Az életünket hetek-hónapok óta áthatja a bizonytalanság. Bár a korlátozások lassan oldódni látszanak, és egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszatérhessünk a normális kerékvágásba, továbbra is fontos szerepe van a gyökércsakrának, hiszen ez felel a stabilitásért.

Biztos alapokról léphetünk magasabb szintre

Amennyiben ez a csakránk kiegyensúlyozottabban működik, jobban tudjuk koordinálni a mindennapjainkat, jobb stratégiákat tudunk kidolgozni a jövőre nézve. Mindez pedig nem egyszerűen fizikai jóllétet jelent, hanem egyfajta alapot arra, hogy aztán magasabb szinten élhessük az életünket, és a lelkiségben is továbbléphessünk.

Az alábbi gyökércsakra-erősítő praktikák mindenki számára elérhetőek, nem kerülnek semmibe, és még különösebb időráfordítást sem igényelnek – cserébe azonban olyan energiával töltenek fel, amelyek birtokában könnyebben átvészelhetjük ezt az emberpróbáló időszakot, és a későbbiekben is nagyobb magabiztossággal nézhetünk szembe a mindennapok kihívásaival.

Az egészség az alap

Ha egészség van, minden van – tartja a mondás. Ahhoz, hogy kellő szilárdsággal rendelkezzünk, első lépésben az egészségünket kell minél inkább megerősíteni – például Dr. Tamasi József tanácsait követve.

A megfelelően összeállított, lehetőleg növényi étrend mellett fontos a testmozgás, akár a négy fal között, akár – kellő távolságot tartva – a szabadban. Ha lehet, naponta tegyünk valamiféle aktivitást – inkább legyen rövidebb egy-egy alkalom, de a rendszerességből ne engedjünk. 

Önismeret

Itt az ideje az alaposabb önismereti munkának – ha tisztába jövünk az olyan kérdésekkel, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, hová tartunk, és mi a dolgunk az anyagi síkon, nagyobb bizalommal viseltetünk majd mind önmagunk, mind a minket körülvevő univerzum iránt, kételyeink, szorongásaink, félelmeink pedig egyre inkább feloldódnak.

Ennek érdekében elsősorban a védikus irodalmat érdemes tanulmányozni – sokat tanulhatunk az olyan autentikus művekből, mint a Bhagavad-gíta, a Rámájana vagy a Mahábhárata.

Feloldódás a természetben

A gyökércsakra megerősítésének egyik módja természetben való feloldódás, amire bizonyos határok között most is van lehetőségünk. Ha lehet, tartózkodjunk a szabadban, természetesen olyan helyen, ami nem esik korlátozás alá, és ahol tartani tudjuk a kellő távolságot másokkal. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, egyszerűen csak tárjuk ki az ablakot, és igyekezzünk minél több érzékszervünkkel megtapasztalni mindazt, ami körülvesz minket: a füvet, a fákat, az élőlényeket, az eget, a napot, a levegőt.

Zene és tánc

Jót tesz a gyökércsakrának, ha ütemes, monoton zenét hallgatunk. Válasszuk olyat, amiben az ütőshangszerek dominálnak. Még jobb, ha táncolunk is rá, a lábmozdulatokra helyezve a hangsúlyt, így ugyanis szorosabb kapcsolatot alakíthatunk ki a földdel – vagyis „leföldelhetjük” magunkat. Nagyobb sikerrel járunk, ha mindeközben elképzeljük, hogy vörös színű fény érkezik bolygónk középpontjából a gyökércsakránkba, és fokozatosan harmonizálja és megtisztítja azt. A gyökércsakra elhasznált energiái ugyancsak e gyökereken távoznak a földbe, ahol fénnyé válnak.

Színterápia

A gyökércsakra színe a vörös, barna-vörös-narancs-sárga-zöldessárga. Vegyük körül magunkat ilyen színű tárgyakkal, és jó, ha visszaköszönnek viseletünkön vagy akár az ágyneműnkön is.

Aromaterápia

Számos aroma erősíti a gyökércsakrát: cédrus, szegfűszeg, pacsuli, mirha, levendula, pézsma, édeskömény, fahéj, fekete bors, geránium, gyömbér, pacsuli, szegfűszeg, tömjén, vetiver. Használjuk őket jellegüktől függően illóolaj vagy fűszer formájában.

Drágakő-terápia

Javasolt az achát, a gránát, a hematit, akár magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve.