Mi az egészség titka egy járvány közepén?

2021. 05. 30. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Csikós Judit
 

Mi az egészség legfontosabb titka? Sríla Prabhupáda, a Krisna-tudatú Hívők Közösségének alapító tanítója így fogalmazta meg az ősi indiai szent szöveghez, a Bhágavatam 1.1.10 verséhez írt magyarázatában:

„A Kali-yugában [a jelenlegi hanyatló korszakban] az élet hossza nem annyira a táplálék hiánya, mint inkább a szabályokkal ellenkező szokások miatt rövidült le. Szabályokhoz kötött szokásokkal, egyszerű étkezéssel bárki fenn tudja tartani az egészségét.

A túl sok evés, a túlzott érzékkielégítés, a nagymértékű függés mások kegyétől, valamint a természetellenes életvezetés elszívják az ember energiáját, életerejét. Ezért rövidül meg az élete.”

Az indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a rossz egészség egyik fő forrása a stressz. Stressz adódhat természetes változásokból, mint például a hőmérséklet esti eséséből. Amikor stressz ér minket, a test energiáinak (dósáinak) kiegyensúlyozatlansága megakadályozhatja, hogy a test megfelelően igazodjon a változáshoz. Azonban, ha rendszeresen élünk, akkor minimalizálhatjuk a stressz hatását életünkre, így mondhatjuk azt is, hogy minél szabályozottabban él valaki, annál egészségesebb lesz.

Az ájurvéda különböző napi és évszakonkénti szabályokat ír elő a rendszeres élet elősegítésére. A legrövidebb lehetséges egészséges napirend 7 lépésből áll:

1. Esti rákészülés, alvás

Az egészséges reggeli rutin előző este kezdődik, pihentető alvással. A megfelelő alvásnak sok előnye van, például segít a test energiáit kiegyensúlyozni, teljes pihenést tesz lehetővé az összes érzéknek és az elmének. Ugyanúgy, ahogy az étel segít pótolni a fizikai aktivitás során elvesztett szénhidrátokat, ásványi és más anyagokat, az alvás helyreállítja a mentális egyensúlyt, felfrissíti és inspirálja az elmét. A mély alvás a meditáció természetes formája.

Az alvás nem csak a megfelelő testsúly fenntartásában segít, de a finomenergia termelésében is, ami elszántságot és intelligenciát ad.

A rendszertelen alvás sok probléma forrása. Tim Samuel fotója a Pexels oldaláról

Az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, azon múlik, hogy milyen munkát végez, egy fizikai munkásnak általában több alvásra van szüksége, mint egy irodai munkát végző embernek. Az is jellemző, hogy a korral csökken az alvásigény. A Bhagavad-gítá szerint:

„Aki a szükségesnél többet eszik, az nagyon sokat álmodik, ennek következtében pedig a szükségesnél többet alszik. Az ember ne aludjon napi hat óránál többet. Aki a huszonnégy órából hatnál többet tölt alvással, az kétségtelenül a tudatlanság kötőerejének hatása alatt áll. A tudatlanság kötőerejének rabja lusta, és hajlamos arra, hogy sokat aludjon. Az ilyen ember nem alkalmas a yoga végzésére.” (Bhagavad-gítá 6.16. magyarázat)

Ha túl sokat alszunk, az mentális kiegyensúlyozatlansághoz és olyan fizikai problémákhoz vezethet, mint például gyomorrontás, túlzott ásítozás, ficamok. A rendszertelen alvás is okozhat gondokat, például arcüreggyulladást, étvágytalanságot, sőt, akár lázat is. A nap során ne aludjunk, bár a hosszú nyári napokon belefér egy-egy szieszta.

A testmozgás csökkenti a mentális leterheltséget, a stresszt és a szorongást, amelyek mind álmatlansághoz vezethetnek. Amikor az agy nyugodt, az alvás is magától jön.

2. Felkelés

Hajnal előtt kelni sok előnnyel jár, az egyik, hogy a test könnyebben összehangolódik a Nap ritmusával. Az éjszaka végén a váta (levegő, éter minőségű energia) dominál, ennek könnyedsége nem kedvez a mély alvásnak. Mivel a váta az ürítést is segíti, ezért legjobb a testi ürítést is hajnal előtt elvégezni.

3. Az emésztőtraktus kiürítése

A kályhában akkor ég legjobban a tűz, ha először kitakarítjuk, ehhez hasonlóan az emésztésünk is jobb, ha először kiürítjük a salakanyagokat.

4. Mosakodás és fürdés

A bőrünk fontos kiválasztószerv. Más hasonló szerveink, mint a vesék és a belek kevésbé túlterheltek, és könnyebben tudják eltávolítani a salakanyagokat, ha a bőr is megfelelően el tudja látni a feladatát. A rendszeres mosakodás és fürdés nagyban segíti ezt a folyamatot.

5. Meditáció

A testhez hasonlóan az elmét is meg kell tisztítani. A Csaraka Szamhitá, az ájurvéda egyik alapszövege szerint Isten szent neveinek zengetése a legjobb módja az elme megtisztításának.

6. Finom masszázs, torna

A testünkben srotának nevezett csatornák vannak, amik, ha tiszták és nyitottak, hatékonyan juttatják el a tápanyagokat a test minden sejtjéhez és elvezetik a salakanyagokat. A testmozgás és a masszázs segítik megtisztítani ezeket a csatornákat. A megfelelően végzett tornától a prána, az életenergia is nő a testben és az elmében, tehát a mozgás élénkíti az érzékeket, javítja az emésztést és általános közérzetjavuláshoz vezet.

7. Reggeli

Most, hogy a test megtisztult és az emésztés tüze felébredt, vegyünk magunkhoz ételt, hogy legyen energiánk a napi tevekénységeinkhez. A melegebb hónapokban könnyebb, a téli időszakban nehezebb ételeket fogyasszunk.

Ez az egyszerű rutin segít megelőzni a betegségeket, és sok energiával lát el egész napra, anélkül, hogy fizikai vagy mentális akadályokba ütköznénk.

(A cikk ISKCON News oldalon angolul megjelent írás alapján készült.)

Borítókép: Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról