Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

Legelőször még általános iskolás koromban hallottam róla, de csak 2016-ban kezdtem el rendszeresen jógaórákra járni édesanyámmal, aki akkor már egy pár éve jógázott. A jóga filozófiai irányzatai felületes szinten már gimnázium alatt is elkezdtek érdekelni mindenféle más filozófia mellett, de 2016-tól kezdett el mélyebben foglalkoztatni.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?

Ez nem egy konkrét pillanat volt számomra, hanem inkább egy tanulási folyamat, aminek ez az egyik következménye. Egyre több lehetőség kezdett megnyílni előttem mostanában, ami a jógával és a tanítással kapcsolatos, és egyre világosabb számomra, hogy ezen az úton járok, ezzel foglalkozom a
legszívesebben minden egyes nap.

Kit tekintesz mesterednek?

Alapvetően mindenkit, aki szívvel-lélekkel csinálja azt, amit csinál és fejlődésre, gyakorlásra inspirál. A jóga alapjait Kovács Tamásnál sajátítottam el Kecskeméten, általa szerettem meg nagyon a jógát. A BHF- en, a jógamester szakon mélyült tovább a tudásom a jógáról. Az ászanák fejlesztésében és a légzőgyakorlatok elsajátításában Képes Andrea (Ranginí Dévi Dászi) segített. A filozófiai háttér megértésében Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) volt számomra a legnagyobb hatású tanító, de mindegyik tanártól nagyon értékes tudást és perspektívákat kaptam.

A jóga mely elemeit gyakorlod?

Ászanát, pránájamát és meditációs gyakorlatokat végzek rendszeresen. Igyekszem a yama és niyama elvekhez is hűen élni az életemet. Azért még nem mostanában fognak szentté avatni.

Hogyan tudod a hétköznapokba beépíteni a jógát?

Most már természetessé vált, hogy a mindennapjaim része. Ha reggel vagy napközben van valamilyen dolgom, akkor késő délután szoktam gyakorolni, ha csak később van dolgom, akkor pedig ébredés után, még a reggeli előtt gyakorlok. De úgy érzem, hogy a konkrét gyakorláson túl az életem egyre több területét szövi át a jóga, formálja a hozzáállásomat dolgokhoz, emberekhez, a világhoz, helyzetekhez a mindennapok során. Tehát például egy konfliktus helyzetben, főzés, vagy közlekedés közben is tudjuk gyakorolni a jógát, a szellemi aspektusait.

Mit ad neked a jóga?

Belső stabilitást, éberséget, folyamatos leegyszerűsödést, megbékélést, mentális gyógyulást, testi erőt, egészséget. Amikor elkezdtem komolyan, intenzíven jógázni 2016-17 körül, az első fél évben nagyon sokszor sírva fakadtam a jógaórák végére, törölközővel takartam az arcomat a relaxáció alatt, hogy ne
vegyék észre. Azt éreztem, hogy minden alkalommal kilós terhektől szabadulok fel, és nem csak testileg vagyok egyre hajlékonyabb meg erősebb, hanem mentálisan is oldódik fel a sok feszültség, ami az addigi életem során felgyülemlett. Szóval nagyon sokat segített és segít folyamatosan abban, hogy levetkőzzek magamról fölösleges mentális rétegeket és mechanizmusokat, amik valójában nem is tartoztak hozzám,
az eredeti természetemhez. Úgy érzem, hogy egyre mélyebben kapcsolódom önmagamhoz és a Forráshoz, ezáltal másokra is sokkal jobban tudok figyelni, autentikusabbak lettek az emberi
kapcsolataim.

Melyik a kedvenc ászanád és miért?

Mostanában az ékapáda-rádzsakapotászana 2 (egylábú galambkirály póz), mert szerintem nagyon elegáns, szép forma. Erőteljesen nyitja a mellkast, a szívközpontot, így minden aktuálisan felmerülő feszültséget gyorsan fel tud oldani, kitisztítja az elmét.

Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

Persze, hogy van. Sokáig a vriscsikászana (skorpió póz) volt a legnehezebb számomra, de most már kezd alakulni, sokat gyakoroltam. Időről időre szembejön velem egy csomó új, egyre nehezebb ászana, mint például most legutóbb a (szupta-)kúrmászana (teknős póz) és a tittibhászana (szentjánosbogár póz). Ezek eléggé nehezek egyelőre.

Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

Segíteni megszeretni a gyakorlást azokkal az emberekkel, akik eljönnek az óráimra. A közeli jövőben szeretnék minél több tapasztalatot szerezni a tanításban minél többféle helyzetben, részt venni jógás projektekben, hosszú távon pedig jó lenne majd létrehozni egy jógastúdiót, ahol nem csak ászanázós órák lennének, hanem például előadások is vendég előadóktól, kreatív foglalkozások, kiállítások, élőzenés meditációk és hasonlók.

A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

Mindegyik területén. A jóga a folyamatos fejlődésre irányuló gyakorlás útja, folyamatos tanulás és tanítás, tapasztalás, én pedig még nagyon az elején járok.

Mit üzennél azoknak, akik még sosem próbálták ki a jógát?

Ha érzik magukban a hívást, hogy szívesen elkezdenének jógázni, akkor kezdjék el, és ne ijedjenek meg attól, hogy most még esetleg nem elég hajlékonyak, és ezért nem nekik való. Rendszeres gyakorlással egyre ügyesebbek lesznek, csak el kell kezdeni. Ha ráéreznek az ízére és elkezdik tapasztalni a testi-
szellemi hatásokat, akkor lehet, hogy abba se akarják majd hagyni.