Tudjuk jól, hogy a jóga útja lemondásokkal és odaadással van kikövezve, csak folytonossággal lehet az úton haladni, gyakorlással nap mint nap, heteken, hónapokon, éveken keresztül.  Természetesen ez minden sportban így van, csak az önfegyelmezés és a szorgalom hozza meg azt az eredményt, amiért az időt és energiát rááldozzuk.

Nagyon sok esetben ajánlanak sportolás mellé egy kiegészítő mozgásformát, mely segít a mindennapi gyakorlásból kibillenni és egyensúlyba hozni a szeretett sport esetleges hátrányait. Egyes sportok meglehetősen egyoldalúan erősítik és mozgatják a testet. Ezért van, hogy a testedzéssel foglalkozók kardióznak, az úszók erőfejlesztő gyakorlatokat végeznek, a bringások néha futnak is stb.

Górcső alá szeretnék venni néhány manapság népszerű sportot, és bemutatni, milyen hatással van, ha kiegészítő tevékenységnek a jógát választod mellé. Ezek a következők lesznek: bármilyen erőnövelő edzés (súlyzós vagy saját súlyos gyakorlás), futás, kerékpározás.

Erőnövelő edzések

Ez a sport általában az izmok fejlesztésére és az erőnövelésre szolgál. Az izmok folyamatos befeszítésével az izomzat kötötté és merevvé válik, hajlamosabb lesz a sérülésekre.  Pár éves tapasztalatból tudom, hogy az ilyen edzések elején sokan elhanyagolják a nyújtásokat, és a hideg izmok, amelyek már egy ideje nem voltak megnyújtva megfelelően könnyen meghúzódnak. Azon túl, hogy segít megelőzni a sérüléseket, nő az ízületek mozgástartománya, ami segíti a regenerálódást is.  Esetleg egy hideg zuhannyal kombinálva az izomláz érzete könnyen redukálható.  A beszűkült tartomány könnyen eredményezheti a rosszul kivitelezett edzéstechnikákat, amelyek az ízületek túlhasználását vonja maga után. Nem mellesleg kiváló hasi izomzatot célzó gyakorlatok, mint például a csónakállás (Nāvāsana) az erősítő gyakorlatba is beilleszthető a fejlődés érdekében.

Amennyiben a pihenőnapokon beiktatsz aktív pihenésként egy-egy óra jógát, a nyújtások is természetesebbé válnak a mindennapokban, és talán edzések elején is hamarabb ráveszed magad. Másfelől javít a tartásodon, így az izmok mellé egy szép tartás is társul. Ez pozitívan hat a megjelenésedre is.

Futás

A futás jó hatással van az idegrendszerre, valamint a szívműködésre, viszont a test alsó szakaszát veszi inkább igénybe, az izomzat nem egyenletesen fejlődik tőle. A vádlik és combok nagy igénybevételnek vannak kitéve. A legtöbb futó nyújtást végez futás előtt és után is, mivel a sport elengedhetetlen része az irányított nyújtás. Egy pihenőnapon beiktatott jóga segít regenerálódni a combhajlítóknak, vádliknak és a horpaszizomnak, valamint nyújtja a gerincet és ledolgozza a felgyülemlett izomfeszültségeket. Természetesen futás után a szokásos nyújtások mellé vagy akár helyett is érdemes beiktatni olyan előrehajló gyakorlatok, mint például a Jānu-śīrṣāsana vagy a Pārśvottānāsana A megfelelő kar illetve válltámaszos gyakorlatok erősítik a felsőtestet így egyenletesebben tud a test izomzata formálódni, nem lesznek aránytalanságok. A fordított testhelyzetek pedig segítik a vér eljutását a fejbe, mely a futás esetén a lábak igénybevétele miatt az értelemszerűen az alsó végtagokba koncentrálódik.

Kerékpározás

A kerékpározás hasonlóan a futáshoz meglehetősen specifikusan mozgatja át a testet, ellenben a bringásoknál egyáltalán nem jellemző a nyújtás. Ily módon még inkább fontos lehet a nyújtások beiktatása. Combhajlító és combfeszítő valamint vádli lenyújtását kell biciklisként előtérbe helyeznünk, hasonlóan a futásnál, ahogy azt említettem is. Viszont mivel egy ülő tevékenységről van szó, így a derék és a gerinc átmozgatása valamint a vállakban kialakult feszültség miatt is hasznos lehet egy-két óra jóga beiktatása heti rendbe. A napi edzés után érdemes lehet a csípő nyitására elvégezni néhány ászanát, mint például az Anantāsana vagy Mālāsana. A lábak lenyújtására pedig a futásnál említett két ászanán túl egy Supta-koṇāsana vagy Upaviṣṭa-koṇāsana nem csak a láb izmait nyújtja meg, de a lábakat is ellazítja és a gerincben egy jóleső nyújtózást eredményez.

Mindhárom felsorolt sportág hajlamos a specifikus izommerevségre és az ízületek megrövidülésére az igénybevett területeken. Amiben a jóga segíteni tud, hogy könnyedebbé válj és hogy könnyedebbé váljon a mozgásod a kedvelt sportodban.

Ezen összehasonlítások inkább az ászanák adta pozitív hatásokat vetítette a különböző sportokra. Ha ezen túllépünk, láthatjuk, hogy a jóga nem csak így segíthet a teljesítményünk növelésében. A különböző légzőgyakorlatokon keresztül növelhetjük aktív tüdőkapacitásunk, hűthetjük vagy felhevíthetjük testünket attól függően, éppen mire van szükségünk az adott tevékenységünkhöz.

Hogy is iktasd be mindennapjaidba? Válassz ki egy napot, amikor pihenőnapod van vagy csak lazább edzést tartasz, és ide beillesztesz egy-másfél óra jógagyakorlást. Ez látványosan előremozdíthatja a teljesítményed azáltal, hogy változatosabbá teszed a mozgástípusokat, amelyekkel a tested átmozgatod.

Írta: Pinke Roland