Az áyurvéda három testtípusba csoportosítja az embereket felépítésük szerint: váta, pitta, és kafa.

Milyen is a pitta testalkat?

A pitta típusok általában közepes testfelépítéssel rendelkeznek. Uralkodó elemük a tűz és a víz. Bőrük általában fehér, olajos, meleg, helyenként pirospozsgás. Hajuk vékony és zsíros. Jó keringéssel és laza ízületekkel rendelkeznek.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A pitta típusok általában jó izomzattal és hajlékonysággal rendelkeznek ízületeik olajos minőségének köszönhetően. Ám a túlzott gyakorlás miatt ízületeik túl lazává válhatnak, ami ugyanolyan mértékű probléma lehet, mint a merevség. A pitta emberek pszichológiailag agresszívek, ezért hűteni kell őket mind érzelmi, mind fizikai szinten.

Ászanáikat tápláló, kiterjedő és lazító módon kell végrehajtaniuk. A pihentető légzés és az erős ászanák közötti csendes üldögélés segíti bármilyen létrejött feszültség felszabadulását. Figyelniük kell, hogy ne végezzenek nagyon erős ászanákat, amelyek a vér túlmelegedését okozhatják. Vagy ha végeznek, akkor figyeljenek ezek kompenzálására lehűtő testtartásokkal és  hűtő pránajámával.

A jógában a köldöknél helyezkedik el a fűtőközpont, mert a köldök annak az emésztő tűznek a helye ami hőt hoz a testbe. A lágy szájpadlás területe a hűtőközpont, ahol folyamatosan történik a nyálelválasztás aminek nedvesítő és hűtő hatása van. A tűz felfelé mozgó heve a lágy szájpadlásnál létrejövő hűtés csökkentésén dolgozik. A rendszeres fordított testtartások végzése védi a hűtőközpont felmelegedését, és hűvösséget hoznak létre. A két központ elkülönítését a csavarások is segítik mint például az ardha-matszjéndrászana. A pitta feszültsége az alhasban gyűlik össze, ezért előnyös lehet a bhudzsangászana, dhanurászana, návászana és matszjászana, amelyek oldják az ott felgyülemlett feszültséget. Az erős hátrahajlításokkal érdemes vigyázni, mert hevíthetnek.

Milyen gyógynövények segítik a gyakorlást?

Elsősorban a testet kell lehűteni. Ebben segíthet az aloe gél, útifű, pitypang, és csalán. De bármilyen kesernyés ízű gyógynövény is serkentheti a tisztítás folyamatát, ami szintén fontos a megfelelő gyakorláshoz. Ezeket általában aloe zselével, mézzel vagy ghível elkeverve fogyasztják.

Írta: Kiss Bernadett vaisnava jógamester szakos hallgató