a Facebook Aranycsillag Jóga oldalán naponta 7:00 és 19:00 órakor ingyenes jógagyakorlás és mantrameditáció támogatja az erős elmemezőt.