Mindennapi rítusaink

2020. 08. 04. | Ájurvéda, Életmód, Jóga gyakorlás

Szerző: Mezei Katalin
 

A rítus (latinul ritus, “ceremónia, vallásos szertartás”) egy bizonyos csoport által meghatározott, betanított, alkalomhoz kötött cselekvési forma. Lehet vallási, politikai vagy egyéb kulturális háttere (Wikipédia, utolsó letöltés 2020. 08. 02.).

tundi_allo 

Anaya: Isten velünk van!

A jógaéletmódot gyakorlók rítusait dinacsárjának nevezzük, és az ájurvéda tudománya által meghatározott időszakokban gyakoroljuk. Ezek a szertartások segítenek együtt maradni az Isteni renddel, ahol mindennek teremtett ideje van. Az ember ősi vegyületei a hormonok, és a szervezete ezen ősi rendekre lett szabályozva. Gyakorlásuk biztonságot, stabilitást hoznak, hiszen általuk kapcsolódhatunk Istenhez, a Teremtőhöz, és azon embertársaink millióihoz, akik velünk együtt gyakorolnak, ily módon növelve a közös elmemező tisztaságát és erejét. A közös gyakorlásnak felbecsülhetetlenül nagy az ereje, már Jézus szerint is, aki azt mondta, ha ketten is összejövünk a nevében, akkor megjelenik.

Amikor gyakorlunk, kapcsolódunk.

Dristi manaha prána

Dristi: figyelem, irányultság, manasz: elme, prána: az energia legparányibb alkotóeleme, a mindent átható kozmikus erő, energia.

Ahova a figyelmet irányítjuk, oda irányul az életerő, ez különbözteti meg az egyszerű cselekvést a rítustól, amit meghatározott céllal, az istenivel átitatva gyakorlunk, nemcsak a magunk tisztaságáért. Ami bennünk megjelenik, azonnal kihat környezetünkre, ezt családunkon jól megfigyelhetjük.

tundi_allo1

Egyszerű rítusok – dinacsárjánk megáldása
Szvámi Véda ajánlatai alapján

Ez nagyon egyszerű lesz, mert csak a megszokott cselekvések alatt a gondolatainkat tanácsos átalakítani. Ezek a saját rítusaim, te találd ki a neked megfelelőt.

 • Ébredéskor azonnal az imát mantrának idézzük elménkbe.
 • Savászanában kapcsolódjunk, lélegezzünk fel Őhozzá pár percig.
 • Arcmosás tiszta vízzel, nyelvtisztítás. Orrmosás/olajozás. A gondolataink a cselekvés alatt fogják rítussá varázsolni a mosakodást. Például: „Minden tiszta, kristálytiszta”, vagy az OM mantra, vagy személyes mantra.
 • Lime-os víz ivása,utána elengedés: „Ami megy, engedem.”
 • Öt perc az oltár előtt, napom felajánlása. Listaírás a teendőkről.
 • Rövid gyakorlás testem, cselekvő rendszerem beolajozására, ereje és rugalmassága megőrzésére, kiterjesztésére. „Felajánlom a gyakorlásom gyümölcseit, ma különösen X.Y.-ért. Neki igazán szüksége van erre.
 • Reggel megtervezem, mit adok enni családomnak, magamnak, mert a testet a táplálék tartja életben, és a táplálék minősége meghatározza finomtestünket is, nemcsak a fizikait. Egy rossz táplálék azonnal kihat az elmére! Étkezések imával, ülve, örömmel, csendben.
 • A napi cselekedeteket is lehet jó mondatokkal átitatni. Például tévedésnél: „Újratervezés.” Ha más hibázik: „Őt másért szeretem.” „Próbáld újra”, ha valaki rettenetesen felbosszant, „Uram, irgalmazz neki, mert nekem ez most nehezemre esik”, ha valami kiborít, „Ezt most feladom, és bebújok a barlangomba kicsit.” Kamasz gyermekeimnél szeretem az „Üdvösségem eszköze, légy üdvözölve” varászigét.
 • A lélegzetem nyomon követése, ahányszor csak eszembe jut. Csak tudatosítom, hogy lélegzem, és így kapcsolódom Ővele.
 • Kétperces csendek, amikor csak lehet, hogy kicsit „Nézegethessem a Jóisten ablakait” (cseh mondás).
 • Lefekvés előtt beszélgetés a családdal, jó tea, majd mosdás, lélekemelő könyv, japa, ima, ima, ima. Ha éjjel felriadnék, mantra, ima másokért felajánlva. Nehéz napokon a japa mala végig a kezemben van párnám alatt, és feladom, feladom, miközben japázom.

Nálam ez vált be az elmúlt években, rendben tart, a sok jógatábor és gyakorlás segítségével. Ebben a témában gyakorlással egybekötött szádanát indítunk, havi egy vasárnapon, ahol a napi rítusokon túl a havi holdciklus, élethelyzetek, fogantatás, születés, elmúlás, magyar hagyományok és jógikus elvek gyakorlati használatában segítséget nyújtva a keresőnek. Online, utólag is megtekinthető és gyakorolható.

Részleteket 08.15-étől a www.aranycsillag-joga.hu oldalon lehet majd olvasni, továbbá az Aranycsillag Facebook-oldalon, ahol sok ingyenes gyakorlatot is lehet találni.

Írta: Kornhoffer Tünde Anaya női jóga oktatóképzések vezetője, jógaterapeuta, himalájai jógatanár

Fotó: Kornhoffer Tünde