Érzem a változás szelét, ami először ma délelőtt érintette meg a szívemet. Isten azt üzente, hogy a körülmények bárhogy változhatnak, az ember gondolkodásmódja a lényeg. Ha egy helyzet rosszra fordul, ha attól félünk, hogy ezután már csak szomorúság jöhet, az mind csupán az elme játéka. Mert jól tudjuk, hogy az élet nem ilyen. Sosincs csak rossz, mindig van mellette jó is, hiszen Isten a barátunk, nem pedig az ellenségünk. Tanít bennünket, figyelmeztet minket, és szeret. Nagyon szeret mindenkit, kivétel nélkül.

Emberi életünk minden pillanata újabb tapasztalás. Ezért kell mindig a jelenben élni, hiszen aki a múltban vagy a jövőben tervezget, az egészen biztosan csalódni fog. A mai nap nem csak a gyermekeknek hozott örömet és boldogságot, de minden hívő és ébredő léleknek. A Mikulással érkezett ugyanis a szilárd elhatározás, a vidám kötelesség, az egyenes gerinc, a méltó helytállás, a mindent beragyogó fény, az önzetlen adományozás és a csendes lelki béke.

krisna-mahabharata

Azt kívánom minden embernek ezen a napon, hogy találjon rá (vagy vissza) arra az útra, ami neki rendeltetett. Azt kívánom, hogy minden lélek hallja meg a hívást, ismerje fel Isten hangját, engedje be a szívébe Krisnát! Senki se álljon ellen, legalább most, decemberben! Mert mindannyian örömre és boldogságra vágyunk, csak azt felejtjük el sokszor, hogy ezeket adni jobb, mint kapni. Annál pedig mi lehet felemelőbb érzés, mint Istent boldoggá tenni? 

A Mikulás bácsi (Szent Miklós) napja nekem újra elhozta a lendületet, azt az erőt, ami a legmocskosabb háború közepette is visz előre. Legyen tehát bármilyen gond vagy baj, Krisna Barátom mindig velem van, ahogyan veletek is. Nézzünk szembe bármivel vagy bárkivel, Isten sosem hagy el minket. Ahogyan nem engedi azt sem, hogy feladjuk. Azt soha. Hiszen elmagyarázta nekünk oly sokszor, hogy aki a jó ügyért, a vallásért, a tisztaságért harcol, annak az egész élete egy küzdelem. Nincs mese, még Mikulás napján sem.

basudewa

De Krisna egyetlen mosolyáért nem éri meg harcolni? Dehogynem. Ha a Barátom boldog, akkor én is boldog vagyok. Nem így vagytok ezzel ti is? Ha az, akit a legjobban szerettek (mindhárom) világon, miattatok mosolyodik el, akkor nem mindegy már, mi lesz veletek ezután? Nem az a legnagyobb öröm, amit emberi életünkben átélhetünk, ha ez a különleges személy nekünk adja egy mosolyát? Nekem ez jelent mindent. A mai nap erről szól, a Barátom mosolyáról, Isten végtelenül megnyugtató és biztató mosolyáról.

Írta: Varga Kata vaisnava teológus